Ascultă Radio România Reșița Live

Şaizeci de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: starea fetei de 10 ani din Caraş-Severin, de “gravitate majoră”

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns la spital după ce mama a folosit în locuinţă o substanţă toxică, de uz veterinar, dar cu care a şi spălat-o, este foarte gravă. Medicul spune că pacienta are cel mai probabil şi alte boli asociate şi atrage atenţia asupra lipsei accesului la istoricul medical al copilului, din cauza faptului că acesta nu este luat în evidenţa unui medic de familie, în zona rurală din care provine. Medicul spune că, în ultimii 15-20 de ani, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar şi că oamenii trebuie să ceară sfatul unui specialist atunci când au nevoie de soluţii pentru îndepărtarea puricilor, păduchilor, scabiei sau altor probleme de acest gen. Potrivit medicilor, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide.

Şaizeci de copii spălaţi cu insecticid, de la începutul anului. Medic: starea fetei de 10 ani din Caraş-Severin, de “gravitate majoră”

Articol editat de Valentina Adam, 25 mai 2024, 16:17 / actualizat: 27 mai 2024, 16:31

”Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, referindu-se la cazul fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns în stare gravă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă de uz veterinar pentru a scăpa de purici.

Medicul consideră că este posibil ca pacienta să fi avut şi alte boli şi trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa istoricului medical la mulţi copii.

”Probabil fata avea ceva la bază, adică boli preexistente şi trebuie să spun şi acest lucru care mă îngrijorează extrem – este al doilea sau al treilea caz din ultimele două săptămâni în care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper. Înainte, când mă confruntam cu situaţii de astea, puneam mâna pe telefon, sunam la medicul de familie din sat şi aflam datele pe care uneori părinţii, credeţi-mă, nu mai sunt în stare să le reproducă, nu mai este lumea în stare să vorbească limba română, coerent, ca să poţi să comunici cu un aparţinător părinte să înţelegi ce-i cu copilul lui. Sau nu ştie, sau nu-i pasă, sau nu este în stare să verbalizeze. Este o maximă îngrijorare, posibilitatea de comunicare. Noi suntem obişnuiţi să ne luăm datele de la părinţi, câte vreme ei ştiu să mai comunice. În mediul rural am întâlnit oameni care nu mai ştiu să citească.

Toate acestea se vor lega în drame peste drame, acolo trebuie să ne uităm cu un ochi îngrijorat, critic, dar şi cu dorinţa de a căuta soluţii”, a explicat medicul.

Un fenomen îngrijorător, fără precedent în ultimii 20 de ani. Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de acest gen. Este nevoie ca mesajul corect de informare să ajungă la oameni, spune dr. Gafencu. Farmacistul, medicul de familie sau asistentul comunitar din mediul rural pot da informaţiile necesare, astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de cazuri foarte grave, cu condiţia ca aceste informaţii să fie cerute de oameni

”Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic – am avut deja trei cazuri în acest ultim an – cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta.

Să întrebe un om specializat, un farmacist şi medicul de familie, asistentul comunitar din sat sau să întebe o persoană care să-şi asume poziţia de sfetnic, pentru că în cazul acesta am înţeles că ar fi fost chiar avizat tratamentul de un personal specializat, nu văd cine ar putea să îndrume să ne tratăm copiii cu substanţe de uz veterinar.

Fetiţa este intubată, într-o stare foarte gravă, nu am pierdut anul acesta celelalte două cazuri pentru că administrarea aceea a fost cu o substanţă care a fost pe un fond de diagnostic foarte rapid şi antidotul natural, atropina, a putut fi la dispoziţie, cum s-a mai întâmplat în istoria ţării noastre, noi avem şi recordul mondial, în Spitalul Grigore Alexandrescu, ca număr de fiole de atropină date unor cazuri, dar asta acum mai mult de 20 de ani.

Eu în ultimii 15 ani, până în aceste ultime 12 luni, nu m-am mai confruntat cu aceste cazuri grave, în Compartimentul de toxicologie.

Ar trebui să ne uităm cu extrem de mare îngrijorare la gradul de ignoranţă, am folosit un alt cuvânt mai blând acum, al populaţiei.  Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă de fapt cu populaţia, pentru că o luăm pe scara evoluţiei, înapoi. Cu toate iniţiativele acestea, cu toate consecinţele analfabetismului funcţional pe care se pare că îl trăim din plin, oameni care nu cred că mai înţeleg mesajele”, a precizat medicul Mihai Gafencu, pentru News.ro.

Dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru, toxicolog şi şeful Secţiei de toxicologie de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii”Grigore Alexandrescu” din Capitală atrage atenţia asupra unui fenomen extrem de periculos: Numai de la începutul anului în România au fost înregistrare 60 de astfel de cazuri în care copiii au fost spalaţi sau stropiţi cu soluţii de uz veterinar. Manifestările, spune medicul sunt dintre cele mai severe şi necesită de cele mai multe ori internări în terapie intensivă

”Aceasta este, într-adevăr, o problemă asupra căreia noi specialiştii din toată ţara am vrea să atragem atenţia: este vorba de o creştere semnificativă, importantă, în ultima jumătate de an a cazurilor de copii care vin cu intoxicaţii extrem de grave, cu insecticide din grupa organofosforicelor, insecticide care dau manifestări foarte severe, respiratorii, cardiace, cerebrale, care de multe ori necesită internări în terapie intensivă, chiar intubaţie şi ventilaţie mecanică.

