Personalități bănățene la aniversare: Prof. dr. Sorin Pescariu

’’Care este sensul vieţii? A servi pe alţii şi a face bine’’, spunea Aristotel.
O personalitate care completează elita Banatului ce a excelat, de-a lungul istoriei, prin nume cunoscute și recunoscute în lume și în țară, este profesorul Sorin Pescariu.Dealtfel, toate domeniile s-au bucurat a fi reprezentate de personalități care au văzut lumina zilei aici, Acasă în Banatul de Munte etern, european și românesc!

Din elita acelor timpuri de atunci, dar și de astăzi , face parte și aniversatul zilei, profesorul universitar doctor Sorin Pescariu, coordonator PN la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.
S-a născut pe Valea Almăjului în Dalboșeț, într-o zi de 13 februarie 1955, a învăţat la Reşiţa şi a devenit unul dintre cei mai buni medici cardiologi din Banat şi din ţară.

Personalitate marcantă a medicinii românești, dar și un fin scriitor cu verb tăios, gazetăria fiind o voluptate asumată de domnia sa, profesorul Sorin Pescariu este și un ascultător fidel al postului Radio România Reșița căruia i-a dedicat și minunate mărturisiri în emisiunile al cărui amfitrion a fost.De multe ori, opinia domniei sale reprezintă un veritabil diagnostic al acestori timpuri.
Rafinat, cu simţul umorului, dar şi cu nostalgii încărcate de harul artistic, cum de altfel a dovedit în multele articole de presă publicate, este o voce ascultată și respectată fie în mediile profesionale, dar și în cele gazetărești sau sportive, fiindcă renumitul cardiolog, prof.univ.dr. Sorin Pescariu a fost încă din adolescenţă pasionat de atletism, în general și de aruncarea suliței în mod special, în anul 1972, devenind campion național de juniori la aruncarea suliței,iar în anul 1980 a făcut parte din lotul olimpic lărgit al României.

A realizat o carieră profesională de excepţie, dar pasiunea pentru sport nu a abandonat-o niciodată, înregistrând de-a lungul timpului multe performanţe ce i-au confirmat aptitudinile sportive și în continuare obţine rezultate de podium în plan naţional şi international, dar paralel cu vocația de medic este și un foarte bun scriitor, analist politic și jurnalist.
Este, dealtfel, cunoscut în istorie faptul că foarte mulți medici au ajuns și scriitori valoroși și cu permisiunea ta cititorule, aș nominaliza de la Hipocrate la Anton Pavlovici Cehov, Vasile Voiculescu, Emil Brumaru, Victor Babeș, Friedrich Schiller, Mihail Bulgakov, Augustin Buzura sau Francois Rabelais, doar o infimă parte dintre ei.Medicina a contribuit, așadar, cu ‘’ostașii săi în halate albe’’ la bogăția literaturii universale.

Până la urmă munca este cel mai potrivit dezinfectant al tuturor neajunsurilor morale, iar profesorul Sorin Pescariu, aniversatul zilei,este o personalitate complexă care nu irosește nici o clipă, putând fi catalogat și un foarte bun jurnalist reporter, fiindcă în cartea sa ”DE-A ROSTOGOLUL PRIN AMÂNARIA”, face un serial de suflet ce dezvăluie stări ce descriu fiecare an scurs de la Revoluție. Toate articolele publicate în carte te poartă cu sufletul autorului prin fiecare vis, cădere sau speranță a societății românești, resuscitată sau victorioasă, în funcție de anvergura fiecărui eveniment.

Iubește locurile copilăriei, își iubește semenii , iar la finalul anului 2022, la inițiativa domniei sale, s-a desfășurat festivitatea aniversării a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ în incinta căminului cultural din localitate. Personalități născute în comuna din preajma Bozoviciului au participat alături de localnici la întrunirea de familie, dacă este să subliniem atmosfera prietenoasă guvernată de emoția trecerii celor 120 de ani de la înființarea asociației.
’’Ăsta-i Dalboşeţul, ăsta-i Caraşul, ăsta-i Banatul!’’ cu aceste cuvinte încărcate de semnificaţie, rostite de dr. Sorin Pescariu, a fost binecuvântat evenimentul de aniversare a 120 de ani de la înființarea asociației „Reuniunea de Cetire şi Cântări” din Dalboşeţ!

Este fascinant cum personalitatea puternică a omului al cărui nume a trecut şi graniţele ţării se îmbină cu smerenia omului crescut în lumea satului, o smerenie care înalţă şi care îl caracterizează pe Sorin Pescariu: să arate tuturor cât de simplu ne putem duce identitatea în veşnicie.
Nu știu dacă pot îmbrăca toate cuvintele în semnificația potrivită, dar știu că acest modest exercițiu de admirație încearcă să pună în lumină respectul pentru un om care este un model prin modul cum ține comunitatea unită, dar mai ales prin modul cum educă tinerele generații, într-o perioadă când societatea are nevoie de astfel de repere, fiindcă trăim timpuri de schimbare în care principala noastră zestre este credința în valori și unitate.

’’Întotdeauna mi-a plăcut să citesc. De peste o jumătate de secol, bucuria de a deschide o carte nouă rămâne printre cele mai mari ale vieții mele. Nu pot trăi fără cărți, ’’este modul de viață al distinsul nostru profesor …
Astăzi, de ziua domniei sale mă alătur eu și echipa radioului reșțițean atât cititorilor, dar și celor ale căror inimi continuă să bată datorită profesionalismului cardiologului, cu un gând sincer de bine și frumos într-un sincer La Mulți Ani!

Fie ca mulți ani de acum încolo să împărțiți cu noi bucuria de a deschide o carte nouă, distinse domnule profesor universitar doctor, Sorin Pescariu!

Cele mai citite

Related Articles