[FOTO] Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte la aniversare: Dragostea face diferența!

Motto: „Credinţa în Dumnezeu e credinţa în Pace”

În Anul Centenarului Bănățean și anul declarat de Biserica Ortodoxă An omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești în Patriarhia Română, să ne reamintim că  primii dascăli au fost preoţii, prima şcoală românească a fost într-o biserică, primele manuale au fost cărţi bisericeşti, iar Marea Unire a fost realizată cu ajutorul Bisericii.

Biserica românească a fost prezentă la Alba Iulia prin 5 episcopi, 4 vicari, 10 delegaţi ai Consistoriilor ortodoxe şi a celor unite, 129 de protopopi, câte un reprezentant al fiecărui institut teologic şi 10 studenţi delegaţi. Miron Cristea, Episcop de Caransebeş, Nicolae Bălan, profesor la Academia Teologică „Andreană”, viitor Mitropolit al Transilvaniei se înscriu în elita românească unionistă.

Aşadar, o parte din România de nota 10, ce duce povestea maI departe, este Inspectorul eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei , coordonator A.T.O.R. Banatul de Munte, coordonator Centrul de Tineret Moniom şi preot  la Moniom, părintele  Mihai Ciucur  clădeşte alături de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte înfiinţată acum 3 ani pe 18 iulie 2016.

Chiar în această perioadă, aproximativ 50 de copii, coordonați de 23 de formatori și voluntari, participă timp de cinci zile, începând de luni, 15 iulie 2019, la Tabăra din inima satului organizată în Parohia Măureni, din Protopopiatul Reșița.

Pe parcursul celor cinci zile de tabără, având în vedere și vârsta copiilor, aceștia vor lua parte la un program divers de jocuri, concursuri, ateliere artistice, precum și ateliere de dezvoltare personală și pentru viață, adaptate vârstei lor. Urmărim, de asemenea, integrarea tuturor participanților, indiferent de problemele cu care se confruntă, precum și posibilitatea stabilirii și consolidării unor relații de prietenie și colaborare între copii”,  a precizat părintele inspector, Mihai Ciucur.

Tabăra a fost deschisă în dimineața zilei de luni cu o slujbă de Te Deum oficiată de părintele Mihai Ciucur de la Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele Aurel Radics, parohul de la Măureni. În cuvântul său, coordonatorul programului Tabăra din Inima Satului, a menționat că tabăra de la Măureni este cea mai mare de până în prezent, având în vedere numărul de participanți și de voluntari și a felicitat colaborarea foarte bună dintre Biserică – autorități locale și școala din localitate.

Pe parcursul taberei de la Măureni, organizatorii vor marca și un alt eveniment important, respectiv aniversarea de 3 ani de la înființarea ATOR Banatul de Munte, care va prilejui săvârșirea Sfintei Liturghii joi, în 18 iulie, în biserica parohială din localitate.

Tabăra de la Măureni este cea de-a opta din această vară, organizată cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în cadrul programului educațional „Tabăra din Inima Satului”, derulat în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

În calitatea sa de preot al Banatului de Munte, părintele nostru împreună cu Moştenitorii României de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, seamănă credinţa şi bucuria de a desrobi virtuţile poporului român prin activităţi multiple , cinstind cu precădere un secol de România, cu credință, nădejde și dragoste, valori la care se raportează,fiindcă  Dragostea face diferența!

Împreună cu tinerii de la A.T.O.R. BM a promovat judeţul, ţara şi a adus Sfintele Sărbători în sufletele celor singuri sau bolnavi, a demarat acţiuni umanitare, a dus tabăra în inima satului, rostuind cu iubire caractere şi împlinire acolo unde speranţa era umbrită de desnădejde.

Credinţa este născută din recunoştinţă. O minte recunoscătoare aşteaptă în permanenţă lucruri bune, iar aşteptarea devine credinţă. Reacţiunea recunoştinţei asupra minţii omului produce credinţa; şi fiecare val de mulţumiri şi recunoştinţa măresc credinţa.

Este greu de cuantificat în cuvinte toate acţiunile ce s-au rotunjit în cei trei ani de activitate, dar cu siguranţă exemplul tinerilor coordonaţi de părintele Mihai Ciucur repreyintă un precedent ce se cuvine a fi luat exemplu de întreaga comunitate!

La mulţi ani, Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte! Vrednici sunteţi de preţuirea noastră, pentru că în visele voastre suntem şi noi parte din ADN-ul lor!

Epilog: „Rugăciunea este locul unde se găseşte Dumnezeu”.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles