Află ce te face să-nflorești, o nouă săptămână a voluntariatului în Banatul Montan   

Săptămâna 13 – 19 mai 2024 este declarată la nivel național Săptămâna Națională a Voluntariatului. Este un eveniment național anual, menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii cu care aceștia lucrează, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor.

Programul acțiunilor din Săptămâna Națională a Voluntariatului la Reșița este următorul:

Mansarda open doors, 13 mai, ora 13ºº, Centrul de Tineret Mansarda Reșița

Acest eveniment se organizează după modelul “ziua porților deschise”, ca cei interesați să aibă ocazia să viziteze Centrul de Voluntariat Reșița și Centrul de Tineret Mansarda Reșița, să afle ce programe de timp liber există pregătite pentru tineri. Vor fi prezentate activitățile educaționale și recreative pe care le prestează voluntarii de 20 de ani, în interesul tinerilor, copiilor din comunitate. Misiunea Centrului de Tineret Mansarda este aceea de a crea o influență pozitivă în dezvoltarea personală a tinerilor, oferind un loc în care aceștia pot fi provocați emoțional, social, într-o atmosferă de relaxare și totodată în siguranță.

Free Ocico, 14 mai, ora 18ºº, în curtea Centrului de Tineret Mansarda din Str. Pictor Andreescu nr. 20

Este lansată în comunitate invitația ca cetățenii să aducă la Mansardă haine, cărți și plante, obiecte casnice, jucării, pantofi, etc., care nu le mai sunt utile, dar care încă sunt în stare bună și ar putea fi folosite. Anul acesta a fost stabilită o limită de obiecte vestimentare, 15. Participanții la Free Ocico vor putea pleca acasă cu câteva „piese” pe care alții le-au adus şi care li se potrivesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop. Iubitorii de plante și de lectură sunt invitați să vină la Free Ocico și să dăruiască plantele și cărțile pe care le au în plus sau pe care vor să le dea mai departe. Fiecare dintre noi are un ghiveci, două, de flori care prisosește sau nu-și mai găsește locul potrivit și pe care am putea să îl dăruim. Activitatea de la Free Ocico este gândită atât ca eveniment de socializare pentru cetățenii din Reșița, dar mai ales ca activitate de conștientizare cu privire la situația celor cu mai puține oportunități, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism și cantitatea de lucruri (inclusiv haine) pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt „la modă”. Va fi un prilej de asemenea de aborda prin metode alternative problematica identității tinerilor, a ponderii vestimentației în cadrul acesteia, a influențelor sociale şi mass-media la care adolescenții şi tinerii sunt expuși în procesul de găsire a identității.

Jurnaliști voluntari pentru o zi, 15 mai, ora 10ºº, la Fundația Humanitas Pro Deo Reşiţa

În acest an a fost concepută o masă în stil gastronomic vietnamez. Pentru pregătirea și servirea acestei mese este lansată și în acest an provocarea către jurnaliști, aceea de a deveni “voluntari pentru o zi”, să poarte șorțul de ajutor bucătar. Este deja o tradiție la nivel local ca voluntarii împreună cu jurnaliștii să organizeze o masă de prânz pentru beneficiarii Centrului de zi al Fundației Humanitas Pro Deo. Dacă în mod obișnuit jurnaliștii sunt prezenți la un eveniment pentru a relata ce se întâmplă, de această dată, au ocazia de a se implica activ într-o acțiune de voluntariat în domeniul social atât la organizare cât și la promovare. Considerăm că pentru jurnaliști este o oportunitate să se alăture voluntarilor tineri dar cu experiență, de a cunoaște una dintre problematicile în care se poate face voluntariat, de a lucra într-o echipă dinamică și creativă. De asemenea pentru tinerii voluntari dar și pentru copiii defavorizați social, cei ce sunt beneficiarii acestei mese de prânz, va fi o bună ocazie de a cunoaște jurnaliști și persoane publice, vor avea posibilitatea să acumuleze experiență utilă la dezvoltarea personală.

Atelier de grădinărit, 16 mai, ora 17ºº, la Centrul de Tineret Mansarda Reșița

Învățăm să plantăm cu semințe, să transplantăm răsaduri în ghivece. Ne propunem ca tinerii și copiii să cunoască importanța și beneficiile grădinăritului. Vor fi prezentate câteva oportunități despre cum se pot implica în grădinărit și cum se poate învăța despre a îngriji plantele responsabil, în acord cu mediul înconjurător.

Atelier de bijuterii, 17 mai, ora 16ºº, la Centrul de Tineret Mansarda Reșița

Sara Cojocariu, voluntar senior La Mansardă, ne ajută să înțelegem ce înseamnă fabricarea de bijuterii. Că este mai mult decât învățarea unui meșteșug, este vorba despre a spune povești, de a te exprima și de a colabora cu o comunitate de oameni faini. Participarea este deschisă pentru persoane cu vârsta de la 10 ani, care vor putea crea o bijuterie unică. Nu este nevoie de experiență, Sara Cojocariu va fi acolo pentru a îndruma pas cu pas.

BCA Meet & Greet, 18 mai, ora 11ºº, la Centrul de Tineret Mansarda Reșița

Banat Cycling Academy (BCA), invită la o întâlnire de prezentare, în care își va declara obiectivele și proiectele. Va urma o discuție despre modul în care se va putea colabora pentru a contribui împreună la dezvoltarea comunității pasionaților de ciclism din orașul Reșița. Gazda evenimentului este Daniel Crista, multiplu campion la ciclism pe velodrom.

sursa foto: Centrul Mansarda Resita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles