Ascultă Radio România Reșița Live

Nidi di Rondine

Ca de obicei, în fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Deoarece San Marino este un microstat complet fără ieșire la mare, bucătăria sanmarineză este foarte asemănătoare cu bucătăria italiană, în special cea din regiunile învecinate Emilia-Romagna și Marche. Produsele agricole primare din San Marino sunt brânza, vinul și animalele, iar producția de brânzeturi este o activitate economică principală în San Marino.
Mâncărurile locale sărate includ fagioli con le cotiche, paste e ceci- o supă de năut și tăiței cu usturoi și rozmarin, nidi di rondine- un preparat de Paști la cuptor cu șuncă afumată, carne de vită, brânză și sos de roșii, si iepure fript cu fenicul. Erbazzone este un fel de mâncare pe bază de spanac care include brânză și ceapă. Există un fel de mâncare găsit mai ales în Borgo Maggiore numit piada, care constă din pâine plată cu diverse umpluturi și seamănă oarecum cu piadina din Emilia-Romagna.

Nidi di Rondine

Articol editat de Radio Resita, 6 mai 2024, 06:08

Dulciurile includ o prăjitură cunoscută sub numele de Torta Tre Monti, bazată pe cele Trei Turnuri din San Marino și similară cu o prăjitură de napolitană stratificată acoperită cu ciocolată, Torta Titano- un desert stratificat făcut cu biscuiți, alune, ciocolată, smântână și cafea, inspirat și de muntele central din San Marino, Monte Titano, bustrengo- o prăjitură tradițională făcută cu miere, nuci și fructe uscate, Verretta- un desert făcut din alune de pădure, praline și napolitane de ciocolată, Cacciatello- un desert din lapte, zahăr și ouă, asemănător cu creme caramel și zuppa di ciliegie- cireșe înăbușite în vin roșu îndulcit și servite pe pâine albă.
Regiunea produce, de asemenea, o serie de vinuri precum Brugneto și Tessano (vinuri roșii maturate în butoi) și Biancale și Roncale (vinuri albe neliniștite). Vinul din San Marino este reglementat de Asociația Vinului din republică.

Nidi di Rondine sau Cuiburi de rândunele este rețeta din San Marino.
Frumusețea Nidi di Rondine este modul în care fiecare porție se spiralează în sine ca un trandafir sau un cuib de pasăre sau ca o îmbrățișare delicioasă.
Este un prim fel rafinat și gustos și cu o formă frumoasă. Acestea sunt cuiburi de rândunele cu șuncă și brânză, cea mai bună modalitate de un prânz fericit cu familia sau prietenii. Făină, ou, unt și lapte pentru paste și evident șuncă fiartă și Emmental pentru a se asezona. O combinație perfectă.

Pentru Nidi di Rondine avem nevoie de următoarele ingrediente:

– 250 de gr de făină  
– un ou
– 20 de gr de unt
– jumătate de litru de lapte integral
– 20 de gr de amidon de porumb
– 100 de gr de șuncă fiartă
– 100 de gr de brânză Emmental
– după gust sare, nucșoară, ulei de măsline extravirgin și Parmigiano Reggiano DOP.
Se amestecă făina și oul într-un bol, apoi se lasă aluatul să se odihnească o jumătate de ceas. Întindeți-l la o grosime de 3 mm și tăiați-l în dreptunghiuri de 20 cm. Se fierb în apă cu sare timp de 5 minute

Pentru sosul Bechamel, amestecați laptele, nucșoara și amidonul de porumb în blender. Totul se pune într-o tigaie în care s-a topit puțin unt.
Puneți aluatul pe o placă de patiserie și acoperiți-l cu o felie de șuncă fiartă și una de Emmenthal. Rulați și tăiați rulouri de 3- 4 cm.
Pentru a meșteri cuiburile de rândunică se unge o tigaie cu ulei, ajunge în vas și sosul Bechamel. Urmează să fie presărat Parmezanul. În cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius se gătește Nidi di Rondine timp de 20 de minute.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(wikipedia; bunissimo.it)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă