[FOTO-VIDEO-AUDIO] Record de participare, schi, Filarmonica, benzi desenate, la evenimentul ”Ziua Mondială a Zăpezii – Aduceți copiii la zăpadă”, desfășurat la Văliug 2020

658

Peste 150 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani au luat parte duminică, 19 ianuarie la evenimentul internațional ”Ziua Mondială a Zăpezii”, ce a avut loc pe pârtia Casa Baraj din Văliug. Au participat la activități copii, părinți și bunici din mai multe județe ale țării, din : Caraș Severin, Arad, Timiș, Hunedoara, dar și din București.

A fost record de participare din toate edițiile desfășurate în Banat, organizate de Școala de Sport Buran Valiug Semenic.

Copiii s-au bucurat din plin de zăpadă și au fost impresionați de cele pregătite pentru ei, la diferitele ateliere: de pictat, picturi pe ipsos, de preparat hrană pentru păsărele, de benzi desenate și nu numai:

Partenerii media ai evenimentului au fost Radio România Reșița și Radio România Cultural. Colegii noștri de la București susțin desfășurarea în România a proiectului Comics Didactic, un proiect care transformă operele din literatura română în benzi desenate. În premieră , la Văliug, a avut loc un astfel de atelier de benzi desenate, în care imaginația copiilor a prins viață, sub îndrumarea renumitului autor de bandă desenată, Mihai Ionuț Grăjdeanu:

Atelierul de benzi desenate a adunat copiii în ApresSki-ul de la Văliug, Mihai Ionuț Grăjdeanu descoperind și micuți cu adevărat talentați. Briana este din București și s-a bucurat de o astfel de experiență, pe lângă faptul că a participat la cursul de schi:

Pe întreg parcursul evenimentului copiii au putut lua parte la diferite acțiuni în zăpadă, dar și la ateliere organizate în interior și să asiste la recitalurile prezentate de instrumentiști de la Filarmonica de Stat din Arad și doi interpreți de muzică Andină. Participanții au fost mult mai creativi având ca ambient muzical interpretările acestora.  

Programul de joacă în zăpadă a durat mai bine de trei ore, atât cei mici cât și cei mari fiind angrenați în diferitele activități coordonate de organizatori, cei de la Școala de Sport Buran Semenic și de tinerii voluntari de la Grupul Local de Tineret Activity din Văliug, care entuziaști s-au implicat trup și suflet în organizare.

O echipă de voluntari de la Crucea Roșie a fost prezentă pe pârtie și le-a arătat copiilor cum se acordă primul ajutor, iar componenții Clubului Sportiv Adlernest din Reșița au oferit  o demonstrație de schi alpin. De asemenea a avut loc și un mic slalom paralel cu baloane, în care copiii care știu să schieze s-au întrecut pe pârtia special amenajată pentru ei.

Tradiționalul trenuleț vesel și premierea tuturor participanților au încheiat evenimentul, care în acest an a avut ca tematică ”Bucătăria schiului”,pe pârtie aflându-se diferite personaje, bucătari iscusiți într-ale schiului. Atât cei mari, cât și cei mici s-au bucurat de spectacolul pe zăpadă, dar și cel din interior:

Fiecare copil a primit Diplome de participare și pungi cu dulciuri și materiale didactice. Concluzii a tras la final de eveniment, principalul organizator, Mircea Țunea, coordonatorul Școlii de Sport Buran Văliug Semenic:

Jeremie Lecaudey este reprezentantul Federației Internaționale de Schi, care a fost prezent pe pârtia de la Văliug pentru a filma evenimentul și pentru a reflecta pe plan internațional cele petrecute în Banatul Montan la acest eveniment special.

Activitățile au fost încununate de succes, iar Școala Buran a sărbătorit cu prilejul acestei ediții și împlinirea celor zece ani de activitate, din care de șase organizează ”Ziua Mondială a Zăpezii”.

În anul 2017 evenimentul organizat în Banatul Montan a ocupat locul 4 în lume, iar anul trecut a primit locul II în competiția rezervată evenimentelor sub 500 de participanți, dar a luat locul I la capitolul creativitate. A primit premiul I pentru cel mai creativ eveniment.

sursa foto: Cristina Corocan