Munca – măsură de reeducare?

muncaPersoanele care au săvârşit infracţiuni minore sunt condamnate să presteze muncă în folosul comunității. Aceasta reprezintă o alternativă la închisoare. Procurorul poate dispune încetarea urmăririi penale şi muncă în folosul comunităţii. Se dă un termen până la care inculpatul poate duce la îndeplinire această obligaţie, care nu poate fi mai mare de şase sau nouă luni. Munca în folosul comunităţii se poate aplica şi în cazul celor care beneficiază de suspendarea sub supraveghere a pedepsei, această dispoziţie fiind un element de noutate introdus în acest an de noul Cod Penal.[poll id=”163″]

Încet, încet şi românii se vor obişnui cu o nouă pedeapsă pe care o pot primi dacă încalcă legea. Este vorba de munca în folosul comunităţii.

Începând cu 1 februarie au intrat în vigoare noi prevederi în materie penală. Conform acestora, procurorii pot dispune în faza de urmărire penală ca persoana cercetată să efectueze muncă în folosul comunităţii, sancţiune care până acum se aplica doar în urma unei hotărâri judecătoreşti. De această pedeapsă se ocupă Sistemul de probaţiune. Acesta are drept scop reabilitarea socială a infractorilor, diminuarea riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi creşterea gradului de siguranţă în comunitate. Sistemul a fost reconfigurat tot de la 1 februarie 2014, atunci când au intrat în vigoare noul Cod penal şi noul Cod de procedura penală.

Am fost astăzi la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Caraş-Severin pentru a afla câte persoane din judeţ au primit astfel de pedepse. Numărul este redus pentru că sistemul este de-abia la început a venit răspunsul şefului de birou. Dar putem să ne aşteptăm la un val de astfel de condamnări.

Munca în folosul comunităţii se poate aplica şi în cazul celor care beneficiază de suspendarea sub supraveghere a pedepsei, această dispoziţie fiind un element de noutate introdus de noul Cod penal.

REŞIŢA

La nivelul primăriei Reșița, a fost înființată comisia pentru ducerea la îndeplinire a mandatelor de muncă în folosul comunității. În cursul anului trecut, la propunerea Direcției Poliției Locale Reșița, instanța de judecată a emis un singur mandat de transformare a unei sancțiuni contravenționale în muncă în folosul comunității. Contravenientul, cu domiciliul în oraşul Moldova Nouă, a fost obligat să presteze 30 ore de muncă, care vor fi efectuate în localitatea de domiciliu.

În ultimele 30 zile, comisia a gestionat patru mandate din care 3 mandate însumează 150 zile de muncă și un mandat pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, urmează a fi prezentate instanței de judecată încă 2 cazuri, în vederea transformării sancțiunilor contravenționale în muncă în folosul comunității.

Persoanele care au mandate de executare muncă în folosul comunității, vor presta o muncă neremunerată, la sectoarele de întreținere a localităților (spații verzi, cămine de bătrâni, etc.).

probatiune

 

Cele mai citite

Related Articles