Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de pui a la grec, cordon haiducesc și salată de fructe cu frișcă

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de pui a la grec, cordon haiducesc și salată de fructe cu frișcă

Articol editat de Radio Resita, 16 iunie 2024, 11:54

Prânzul debutează cu ciorbă de pui a la grec.
Ingredientele necesare preparării:
– un piept de pui
– două cepe galbene.
– 2 morcovi
– un păstarnac
– 100 de gr de orez
– 200 de ml de lapte integral
– 250 de gr de smântă̂nă grasă
– 3 gă̆lbenușuri de ou
– zeamă de lămaie, după gust
– sare și piper alb
– o legătură de pătrunjel
– opțional un cub concentrat de găină.

Se pune pieptul de pui la fiert împreună cu ceapa, morcovii și păstârnacul, după care se condimentează cu cubul concentrat cu gust de găină, cine dorește. Se taie carnea în bucăți după care se pune din nou la fiert împreună cu supa și orezul. Se lasă să fiarbă împreună până când orezul este fraged.
Între timp se freacă bine găbenușurile, apoi se amestecă împreună cu laptele și smântana, după care se pun într-un castron mai mare. Supa se ia de pe foc, se lasă 10 minute și apoi se adaugă cu polonicul puțin câte puțin peste ouăle din castron. Atunci când se umple castronul, se toarnă în oală. Gustul se reglează cu sare și piper alb.
Se acrește ciorba cu zeamă de lămâie sau cu oțet, cine preferă. Pătrunjelul verde se toacă și se presară peste supă.

Trecem la piesa de rezistență a prânzului de duminică. Felul principal este – Cordon haiducesc

Se prepară din:
– 600 de gr de piept de pui
– 200 de gr de castraveți în oţet
– 50 de gr de cașcaval
– două ouă
– 50 de gr de smântână
– 100 de gr de pesmet
– șuncă după poftă, dar nu exagerat
– 200 de ml de ulei
– un cub concentrat de găină, obțional
– o linguriță de praf de usturoi
– sare, piper și boia dulce.

Pieptul de pui se curăță de pieliţe, se tranșează ca pentru friptură și apoi se bate cu ciocanul de șniţele.
Fiecare șniţel se condimentează cu un cub concentrat de găină și cu boia. Deasupra fiecărei bucăți de carne se pune câte un castravete, o felie de șuncă, apoi se rade cașcaval și se rulează închizând și capetele.
Rulourile se trec prin pesmet și ou bătut, apoi iar prin pesmet, îmbrăcând bine preparatul. Uleiul se pune într-o tigaie, iar când acesta este încins se pun rulourile, rumenindu-le bine pe toate părţile.
Smântâna se amestecă împreună cu usturoiul pudră și se toarnă deasupra preparatului în momentul servirii.

Ne îndulcim cu o salată de fructe cu frișcă. Pentru acest desert ne trebuie:
– o cutie de căpșuni
– un pepene galben
– 3 caise
– două piersici (pot fi și din compot)
– o banană
– un plic de zahăr vanilat
– două linguri de zahăr alb
– suc lămâie
– 200 de ml de smântână lichidă grasă cu 30% grăsime
– 50 de gr de zahăr pudră.

Spălăm fructele, le decojim și le curațăm de semințe, în funcție de soi. Tăiem fructele în bucăți, după care le punem într-un castron cu zahărul alb, zeama de la o jumătate de lămâie și conținutul plicului de zahăr vanilat. Castronul îl punem în frigider la rece. Înainte de-a servi batem frișca împreună cu zahărul pudră, apoi adaugăm sucul de lămâie. Servește salată de fructe ornată cu o lingură bună de frișcă.
Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică!  

Daniel Babun

(gustuldeacasa.ro)

Etichete:
Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta