CIO a decretat 3 zile de doliu în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela

Nelson+MandelaComitetul Internaţional Olimpic i-a adus un omagiu fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, pentru modul în care a utilizat sportul ca element unificator în ţara sa, şi a decretat 3 zile de doliu la sediul său din Lausanne.

”Mişcarea olimpică plânge acum pierderea unui mare prieten şi erou al umanităţii. Atitudinea lui faţă de sport ne face mândri pentru că a înţeles potenţialul sportului pentru promovarea unităţii”, a declarat preşedintele CIO, germanul Thomas Bach.

Bach l-a cunoscut personal pe Mandela şi a amintit că acea întâlnire l-a inspirat: ”Când l-am cunoscut, l-am întrebat dacă îşi ura duşmanii şi el a negat. Când a văzut că mă îndoiesc de răspunsul lui, a adăugat că dacă i-ar fi urât, ar fi încetat să mai fie un om liber”.

CIO a menţionat că Nelson Mandela a fost un mare fan al sportului şi a spus odată că ”sportul are puterea de a schimba lumea, poate inspira şi uni un popor de o formă dificil de realizat într-o altă manieră”.
Nelson Mandela, erou al luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, a decedat joi noaptea la vârsta de 95 de ani. Sursa:Agerpres.

Cele mai citite

Related Articles