[FOTO] “Aurul verde” al cărăşenilor la mâna devoratorilor de pădure

padure

Sistemul de monitorizare iniţiat de Ministrul Pădurilor, care este conceput pentru a salva pădurile din România de la defrişare ilegală, este ajutat şi de Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. În ultima lună, poliţiştii din Caraş-Severin au primit 14 astfel de reclamaţii din partea cetăţenilor, a declarat comisarul şef Mihai Bolintiş de la Serviciul de Ordine Publică al IPJ Caraş-Severin. În două cazuri s-a constatat că transporturile erau ilegale şi au fost aplicate amenzi de câte două mii de lei. În plus, au fost confiscaţi 11 mc de lemn.

Mihai Bolintiş a mai adăugat că în ultima lună, poliţiştii de la Compartimentul Delicte silvice din Caraş-Severin au aplicat 13 amenzi contravenţionale şi au întocmit două dosare penale pentru tăieri ilegale de material lemnos.

Fenomenul infracţional din domeniul silvic şi în special tăierile ilegale de lemn nu pot fi sancţionate de jandarmii montani. Legea este restrictivă din acest punct de vedere, a declarat, plutonierul Geo Calestru de la Postul de Jandarmi Montani din Crivaia. Jandarmii montani spun că pot aplica sancţiuni doar dacă îi prind în flagrant pe tăietorii de lemne.

Aurul verde al cărăşenilor atrage o serie de investitori din toate colţurile României, dar şi de peste hotare. În timp ce unii au proiecte legale, alţii taie fără milă, pentru a obţine profit. Aşa se face că, încetul cu încetul, zidul naturii împotriva dezastrelor, este pe cale de dispariţie. Hardy Cvoica ştie mai multe despre un caz concret de pe raza municipiului Reşiţa, cartierul Driglovăţ:

 

***

Pădurile României atrag investitori din Germania, Austria  şi chiar Statele Unite ale Americii. Aproximativ două sute de mii de hectare de pădure au fost vândute în ultimii ani. Pentru pădurile noastre se găsesc clienţi chiar şi în perioada de criză, pentru că lemnul este şi de zece ori mai ieftin decât în alte state europene. În timp ce unii proprietari au proiecte legale, alţii defrişează fără milă, pentru a obţine profit. Dacă în Austria un hectar de pădure se vinde cu 10 mii de euro, la noi, aceeaşi suprafaţă costă între o mie şi 3 mii. Aşa se face că, încetul cu încetul, codrul nu mai e “frate cu românul”.

Pădurile, zidul naturii împotriva acestor dezastre, sunt acum pe cale dispariţie.

Autorităţile nu pot spune exact câte hectare de pădure s-au tăiat sau câte au mai rămas, dar 5 miliarde de euro este paguba calculată de Curtea de Conturi,  luându-se în calcul preţul cel mai mic, pentru lemnul de foc. Raportul precizează că această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au luat calea străinătăţii la preţuri cu mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc.

Suprafaţă totală de pădure din România era la sfârşitul anului 2012 de 6,52 milioane de hectare, adică 26% din suprafaţa ţării, faţă de aproape 30% cât este media europeană. România ocupă locul 13 din punctul de vedere al procentului de împădurire, situându-se cu 5,1 procente sub media europeană de 32,4%, dar  în unele judeţe gradul de împădurire este de doar 2%.

Din datele prezentate de Romsilva, rezultă însă că zilnic se exploatează în medie 41 ha, dintre care o mare parte o reprezintă tăierile ilegale. 90% din furturile de material lemnos se înregistrează în pădurile private şi neadministrate în regim silvic. Un sfert din pădurile din Caraş-Severin nu se află sub contract de pază, iar acest lucru trebuie rezolvat cât mai rapid.

Cum şi când va putea fi stopat dezastrul din pădurile noastre ?

Înregistrarea emisiunii “Ascultă cum te ascult”:

De același autor

Related Articles