Jocurile Olimpice 2014: peste 3.000 de sportivi, dintre care 24 români, vor participa la Soci

JO de la Soci 2014Peste 3.000 de sportivi şi tot atâţia oficiali, din circa 90 de ţări, vor participa în perioada 7-23 februarie la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci (Rusia), cele mai scumpe din istorie (37 miliarde de euro), la care România va fi reprezentată de 24 de sportivi, la 8 discipline.
România a participat la aproape toate ediţiile Jocurilor Olimpice de iarnă, excepţie făcând prima ediţie, din 1924, şi cea din 1960. La competiţia din 1968, de la Grenoble (Franţa), România a cucerit singura sa medalie din istoria participărilor la JO de iarnă, bronz prin echipajul de bob-2 persoane, alcătuit din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.
Biatlonista Eva Tofalvi (35 ani) va purta, pentru a doua oară consecutiv, drapelul echipei olimpice a României la festivitatea de deschidere a JO de la Soci. Tofalvi s-a calificat pentru a cincea oară la Jocurile Olimpice de iarnă.

La JO de la Soci, unde sunt aşteptaţi şi 13.000 de ziarişti, sportivii se vor întrece pentru 98 de seturi de medalii, cu 12 în plus faţă de JO de la Vancouver în 2010, la 15 discipline: biatlon, bob, combinată nordică, curling, hochei pe gheaţă, patinaj artistic, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi fond, schi freestyle, short-track, skeleton, snowboard. Competiţiile vor fi găzduite de 11 baze sportive, Balşoi Ice Dome (finala la hochei), Stadionul Olimpic Fişt (ceremoniile de deschidere şi închidere), Şaiba Arena (hochei), Ice Cube Curling Center (curling), Adler Arena Skating Center (patinaj viteză), Iceberg Skating Palace (patinaj viteză, short-track, patinaj artistic), Laura Biathlon & Ski Complex (biatlon, schi fond, combinată nordică), Rosa Hutor Extreme Park (schi freestyle, snowboard), Rosa Hutor Alpine Resort (schi alpin), RusSki Gorki Jumping Center (combinată nordică, sărituri cu schiurile), Sliding Center Sanki (bob, sanie, skeleton). Competiţia de la Soci are trei mascote, un urs polar, un leopard şi un iepure.

JO de la Soci vor atrage circa 3 miliarde de telespectatori din lumea întreagă, potrivit estimărilor organizatorilor, dar, cu numai trei săptămâni înaintea startului celei de-a XXII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, doar 70 la sută dintre biletele de intrare şi-au găsit cumpărătorii. Printre motive se găsesc ameninţările teroriste, preţurile foarte ridicate practicate de companiile aeriene care deservesc regiunea, precum şi cele propuse de hotelurile de lux, distanţele lungi dintre diferite situri, dar şi dificultăţile în obţinerea vizei.
Circa 214 miliarde ruble (5 miliarde de euro) au fost investite în construcţiile şi pregătirile pentru Jocuri, potrivit cifrelor anunţate de vice-premierul rus Dmitri Kozak. La acestea s-au adăugat toate amenajările (drumuri, căi ferate, gări etc) efectuate cu ocazia acestui eveniment, suma totală ridicându-se la 1.500 miliarde ruble (37 miliarde euro), care face ca JO de la Soci să fie cele mai scumpe din istorie.

Nu mai puţin de 14.000 de persoane au luat sau vor lua parte la ştafeta flăcării olimpice de-a lungul a 2.900 de comune din Rusia până la aprinderea vasului olimpic pe 7 februarie. Flacăra olimpică a făcut escale la Polul Nord, în apele lacului Baikal şi chiar în spaţiul cosmic, iar sâmbătă este aşteptată pe muntele Elbrus, cel mai înalt vârf din Europa (5.633 m). Începută pe 7 octombrie, la Moscova, aceasta este cea mai lungă ştafetă a flăcării olimpice din istorie (65.000 km de-a lungul Rusiei).