Fenomenul a luat amploare în ultimele şase luni, este vorba de un element comun pentru toate aceste cazuri, şi anume utilizarea unor soluţii de insecticid din această grupă, în marea majoriatate a cazurilor diazinon este acest insecticid. Aceste soluţii sunt utilizate în gospodării pentru spălarea animalelor, însă, din nefericire, sunt utilizate şi pentru uz uman. În mod necorespunzător, sunt spălaţi pe corp sau pe cap sau şi pe cap copiii pentru scabie sau pediculoză.

În urma acestor proceduri, ei ajung la spital în stare foarte gravă. Am făcut o statistică împreună cu colegii noştri de la Iaşi, Constanţa, Timişoara, Cluj şi până la începutul lunii mai erau 60 de asemenea cazuri în ţară, anul acesta.

Este un fenomen cu care nu ne-am confruntat cu această frecvenţă până în acest an, aveam cazuri sporadice, unul, două, trei cazuri pe an în anii precedenţi.

Este o confuzie care se face. Aceste insecticide sunt cunoscute sub denumirea generică, improprie, în rândul oamenilor, ca fiind tomoxan. Era un insecticid care nu era foarte toxic, dar care nu se mai utilizează de foarte multă vreme. Practic, este doar numele generic sub care au rămas insecticidele pe care ei le folosesc în gospodărie, este vorba despre diazinon, un insecticid inhibitor de colinesterază, cu efecte foarte grave asupra organismului uman”, a explicat medicul pentru News.ro.

Ziua Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, va fi marcată festiv la Iabalcea
Actualitate vineri, 14 iunie 2024, 16:27

Ziua Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, va fi marcată festiv la Iabalcea

Ziua Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului va fi marcată în mod festiv sâmbătă, 15 iunie la Centrul Local al Uniunii Croaţilor din...

Ziua Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, va fi marcată festiv la Iabalcea
Un bărbat şi-a pierdut viaţa în urma unui accident pe D.N. 79, Arad-Oradea
Actualitate vineri, 14 iunie 2024, 07:27

Un bărbat şi-a pierdut viaţa în urma unui accident pe D.N. 79, Arad-Oradea

Un bărbat şi-a pierdut viața în urma unui accidet mortal, pe D.N. 79, Arad-Oradea. Poliţiştii continuă cercetarile pentru stabilirea cu...

Un bărbat şi-a pierdut viaţa în urma unui accident pe D.N. 79, Arad-Oradea
Rezultate finale alegeri 2024 Consiliul Județean Caraș-Severin
Actualitate joi, 13 iunie 2024, 23:24

Rezultate finale alegeri 2024 Consiliul Județean Caraș-Severin

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană a finalizat numărătoarea voturilor pentru Consiliul Județean Caraș-Severin la alegerile din 9...

Rezultate finale alegeri 2024 Consiliul Județean Caraș-Severin
Mehedinţi: Inundaţii, zeci de copaci rupţi de vânt şi acoperişuri căzute pe carosabil
Actualitate joi, 13 iunie 2024, 23:22

Mehedinţi: Inundaţii, zeci de copaci rupţi de vânt şi acoperişuri căzute pe carosabil

În urma furtunii care a avut loc, joi seară, în judeţul Mehedinţi, în contextul avertizărilor meteo de cod portocaliu si cod rosu, un număr...

Mehedinţi: Inundaţii, zeci de copaci rupţi de vânt şi acoperişuri căzute pe carosabil
Actualitate joi, 13 iunie 2024, 19:24

Grindina a făcut ravagii în localitatea Coronini din Caraș-Severin

ANM a emis, joi, avertizări cod roşu şi cod portocaliu pentru judeţul Caraş-Severin, anunţând rafale de vânt ce pot ajunge la 90 de kilometri...

Grindina a făcut ravagii în localitatea Coronini din Caraș-Severin
Actualitate joi, 13 iunie 2024, 18:35

Aproape toată țara, sub cod galben de ploi și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi, 13 iunie, o atenționare cod galben de temperaturi ridicate pentru sudul și sud-estul...

Aproape toată țara, sub cod galben de ploi și vijelii
Actualitate joi, 13 iunie 2024, 18:05

Romeo Dunca anunță reconstituirea fondului destinat Primăriilor, dar are și o veste proastă!

Modul de repartizare a sumelor defalcate din TVA pentru Primării a fost analizat de Instanța de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului...

Romeo Dunca anunță reconstituirea fondului destinat Primăriilor, dar are și o veste proastă!
Actualitate joi, 13 iunie 2024, 17:38

Numărul cazurilor de tuse convulsivă, în creştere! Au apărut primele cazuri şi în Caraş-Severin

Numărul cazurilor de tuse convulsivă a crescut de cel puţin 7 ori în România comparativ cu anul trecut. În primele patru luni ale acestui an,...

Numărul cazurilor de tuse convulsivă, în creştere! Au apărut primele cazuri şi în Caraş-Severin