S-au înmulţit cazurile de scarlatină în Caraş-Severin

Dupa explozia cazurilor de gripă şi viroze în rândul elevilor, de la începutul anului, în Caraş-Severin s-au înmulţit şi cazurile de scarlatină. O afecţiune foarte contagioasă care îi afectează în special pe copii, dar se poate transmite foarte uşor şi la adulţi.

De la începutul anului şi până în prezent au fost confirmate 21 de cazuri, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Daniel Botgros:

De la începutul anului 2024 și până acum în județul Caraș-Severin am avut 21 de cazuri de scarlatină. În lunile ianuarie și februarie am avut 16 cazuri confirmate iar în luna martie a anului curent am avut 5 cazuri confirmate. Aceste cazuri de scarlatină apar mai ales la grădiniță dar şi la şcolile gimnaziale. Cele mai multe cazuri au fost în Reșița, Bocșa, Caransebeș şi la Dezeşti și sigur sunt atent monitorizate de medicii școlari.”

La ora actuală nu există un vaccin împotriva scarlatinei, prevenţia se face numai prin identificarea rapidă a streptococului şi administrarea unui tratament corect în cel mai scurt timp de la diagnosticare.

  • Scarlatina debutează brusc cu febră inaltă (> 38.3oC) si amigdalita acuta (angina sau „roşu in gat”). Amigdalele sunt umflate, rosu intens, cu sau fara puroi, iar ganglionii de la nivelul gâtului sunt adesea măriţi şi dureroşi. Copilul are durere intensă în gât şi dificultate la inghiţit. Frecvent, pacientul are cefalee (durere de cap), frisoane, vărsături şi o stare generală de rău.  
  • La 1-2 zile de la debutul bolii, apare eritemul caracteristic sub forma de pete rosii mici, de 1-2 mm. Iniţial, acestea sunt plate, dar devin treptat proeminente. Sunt fine si aspre la pipait, avand textura de smirghel. Erupţia apare initial la nivelul toracelui şi se răspandeşte apoi rapid în alte părţi, frecvent fără să afecteze palmele şi faţa. Erupţia cutanată dispare, în general, în aproximativ 7 zile.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles