Fericirea la locul de muncă…există?

stres

Când vine vorba de alegerea locului de muncă părerile sunt împărţite în timp ce pentru unii banii primează pentru alţii liniştea este mai importantă. Pe de altă parte, sunt factori a căror lipsă provoacă nefericire. Precum banii. Dacă nu câştigi suficient atunci eşti nemulţumit. Problema e că, atunci când câştigi suficient banii nu mai contează pentru tine. Nu îi mai conştientizezi şi te concentrezi asupra altor factori care te nemulţumesc. Tocmai de aceea, un salariu mare nu va garanta niciodată fericirea la locul de muncă o spun şi psihologii. În plus oamenii pentru care contează doar partea financiară nu sunt o achiziţie bună pentru o companie ce se doreşte a fi tot mai bună, a declarat doctorul psiholog Ramona Pora.

Cei care muncesc din plăcere au, la rândul lor, obstacole în cale. În primul rând, salariul. Slujbele interesante sau relaxante nu sunt mereu bine plătite. Apoi, o meserie care ţi-a plăcut la început se poate transforma în rutină în doar câţiva ani. Şi cu cât capeţi mai multă experienţă, cu atât cresc şansele să fii promovat într-o funcţie de conducere în care te ocupi mai puţin de ceea ce îţi place şi mai mult de ceea ce e bine pentru ceilalţi ca doar asta face un lider înăscut

Flaviu cernescu

În societatea în care trăim sunt oameni care au renunţat la un loc de muncă bine plătit ca să facă ceea ce le place. Un bun exemplu este Flaviu Cernescu . Tânărul de 32 de ani a fost programator IT, a ajuns să câştige foarte bine dar a renunţat pentru o pasiune de a sa mai veche, sporturile extreme. Dependent de adrenalină Flaviu, a traversat pe frânghie rezervorul de pe lacul Iovanu din judeţul Gorj de opt ori într-o singură zi, ba chiar s-a dat ţi cu monociclul pe marginile rezervorului. A ajuns, la începutul anului, în presa din Marea Britanie după ce a trecut cu coarda deasupra unui baraj de 61 de metri. După jongleriile cu monociclul, realizate la înălţime, Flaviu Cernescu a fost cucerit rapid şi de cel mai nou sport extrem care a pătruns în România: slackline, adică mersul pe coardă la înălţime. Poate cel mai riscant exerciţiu a fost acela de la Cet Sud din Piteţti unde s-a cățărat cu mâinile goale pe turnul de 280 de metri. Coșul de fum de la CET Sud Pitești este al doilea cel mai înalt turn din România și unul dintre cele mai înalte din Europa.
‘Proiectul ‘Transylvania Dragon’ va fi un film documentar turistic în care se vorbește despre locurile mai deosebite din Transilvania și Banat, promovate într-un mod inedit. Flaviu Cernescu a mers deasupra celor mai frumoase zone turistice pe o chingă lată de 2,5 cm, iar în altele pe un monociclu. Dar de ce a renunţat totuşi la un loc de muncă bine plătit aflăm chiar de la el. Pentru că am reuşit să obţinem un interviu chiar în timp ce se îndrepta spre Bucureşti pentru a filma un alt exerciţiu inedit.

Fiecare dintre noi ajunge la un moment dat într-un punct al vieţii în care se întreabă cel puţin o dată ce l-ar face mai fericit. Să facă ceea ce îi place dar pe bani puţini? Sau să aibă un job neatractiv dar din care să câştige mulţi bani? Un lucru este cert, în majoritatea cazurilor nu se poate şi una, şi alta. Cu cât salariul este mai mare, cu atât responsabilităţile cresc şi buna dispoziţie de cele mai multe ori se transformă în stres.De ani de zile psihologii au încercat să afle ce îi determină pe angajaţi să aleagă o cale sau alta. Ei bine, după multe cercetări, aceştia au aflat că orgoliul joacă un rol foarte important la locul de muncă şi că banii nu te fac fericit, dar e bine să îi ai!

Aşadar facem ceea ce ne place dar pe bani puţini, sau preferăm să facem un compromis şi să acceptăm un loc de muncă stresant dar foarte bine plătit?

Înregistrarea emisiunii “Ascultă cum te ascult”:

De același autor

Related Articles