Hip-hopul a dominaţ anul acesta, premiile industriei muzicale americane, în ciuda faptului că acestea au fost ignorate de unii dintre cei mai cunoscuţi artişti ai genului.

Dincolo de supremaţia hip-hopului ca gen muzical, însă, în centrul atenţiei ceremoniei de decernare a premiilor Grammy s-au aflat femeile şi forţa acestora.

„This is America” al lui Childish Gambino a fost desemnat „Cântecul anului” şi, totodată, înregistrarea anului. Este prima piesă hip-hop care devine Cântecul anului, iar videoclipul său, un adevărat fenomen la momentul lansării, are aproape 500 de milioane de vizualizări pe YouTube. Childish Gambino a lipsit de la ceremonie, la fel ca şi alţi artişti importanţi ai hip-hopului în ceea ce, notează Reuterş pare a fi un protest faţă de faptul că, deşi acest gen muzical este cel mai popular din Statele Unite, rapperii primesc rar cele mai importante premii.

Ceremonia decernării premiilor Grammy a fost una dominată de femei, inclusiv la secţiunea Rap, unde cel mai bun album a fost desemnat „Money” a lui Cardi B.

Lady Gaga a primit trei Grammy-uri, între care două pentru piesa „Shallow” din coloana sonoră a filmului „A Star is Born”.

La ceremonie a fost prezentă şi fosta primă-doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, care a vorbit despre cum i-a schimbat muzica viaţa şi a ajutat-o să fie o femeie mai puternică.

Gala Grammy a inclus şi un omagiu adus legendarei Aretha Franklin, care a încetat din viaţă în vara anului trecuţ iar pe scenă au urcat şi unele dintre cele mai longevive şi populare interprete din Statele Unite, Dolly Parton şi Diana Ross.