Premieră în Caraş-Severin. Prima troiţă sfinţită în faţa unui sediu de poliţie

În faţa sediului Poliţiei oraşului Băile Herculane s-a desfăşurat astăzi slujba de sfinţire a unei troiţe, amplasată la iniţiativa şi cu sprijinul poliţiştilor de pe Valea Cernei.

Chiar dacă a plouat mărunt încă din cursul dimineţii, la ceremonie a participat o numeroasă asistenţă, slujba fiind săvârşită de către Prea Sfinţitul Lucian – episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei. După sfinţirea troiţei, a fost sfinţită placa memorială aşezată în holul de la intrarea în incinta sediului şi care cuprinde numele tuturor celor care au condus destinele Poliţiei oraşului de pe Valea Cernei de-a lungul timpului!

Această troiţă ridicată cu sprijinul colegilor mei reprezintă pentru noi o protejare spirituală, atât pentru colegii noştri, pentru familiile noastre, cât şi pentru toţi cei care ne trec pragul”, ne-a declarat subcomisarul Radu Ştefan – comandantul Poliţiei oraşului Băile Herculane. Troiţa a fost sculptată de părintele Constantin Bârdeanu – slujitor la Mănăstirea Bogâltin : “Din mila lui Dumnezeu, a fost o strădanie persoanlă, dar lucrată cu multă bucurie, pentru că este un lucru inedit! Această dorinţă a domnilor care lucrează la acest post de poliţie, care e în slujba cetăţeanului, a fost să înalţe aici o sfântă şi dumnezeiască troiţă şi a rânduit Bunul Dumnezeu ca această Sfântă Cruce să fie înălţată a treia zi de Paşte, în lumina slăvitei sărbători a Învierii Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos! Toţi suntem ajutaţi de cruce şi trebuie să rămânem în umbra crucii, aşa cum spunea marele nostru poet Mihai Eminescu. Crucea învăluită în lumina Învierii Mântuitorului Hristos este cea care dă speranţă, este cea care biruieşte în războaiele şi încercările şi ispitele de tot felul din această viaţă şi este nădejde nouă şi este armă aducătoare de pace!”

Slujba de sfinţire a troiţei a fost condusă de Prea Sfinţitul Lucian – episcopul Caransebeşului : “După ce am slujit Sfânta Liturghie la biserica principală din oraşul-staţiune am venit aici, în faţa sediului Poliţiei, unde s-a amplasat o frumoasă troiţă şi astăzi a fost binecuvântată! Iată, un moment foarte potrivit pentru sfinţirea unei troiţe în a treia zi de Paşti! Îi mulţumim domnului comandant că a gândit realizarea şi amplsarea acestei troiţe tocmai în faţa sediului unde îşi desfăşoară activitatea şi credem că este un semn care poate fi luat în considerare şi de celalte instituţii, pentru că suntem într-o ţară creştină, imnul ţării ne aminteşte la un moment dat că preoţii sunt şi trebuie să rămână cu crucea în frunte, căci oastea e creştină. Cred că orice instituţie din ţara noastră ar putea să amplaseze în faţa ei o troiţă, o cruce care ne aminteşte, pe de o parte, de jertfa Mântuitorului Iisus Hristoş iar pe de altă parte ne aminteşte de biruinţa pe care Mântuitorul a realizat-o prin jertfa crucii şi anume iertarea păcatelor noastre şi deschiderea Raiului!”

Evenimentul desfăşurat astăzi în Băile Herculane este o premieră pentru judeţul nostru, ne-a mărturisit Prea Sfinţitul Lucian : “În Eparhia noastră nu am mai sfinţit o troiţă în faţa unui sediu de poliţie! Iată, Herculanele dă tonul şi cred că gestul poate fi urmat şi de celelalte instituţii şi mai ales de cei care sunt în cadrul Ministerului de Interne, pentru că avem toţi nevoie de ajutorul, de puterea şi de binecuvântarea lui Dumnezeu!”

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles