Cosmonautul Dumitru Prunariu va deveni cetăţean de onoare al judeţului Timiş

dumitru prunariu

Singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu, va primi titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Timiş, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Titu Bojin.

Primul şi unicul astronaut al României, Dumitru Prunariu, va deveni cetăţean de onoare al judeţului Timiş. Ne face cinste, alături de alte nume care au primit această distincţie: Patriarhul Daniel sau Ştefan Popa Popa’s’. Sunt personalităţi care au adus un plus de valoare imaginii României”, a afirmat Bojin.

La 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial ‘Intercosmos’ şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de nemilitarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent are gradul de general-maior în rezervă.

La 12 mai 1981, Dumitru Prunariu a fost confirmat în mod oficial ca primul nominalizat în cadrul zborului spaţial româno-sovietic, alături de cosmonautul sovietic colonel Leonid Popov – comandant de echipaj. (AGERPRES)

Sursa foto: debanat.ro

Cele mai citite

Related Articles