INTERNETUL, un rău necesar

internet
Peste 7 milioane de români sunt activi pe reţelele de socializare, însă doar 8% folosesc internetul pentru cumpărături, potrivit datelor oficale.
Aproape o treime dintre români folosesc reţelele de socializare.
În acelaşi timp, însă, aproape 50% din populaţie nu înţelege beneficiile utilizării internetului. În acest moment, peste 7 milioane de români sunt activi pe reţelele de socializare, dar, din datele Ministerului pentru Societatea Informaţională, numai un număr foarte mic, 8%, foloseşte Internetul pentru cumpărături sau vânzări.
Cu alte cuvinte, comerţul electronic este încă un beneficiu, de care ne temem sau pe care nu ştim cum să-l fructificăm.
Cei peste 7 milioane de cunoscători şi utilizatori ai ceea ce din ce în ce mai des este numit “e-commerce” sunt un bun pe care autorităţilor vor să-l exploateze, pentru că este vorba de capacitatea de contributori la iniţiative guvernamentale, după cum preciza un responsabil al aceluiaşi minister.
Cât despre cei 8% dintre români care se dovedesc reticenţi faţă de tranzacţiile pe internet, motivul este, se pare, unul major: teama de fraude, argument care le face pe autorităţi să se gândească la vigilenţă sporită în domeniul securităţii cibernetice.
Legea securităţii cibernetice este, de altfel, pe masa Senatului şi responsabilii din ministerul de resort spun că este o prioritate de grad zero.
Liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ maghiar Fidesz, Antal Rogan, a anunțat luni că formațiunea sa a înaintat parlamentului un amendament la proiectul de lege privind introducerea unei taxe speciale în cazul furnizorilor de servicii de internet, astfel încât vor fi stabilite anumite sume maxime care vor fi colectate de la companiile de profil.
În baza proiectului inițial, furnizorii de servicii de internet ar fi urmat să plătească, de anul viitor, o taxă de 150 de forinți, adică de aproximativ 50 de eurocenți, pentru fiecare Gigabyte utilizat de clienții lor, dar conform amendamentului, suma maximă percepută în cazul transferurilor de date ale persoanelor fizice va fi de 700 de forinți, adică de 2,2 euro pe lună și de 5000 de forinți, respectiv de 16 euro, în ceea ce privește persoanele juridice.

Cele mai citite

Related Articles