[AUDIO-FOTO] Cosmin Ilie, cel mai rapid pompier din lume. De 13 septembrie este la ”datorie”, în finala probei de 800 m la Campionatul European de atletism masters

3186

Cosmin Ilie este comandantul Detaşamentului de pompieri din Caransebeş, de 6 ani. Acest bănățean este cel mai rapid pompier din lume. Este campion mondial în probele de 400 m și  800 m, performanțe înregistrate la Jocurile Mondiale ale Polițiștilor și Pompierilor de la Los Angeles din 2017 și de la Chengdu din 2019.

Invitatul emisiunii ”România de nota 10”, căpitanul Ilie Cosmin, a vorbit despre cariera sa profesională și sportivă :

În China, în această vară, la Jocurile Mondiale ale politiștilor și pompierilor Cosmin Ilie, Comandantul Detașamentului de Pompieri Caransebeș, a câștigat două medalii de aur la 400 m și 800 m. Tot el a stabilit în proba de 800 metri un nou record național la categoria masters, 40 – 44 ani.

Atletismul îl practică din pură pasiune, nu a făcut sport de performanță și de la vârsta de 40 de ani este legitimat la Clubul CSM Reșița, unde concurează la categoria masters.

În această perioadă participă la Campionatul European de atletism masters din Italia, unde concurează cu foști atleți de performanță, participanți la Jocuri Olimpice și campionate Mondiale. S-a calificat în finala probei de 800 de metri, care va avea loc vineri, 13 septembrie, chiar de Ziua Pompierilor, de la ora 18.00.

”Adversarul meu cel mai de temut este timpul. Rezultatele apar în fiecare zi, eu mă lupt mai mult cu timpul, mai puțin contează medalia obținută. Eu doresc să-mi îmbunătățesc timpii înregistrați, să mă autodepășesc, spune căpitanul Cosmin Ilie.

Este tot timpul contraconometru, inclusiv în plan profesional, unde orice intervenție la timp contează enorm, într-una dintre cele mai riscante și solicitante meserii, cea de pompier.

Suntem mereu contracronometru. Timpul ne este cel mai mare duşman pentru că orice clipă pierdută poate duce la o tragedie. Sunt unii care folosesc incorect sintagma „acţiune pompieristică”, fără a şti despre ce este vorba. Da, sunt şi situaţii în care trebuie să luăm o decizie fără a sta prea mult pe gânduri. O decizie responsabilă. Mai sunt şi momente în care trebuie să găsim soluţii de moment pentru a putea gestiona o situaţie de urgenţă. Nu este suficient să ai curaj. De nenumărate ori mă întreb dacă am făcut tot ce se poate. Meseria de pompier este una dintre cele mai solicitante şi chiar riscante meserii. Toţi pompierii ştiu asta, şi totuși sunt dispuşi să plece în misiune, fără a şti dacă se mai întorc teferi. Îi mână în „luptă” nevoia de a-şi ajuta semenii aflaţi în pericol și nu atât ce scrie în fișă”, mărturisește Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de pompieri din Caransebeş.

Deoarece se află în Italia la Campionatul European de atletism masters, căpitanul Cosmin Ilie nu poate fi prezent la festivitățile prilejuite de ”Ziua pompierilor”, dar le transmite, pe frecvențele ”României de nota 10”, tuturor colegilor săi, oamenilor pentru care nu există cuvântul pericol, celor care „se luptă” cu flăcările, toate gândurile bune.

Chiar dacă nu se află, în această perioadă, în România, Cosmin Ilie este la ”datorie” în arenele internaționale, unde ca un adevărat român de nota 10, își reprezintă țara cu cinste.

sursa foto: Cosmin Ilie