[FOTO-VIDEO] 26 iunie, Ziua Drapelului României

drapel-festival1
Se împlinesc 180 de ani de la instituirea oficială a drapelului național în culorile roșu, galben și albastru, culori de veche tradiție ale statelor medievale românești. Roșul reprezintă curaj, dârzenie, îndrăzneală, sacrificiu, generozitate dar și măreție, putere și suveranitate;Galbenul reprezintă putere, suveranitate, fertilitate, dreptate, cumpătare; azurul semnifică sinceritate, seninătate,credință. Sunt de asemenea 16 ani de când Ziua Drapelului a fost stabilită în 26 iunie. Dacă alte nații se mândresc mereu și oriunde cu steagurile lor naționale, noi …[poll id=”150″]

Prefectura Caraş-Severin şi Garnizoana Reşiţa organizează astăzi de la ora 10.00, în „Piaţa Tricolorului” din municipiu o ceremonie prilejuită de sărbătorirea Zilei drapelului naţional. După ce aseară, drapelul a fost coborât de pe catarg şi introdus în Biserica ortodoxă „Schimbarea la faţă”, în această dimineaţă, el va fi sfinţit. Sebastian Dragomir a vorbit despre acest simbol naţional cu ofiţerul cu relaţii publice la Centrul Militar Judeţean, locotenent colonel Dorel Rîşcu:

 

Ziua drapelului României a fost marcată astăzi la Reşiţa printr-o ceremonie militar religioasă scurtă, dar solemnă, în prezenţa un public extrem de redus. De altfel nici autorităţile nu s-au înghesuit să celebreze acest simbol naţional care de-a lungul timpului ne-a însoţit atât în teatrele de război, în competiţii sportive cât şi la orice altă participare românească peste hotare.
Ceremonia militar religioasă a fost organizată de Prefectura Caraş-Severin şi Garnizoana Reşiţa, la eveniment fiind prezenţi reprezentanţi ai structurilor din MAI, MAPN şi ai Poliţiei locale Reşiţa. Practic, prefectul Silviu Hurduzeu a vorbit despre semnificaţia drapelului doar militarilor care au constituit garda de onoare şi câtorva zeci de cetăţeni care s-a întâmplat să treacă prin zonă.

Ceremonia a început cu scoaterea drapelului din Biserica ortodoxă „Schimbarea la faţă” acolo unde a fost depus încă de aseară. A urmat onorul dat reprezentantului guvernului, sfinţirea tricolorului de către protopopul Reşiţei, Petru Berbentea, preotul militar Nicolae Petrişor şi parohul bisericii Nicolae Heţiegan, ridicarea pe catarg a drapelului după care ceremonia s-a încheiat cu parada gărzii de onoare.

A fost o ceremonie anostă care ar trebui să ne pusă serioase semne de întrebare legate de patriotism, a spus unul dintre puţinii participanţi:

(Sebastian Dragomir)

 

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=5vhn0fxhSHQ&feature=youtu.be[/youtube]

De același autor

Related Articles