Stimularea industriei şi protecţia consumatorilor casnici

Victor Ponta 26 martieStimularea industriei şi protecţia consumatorilor casnici sunt obiective ale programului pe care Guvernul l-a aprobat astăzi. Pachetul de măsuri menite să stimuleze consumatorii industriali, confruntaţi cu o creştere a tarifelor asumate de stat prin liberalizarea pieţei, dar şi să-i protejeze pe consumatorii casnici. În paralel, premierul Victor Ponta a anunţat că se vor lua măsuri fiscale care să păstreze competitivitatea transportatorilor români după ce va intra în vigoare, la 1 aprilie, supraacciza la banzină şi motorină.
O primă măsură constă în menţinerea la 11,1% a cotei de energie electrică produsă din surse regenerabile. În acest fel, şi taxa plătită de consumatori pentru certificatele verzi rămâne 36 de lei pe maegawatt, faţă de 80 de lei, cât era estimat iniţial prin sistemul de promovare a energiei verzi. Şi pentru gaze, preţul de referinţă la care se vor putea raporta producătorii industriali va fi cel de la 1 ianuarie, respectiv 230 de dolari la mia de metri cubi. Decizia a fost luată prin hotărâre de guvern. Premierul Victor Ponta a reafirmat că executivul respectă bugetul votat de parlament şi măsurile economice asumate, inclusiv aplicarea accizei la carburanţi de la 1 aprilie. În schimb, vor fi sprijinite competitivitatea şi combaterea evaziunii fiscale. Potrivit şefului executivului, de mâine va intra în dezbatere publică un proiect de ordonanaţă de urgenţă prin care transportatorii vor fi sprijiniţi în recuperarea unei părţi din acciza pe care o vor plăti de la 1 aprilie.
Victor Ponta: Vreau să fie foarte clar, legat şi de acciză, o avem în buget /…/. Am discutat cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor, pentru că, într-adevăr, trebuie să găsim măsuri fiscale care pe de o parte să păstreze competitivitatea transportatorilor, pe de altă parte să combată concurenţa neloială şi evaziunea fiscală. Sprijinim transportatorii corecţi, cei care au facturi pentru recuperarea unei părţi importante din acciza pe care o aplicăm de la 1 aprilie. Cei care fac evaziune fiscală nu au cum să recupereze că probabil nici nu plătesc toate taxele şi pe aceia trebuie să-i combatem în tot ceea ce facem.
Tot în şedinţa de astăzi, a fost finalizat şi textul Acordului de parteneriat în care sunt detaliate intenţiile de alocare a fondurilor europene în următorii şapte ani. Potrivit ministrului Eugen Teodorovici, transporturile, mediul şi dezvoltarea urbană sunt domeniile prioritare pentru finanţare.
Liberalii îi solicită premierului Victor Ponta să introducă acciza majorată cu şapte eurocenţi în condiţiile negociate anul trecut. În caz contrar, PNL va bloca această taxă în parlament. Preşedintele Crin Antonescu susţine că în perioada participării la guvernare liberalii au fost de acord cu acciza numai în condiţiile scăderii CAS sau a direcţionării noilor fonduri direct către autostrăzi.
Crin Antonescu: Să nu fie neînţeleasă sau răstălmăcită, că PNL-ul s-a răzgândit, că Antonescu, om rău, vrea să-i facă zile grele domnului Ponta, cu toate că împreună au pus taxa. Împreună am optat pentru această taxă cu această condiţie. Nu-i această condiţie, noi suntem împotriva intrării în vigoare. Acciză pentru autostrăzi, da, sau acciză împreună cu reducerea CAS la angajator, da. Acciză pentru a spori bugetul nediferenţiat, din care alocă dânşii după aceea cum şi mai ales cui vor, nu.
Dacă guvernul va introduce acciza şi nu va aplica până la 1 mai măsurile de stimulare fiscală promise, liberalii spun că este posibil să depună o moţiune de cenzură, transmite redactorul nostru Bogdan Isopescu.

Sursa: RADOR

Foto: politicaromaneasca.ro

Cele mai citite

Related Articles