Statele Unite vor trimite la Soci cea mai importantă delegaţie, 230 de sportivi. Delegaţia americană cuprinde 125 de bărbaţi şi 105 femei, urmând să fie condusă de vedetele schiului alpin, tânăra speranţă Mikaela Shiffrin şi veteranul Bode Miller. Rusia, ţara gazdă, a anunţat o echipă de 223 sportivi pentru Jocurile de la Soci.

Organizatorii JO de iarnă de la Soci au anunţat că mai mult de jumătate dintre cei 25.000 de voluntari, recrutaţi pentru a asigura buna desfăşurare a competiţiei, au sosit deja la Soci şi sunt pregătiţi să se întâlnească cu sportivii şi vizitatorii. Echipa voluntarilor este compusă din aproximativ 23.000 de ruşi şi 2.000 de străini, din aproape 60 de ţări, iar media de vârstă a acestora este de 25 ani. Cel mai vârstnic voluntari vine din Siberia, are 75 de ani, şi este un fost participant la Jocurile Olimpice de vară de la Moscova, din 1980.

Jocurile de la Soci vor fi probabil cele mai securizate din istoria olimpismului, aproximativ 100.000 de militari, poliţişti şi ofiţeri de informaţii aflându-se la Soci, potrivit unui înalt oficial american. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va face ‘totul’ pentru a asigura securitatea Jocurilor. În timpul Jocurilor, supravegherea se va efectua, de asemenea, din cer, cu un sistem prin satelit şi zeci de drone.

Islamiştii din Caucazul rus au ameninţat că vor comite atentate în timpul Jocurilor Olimpice, relansând temerile după cele două atentate sinucigaşe care au avut loc la Volgograd, la finele lunii decembrie, soldate cu 34 de morţi. Mai multe comitete olimpice naţionale au primit recent ameninţări legate de participarea lor la JO de la Soci, dar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a minimalizat pericolul.

Totodată, Vladimir Putin a asigurat că sportivii nu vor suferi de niciun fel de discriminare în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, o promisiune vizând în aparenţă să risipească temerile comunităţii internaţionale Kremlinul a stârnit anul trecut reacţii negative când a promulgat o lege interzicând orice ‘propagandă’ homosexuală.
Cei 24 de sportivi români vor concura la Soci la 8 discipline (schi alpin, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, patinaj artistic, bob, sanie şi skeleton).
Componenţa lotului care va face deplasarea în Rusia este următoarea:
SCHI ALPIN (3 sportivi): Alexandru Barbu (slalom uriaş şi slalom special), Ioan Valeriu Achiriloaie (coborâre), Ania Caill (super-uriaş, slalom, combinată alpină); antrenor: Sebastian Barbu.
SCHI FOND (3): Timea Sara, Paul Pepene, Florin Daniel Pripici; antrenor: Ioan Lungociu şi Daniel Borca.
BIATLON (2): Eva Tofalvi, Cornel Puchianu; antrenori: Simon Marton şi Vasile Gheorghe.
SĂRITURI CU SCHIURILE (1): Iulian Pîtea; antrenor: Florin Spulber.
PATINAJ ARTISTIC (1): Zoltan Kelemen; antrenor: Gheorghe Chiper.
SKELETON (2): Dorin Velicu, Maria Mazilu; antrenori: Florin Bucur şi Marius Tomiţă Ene.
SANIE (4): Valentin Creţu (simplu masculin, ştafeta), Nicolae Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu (dublu sanie masculin, ştafeta), Raluca Strămăturaru (simplu feminin, ştafetă); antrenori: Sorina Ţicu şi Eugen Radu.
BOB (8): Nicolae Istrate şi Florin Crăciun (echipajul de dublu masculin), Andreas Neagu, Paul Muntean, Dănuţ Moldovan, Bogdan Otavă (echipajul de 4 masculin), Maria Constantin şi Andreea Grecu (echipajul de dublu feminin); antrenori: Paul Neagu (feminin), Iulian Daniel Pacioianu şi Silviu Dan Scurtu (masculin).
În 2010, la Vancouver (Canada), la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, Romania a fost reprezentată de 28 de sportivi.

Sursa: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles