Prin proiectul muzeal ”Exponatul lunii” al Complexului Muzeal Arad sunt aduse în atenţia publicului bunuri de patrimoniu naţional şi european mai puţin cunoscute, ”obiecte care spun o poveste” despre oameni şi faptele lor din trecut. În luna aprilie sunteţi invitaţi la Muzeul Oraşului Lipova să aflaţi povestea exponatului lunii, obiect care face parte din Colecţia Sever şi Marilina Bocu a muzeului.

Exponatul lunii aprilie este o scoarţa, executată cu mare măiestrie la războiul de ţesuţ în două iţe din bumbac, pe fond roşu, ornamentată pe tot câmpul cu vrâste în culorile negru galben, albastru, verde. Remarcabil la această piesă este motivul tricolor cu un deosebit impact vizual, care separă celelalte motive decorative. Piesa face parte din colecţia de ţesături a Marilinei Bocu, pasionată iubitoare a artei populare româneşti. În incinta Casei Bocu din Lipova, Marilina Bocu înfiinţa, în perioada interbelică, un atelier de ţesătorie în sprijinul femeilor văduve şi fetelor rămase orfane după război. Lucrările de artă românească produse la Lipova au fost prezentate publicului cu prilejul vizitei istorice a Reginei Maria în Statele Unite ale Americii din anul 1926. Marilina Bocu, apropiată a Casei Regale, s-a numărat printre cei care care au însoţit-o pe Majestatea Sa în America pentru a promova frumuseţea artei populare româneşti peste ocean.
La arestarea lui Sever Bocu în anul 1950, percheziţia efectuată în casa familiei din Lipova a făcut ca întreaga colecţie, de o rară bogăţie a cusăturilor şi broderiei româneşti, alături de alte comori rezultate ale îndemânării ţăranului român, să cadă pradă acelei ”oarbe cavalcade negre, plină de spumoasă mânie”, aşa cum numea Marilina Bocu, securitatea comunistă.

CASA SEVER BOCU DIN LIPOVA
Casa Sever Bocu, azi Muzeul Oraşului Lipova, a fost construită în secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai târziu să intre în proprietatea familiei Missici. După Marea Unire, în anul 1922, clădirea era cumpărată de Sever Bocu şi Marilina Bocu, soţia ilustrului om politic bănăţean. Familia Bocu a făcut reparaţii substanţiale, modificări, dar s-a păstrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat în stil franţuzesc, elegant şi rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectivă atât locuinţă personală, cât şi edificiu cultural, care adăpostea o colecţie de etnografie şi un muzeu amenajat de Marilina Bocu. După arestarea lui Sever Bocu, în noaptea de 5/6 mai 1950 şi încarcerarea sa în Închisoarea de la Sighet, proprietăţ ile familiei, inclusiv Casa Bocu din Lipova, au fost confiscate. În anul 1958 în Casa Sever Bocu era inaugurat Muzeul Oraşului Lipova.