Ascultă Radio România Reșița Live

Nidi di Rondine

Ca de obicei, în fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Deoarece San Marino este un microstat complet fără ieșire la mare, bucătăria sanmarineză este foarte asemănătoare cu bucătăria italiană, în special cea din regiunile învecinate Emilia-Romagna și Marche. Produsele agricole primare din San Marino sunt brânza, vinul și animalele, iar producția de brânzeturi este o activitate economică principală în San Marino.
Mâncărurile locale sărate includ fagioli con le cotiche, paste e ceci- o supă de năut și tăiței cu usturoi și rozmarin, nidi di rondine- un preparat de Paști la cuptor cu șuncă afumată, carne de vită, brânză și sos de roșii, si iepure fript cu fenicul. Erbazzone este un fel de mâncare pe bază de spanac care include brânză și ceapă. Există un fel de mâncare găsit mai ales în Borgo Maggiore numit piada, care constă din pâine plată cu diverse umpluturi și seamănă oarecum cu piadina din Emilia-Romagna.

Nidi di Rondine

Articol editat de Radio Resita, 6 mai 2024, 06:08

Dulciurile includ o prăjitură cunoscută sub numele de Torta Tre Monti, bazată pe cele Trei Turnuri din San Marino și similară cu o prăjitură de napolitană stratificată acoperită cu ciocolată, Torta Titano- un desert stratificat făcut cu biscuiți, alune, ciocolată, smântână și cafea, inspirat și de muntele central din San Marino, Monte Titano, bustrengo- o prăjitură tradițională făcută cu miere, nuci și fructe uscate, Verretta- un desert făcut din alune de pădure, praline și napolitane de ciocolată, Cacciatello- un desert din lapte, zahăr și ouă, asemănător cu creme caramel și zuppa di ciliegie- cireșe înăbușite în vin roșu îndulcit și servite pe pâine albă.
Regiunea produce, de asemenea, o serie de vinuri precum Brugneto și Tessano (vinuri roșii maturate în butoi) și Biancale și Roncale (vinuri albe neliniștite). Vinul din San Marino este reglementat de Asociația Vinului din republică.

Nidi di Rondine sau Cuiburi de rândunele este rețeta din San Marino.
Frumusețea Nidi di Rondine este modul în care fiecare porție se spiralează în sine ca un trandafir sau un cuib de pasăre sau ca o îmbrățișare delicioasă.
Este un prim fel rafinat și gustos și cu o formă frumoasă. Acestea sunt cuiburi de rândunele cu șuncă și brânză, cea mai bună modalitate de un prânz fericit cu familia sau prietenii. Făină, ou, unt și lapte pentru paste și evident șuncă fiartă și Emmental pentru a se asezona. O combinație perfectă.

Pentru Nidi di Rondine avem nevoie de următoarele ingrediente:

– 250 de gr de făină  
– un ou
– 20 de gr de unt
– jumătate de litru de lapte integral
– 20 de gr de amidon de porumb
– 100 de gr de șuncă fiartă
– 100 de gr de brânză Emmental
– după gust sare, nucșoară, ulei de măsline extravirgin și Parmigiano Reggiano DOP.
Se amestecă făina și oul într-un bol, apoi se lasă aluatul să se odihnească o jumătate de ceas. Întindeți-l la o grosime de 3 mm și tăiați-l în dreptunghiuri de 20 cm. Se fierb în apă cu sare timp de 5 minute

Pentru sosul Bechamel, amestecați laptele, nucșoara și amidonul de porumb în blender. Totul se pune într-o tigaie în care s-a topit puțin unt.
Puneți aluatul pe o placă de patiserie și acoperiți-l cu o felie de șuncă fiartă și una de Emmenthal. Rulați și tăiați rulouri de 3- 4 cm.
Pentru a meșteri cuiburile de rândunică se unge o tigaie cu ulei, ajunge în vas și sosul Bechamel. Urmează să fie presărat Parmezanul. În cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius se gătește Nidi di Rondine timp de 20 de minute.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(wikipedia; bunissimo.it)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie