Copiii au nevoie de protecţie, societatea de instituţii!

copii_saraci

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este instituţia care are rolul de a asigura, aplicarea politicilor şi strategiilor guvernamentale de asistenţă socială în vederea prevenirii şi combaterii marginalizarii sociale şi a sărăciei. În domeniul protecţiei copilului şi a familiei, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului asigură respectarea drepturilor copilului prin servicii de consiliere, prevenire a separării acestuia de familie, propune şi aplică măsurile de protecţie specială pentru copiii aflaţi în dificultate sau cu handicap.
De asemenea,aceasta asigură măsurile de protecţie necesare pentru reabilitarea persoanelor adulte care s-au aflat în situaţii de risc.

Referitor la copiii cu nevoi speciale din judeţul Caraş-Severin, aceştia sunt evaluaţi de către specialiştii Serviciului Evaluare Complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Caraş-Severin, şi, în urma acestei evaluări – încadraţi într-o categorie de persoane cu handicap, respectiv orientaţi către o şcoală specială/centru de recuperare, de către Comisia pentru Protecţia Copilului Caraş-Severin
Procentual, numărul copiilor cu nevoi speciale din mediul urban este de 67,12%, iar cel al copiilor din mediul rural este de 32,88%.

Copiii trebuie protejaţi! Dacă nu ar fi existat această instituţie oare micuţii ar fi fost în pericol în societatea în care trăim?

Profesia de părinte social are o vechime de 12 ani în nomenclatorul meseriilor din România, însă ea a fost complet reglementată de Legea 272 . Actul normativ transferă problema copiilor instituţionalizaţi din competenţa statului în cea a comunităţii locale din care face parte copilul. Cât de interesaţi sunt reşiţenii să devină asistenţi maternali aflăm din reportajul realizat de Daiana Roşca.

Atribuţiile asistentului maternal sunt simple: statul oferă în plasament unul sau mai mulţi copii, iar asistentul maternal trebuie să-l crească şi să-l educe aşa cum nu pot face părinţii lui. Despre salariul pe care îl primesc pentru această activitate, mamele pe bază de contract preferă să nu discute. Deşi remuneraţia lasă de dorit, meseria de asistent maternal este destul de căutată în special de reşiţencele are au ieşit la pensie. În prezent salariul unui asistent maternal porneşte de la circa 800 de lei şi poate ajunge pana la 1.400-1.500 de lei, în funcţie de încadrare, vechime sau de copilul pe care îl are în ingrijire.

În societatea în care trăim din cauza problemelor materiale tot mai mulţi părinţi îşi părăsesc copii, fără să aibă mustrări de conştiinţă. În aceste condiţii nici nu e de mirare că rata abandonului a crescut. La ora actuală în judeţul Caraş-Severin 233 de copii trăiesc în centrele Direcţiei de Protecţie a Copilului, 276 sunt în plasament la diverse familii iar de 577 de copii au grijă asistenţii maternali.

Pentru Ela acasă înseamnă un cămin cald în care este înconjurată de iubire şi datorită unor oameni cu suflet mare nu îi lipseşte nimic. Deşi are doar 11 ani, micuţa gândeşte şi acţionează că un om mare. Stie că cei care au grijă de ea nu sunt parinţii săi naturali dar  îi iubeşte enorm şi le este recunoscătoare pentru că are o casă.

copil asistent maternal (3)

Încă îi este greu sa vorbească despre părinţii săi biologici pentru că nu-i cunoşte. Când vine vorba despre acest subiect se emoţionează foarte tare şi preferă sa nu spună prea multe. Totuşi nu se lasă copleşită de emoţii îşi revine rapid şi cu zâmbetul pe buze ne vorbeşte despre scopul său în viaţă, acela de a deveni medic. Ela a intrat în această familie în urmă cu 11 ani. Doamna Daniela, cea care i -a devenit asistent maternal avea deja 4 copii dar nu a spus nu atunci când fica sa biologică i -a transmis că ar vrea o soră.

 

Acesta a fost doar un exemplu în care oamenii simpli cu o viaţă frumoasă şi un suflet bun reuşesc să călăuzească paşii unui copil ce putea să aibă o soartă nedreaptă. Si ca ei în Caraş- Severin sunt peste 500 de asistenţi maternali care luptă cu sistemul pentru a reuşi să integreze copii abandonaţi în societate.

Înregistrarea emisiunii “Ascultă cum te ascult”:

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles