Noua generaţie… neînţeleasă?

emo-kids1

Trecerea spre maturitate nu este deloc uşoară. Adolescenţa nu se traduce doar prin exces de hormoni, probleme cu tenul ori prima decepţie sentimentală. Unii tineri sunt tot mai rebeli uneori agresivi, nu suportă regulile şi se comportă urât cu cei din jur. Ce îi determină să aibă un astel de comportament , aflăm de la câţiva băieţi de 16 ani care recunosc că uneori greşesc în relaţia cu cei din jur.

În această perioadă, mult mai sensibile sunt persoanele de sex feminin. Nu de puţine ori acestea au fost jignite de colegii lor. Dacă în copilărie, părinţii sunt principalii „martori” la schimbările din viaţa copilului, în adolescenţă, centrul de greutate al comunicării se deplasează în grupul de prieteni. Aşa că anturajul este principalul vinovat pentru comportamentul deviat al unul adolescent rebel alat la inceput de drum.

Infracţionalitatea juvenilă, teribilismul, metode de corecţie, rolul negativ al anturajului, ce-i determină pe adolescenţi să devină infractori, cum pot fi ajutaţi pentru a reveni pe drumul cel bun. Subiecte şi întrebări la care a răspuns astăzi, invitatul dimineţii, comisarul şef Florin Şerpe, directorul Centrului de reeducare din Buziaş.
În cei 10 ani de existenţă a Centrului, au fost instituţionalizaţi aproximativ 400 de tineri şi adolescenţi care au săvârşit fapte penale şi cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de reeducare. Din păcate, în ciuda programelor educative şi de reintegrare, 36% au recidivat, a menţionat Florin Şerpe.
Centrul din Buziaş, destinat resocializării minorilor cu vârste cuprinse între 14-22 de ani, găzduieşte în prezent 74 de tineri (băieţi şi fete) din 22 de judeţe. 20 dintre condamnaţi sunt trecuţi de 18 ani. Din judeţul Caraş-Severin sunt internaţi 3 minori (doi băieţi şi o fată), condamnaţi pentru furt şi tâlhărie.
Florin Şerpe a explicat şi care sunt cauzele care îi împing pe unii tineri să comită infracţiuni:

Directorul Centrului de reeducare din Buziaş a dat şi câteva sfaturi părinţilor, amintindu-le să fie buni, blânzi, iubitori şi să pună accent pe educaţie, fără însă a uita că a educa înseamnă a iubi cu asprime.

De câte ori nu auzim replica “tinerii din ziua de azi nu mai sunt aşa cum eram noi ”! Un studiu arată ca adolescenţii de astazi au preocupări mai puţin onorabile decât cei din trecut şi că viitorul se conturează destul de sumbru în mâinile acestora. În vreme ce unii consideră că adolescenţii au ocazia să îşi valorifice inteligenţa aşa cum generaţiile de odinioară nu au putut să o facă, alţii cred că tinerele generaţii sunt pierdute din cauza lipsei de educaţie.
Sunt mai liberi, consideră ca e bine să trăieşti mai uşor, fără să munceşti prea mult şi că, de fapt, li se cuvine totul. Respectul faţă de semeni şi faţă de bătrâni e foarte mic. Psihologii spun că motivele pentru care aceştia cad în capcana comportamentelor agresive sau de risc sunt mult mai profunde şi provin din suferinţele lor interioare, din mâhniri, framântări şi confuzii, pe care mulţi părinţi nu le înţeleg. Aceştia trebuie să lase deoparte furia sau disperarea şi să caute metodele adecvate de a patrunde în mintea şi în grupul de prieteni, pentru a-l ajuta în efortul lui de a se regăsi pe sine şi de a-şi găsi locul în această lume.

Ce părere aveţi despre adolescenţii de astăzi?

De același autor

Related Articles