Ziua Mondială a Diabetului

TeSt-diabet

La Reşiţa, Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată printr-o campanie de conştientizare a cetăţenilor cu privire la diabet şi consecinţele acestuia. Cu această ocazie, dr. oftalmolog Felicia Quint împreună cu medicul specialist Caius Diaconescu le-au vorbit celor prezenţi despre complicaţiile generate de această boală. Zeci de reşiţeni şi-au testat glicemia gratuit. Cei care au fost depistaţi cu valori mari ale zahărului în sânge au primit aparate ultraperformante, pentru a-şi efectua aceste teste şi casă. De asemenea, cadrele medicale le-au prezentat cetăţenilor cum trebuie să arate prima masă a zilei, pentru că o alimentaţie sănătoasă începe cu un mic dejun sănătos. La final au fost distribuite peste 20 de aparate de măsurat glicemia.

Reguli privind modul în care ne alimentăm sănătos:
– Se mănâncă încet, având timp suficient, fără stres, fără întreruperi, într-o atmosferă de calm, linişte;
– Cu 15-20 de minute înainte de masa principală se consumă o salată sau un mic aperitiv;
– Se mănâncă pe săturate, dar nu mai mult;
– Se mănâncă la ore fixe;
– Nu se “sare” peste mese şi nici nu se înlocuieşte masa cu o felie de pâine cu unt;
– Nu se mănâncă cu lăcomie, iar porţiile trebuie să fie moderate;
– Se mestecă mult şi bine;
– Seara, înainte de culcare se recomandă o cană cu lapte cald, eventual îndulcit cu miere de albine, sau o cană cu ceai din plante medicinale (tei, muşeţel);
– Nu se beau lichide în timpul meselor;
– După ora 17 nu se consumă mese îmbelşugate, cu 2 ore înainte de culcare nu se mănâncă;
– Se împart 3 mese principale în cantităţi mai mici, în 5-6 mese pe zi;
– Se mănâncă atunci când apare senzaţia de foame.

În fiecare an, la 14 noiembrie, este marcată Ziua Mondială a Diabetului, care are drept scop informarea populaţiei cu privire la manifestările şi complicaţiile diabetului zaharat şi promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii. În prezent sunt circa 371 mil. de oameni cu diabet şi alte 280 de milioane care au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet va ajunge la jumătate de miliard susţin specialiştii. Medicii subliniază că diabetul şi complicaţiile sale pot fi prevenite prin adoptarea unui mod de viaţă sănătos, prin depistarea precoce a afecţiunii şi prin controlul factorilor de risc.

Când v-aţi verificat ultima dată glicemia?

(Daiana Roşca)

Cele mai citite

Related Articles