[AUDIO] Drepturile copilului sunt cunoscute, nu şi respectate

drepturile-copiilor

Astăzi, 20 noiembrie, în întreaga lume se marchează, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. În această zi, în anul 1959, Adunarea Generală a adoptat Declaraţia pentru drepturile copilului, iar în 1989 Convenţia cu privire la drepturile copilului.

În România, Convenţia a fost ratificată prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.  Prevederile Convenţiei, au stat la baza elaborării Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

Experţii menţionează că în fiecare ţară copiii au problemele lor. Dacă în ţările dezvoltate este vorba de urmările negative ale dependenţei de televizor şi computer, în ţările din Africa şi Asia copiii sunt ameninţaţii de foamete, SIDA, analfabetism şi conflictele armate. În medie, copiii reprezintă 20-25% din populaţia planetei.

Ascultaţi un reportaj de Daiana Roşca:

Potrivit noii legi privind protecţia copilului, profesorii care pedepsesc elevii în timpul orei pot fi amendaţi cu până la 2.500 de lei, prin noua lege privind protecţia copilului. De asemenea, sunt înăsprite regulile pentru părinţii care muncesc în străinătate şi îşi lasă copiii în ţară. Aceştia trebuie să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte, în caz contrar, riscă să fie sancţionaţi cu 1.000 de lei.
Ministerul muncii a reglementat şi apariţia minorilor în spectacole, reclame sau prezentări de modă. De acum, organizatorii şi părinţii vor avea nevoie de autorizaţie de la Protecţia Copilului.

Cele mai citite

Related Articles