Ce mai ştim despre protecţia civilă?

buncar

Judeţul Caraş-Severin are un deficit al spaţiilor de adăpostire a populaţiei în caz de dezastru. În Reşiţa sunt amenajate şi funcţionale doar 8 astfel de adăposturi, însă se fac demersuri pentru amenajarea altora, declară şeful Serviciului pentru situaţii de urgenţă, Liviu Gârtoi.

Conceptul de protecţie civilă în accepţiunea actuală se referă la ansamblul sistemelor, structurilor şi resurselor gestionate de guverne şi care sunt orientate spre protejarea populaţiei non-combatante, în principal în caz de dezastre naturale şi tehnologice. Totuşi în situaţiile de urgenţă contează şi prima noastră reacţie. Caransebeşenii intervievaţi de Lavinia Călina nu prea ştiu cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă:

Consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor sunt obligate prin lege să stabilească o taxă specială pe linie de protecţie civilă. În Reşiţa, taxa se aplică de anul trecut şi are efecte pozitive. Sebastian Dragomir a aflat de la şeful Serviciului pentru situaţii de urgenţă, Liviu Gârtoi, ce se întâmplă cu banii colectaţi de la reşiţeni:

Taxa de protecţie civilă a fost folosită la începutul acestui an pentru intervenţiile de primă urgenţă la alunecările de teren, dar şi pentru ajutoarele acordate persoanelor afectate de vijelia din luna ianuarie. Banii sunt utilizaţi şi pentru întreţinerea adăposturilor populaţiei în caz de calamitate, a mai spus Liviu Gârtoi.

Protecţia civilă este pentru majoritatea cărăşenilor o expresie despre care, în cel mai fericit caz, au auzit, însă căreia nu-i ştiu semnificaţia. Mai mult, avem legi care ne obligă să avem adăposturi publice pentru populaţie, dar acestea sunt insuficiente. Nici jumătate din locuitorii din Caraş-Severin nu se pot refugia în astfel de buncăre. Situaţia este similară în toate judeţele.
Conform legii, protecţia civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate potrivit legislaţiei în vigoare. Se urmăreşte astfel, prevenirea şi reducerea  riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
Lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” organizează periodic exerciţii cu tematică de protecţie civilă. Toate aceste activităţi urmăresc educarea şi pregătirea autorităţilor şi a populaţiei pentru o reacţie corectă în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.
Astăzi, în centrul civic din Reşiţa, de la ora 10.00 va fi instalat un punct de informare preventivă, iar în intervalul  orar 10.00 – 12.00 vor fi porţi deschise la subunităţile de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” Caraş-Severin din Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Moldova Nouă şi Bozovici.
Anual, la 28 februarie, se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Civile din România, eveniment care ne prilejuieşte rememorarea momentului istoric care a consfinţit înfiinţarea Apărării Pasive din România prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 28 februarie 1933.
Tu ştii ce trebuie să faci în caz de cutremur puternic, atacuri aeriene ori nucleare?

Cele mai citite

Related Articles