Mari artiști care au debutat la Radio România: Ștefan Bănică senior

’’Astăzi, tatăl meu ar fi împlinit 90 de ani! Această postare este pentru toți cei care l-au iubit și l-au apreciat’’, scrie pe pagina sa de socializare Ștefan Bănică jr., un mesaj dedicat tatălui său marele actor, Ștefan Bănică.

Marele actor a venit pe lume cu 90 de ani în urmă cu numele de Ștefan Constantin Bănică, pe 11 noiembrie 1933, în familia lăutarului Drăgan Constandache Bănică din Călărași şi ne-a părăsit pe 26 mai 1995.

Adolescentul Ștefan și-a făcut debutul artistic în Corul de Copii de la Radio România și a jucat în spectacole de teatru pentru școlari. Un alt mare artist care a debutat la radioul national.

Cariera sa a devenit fulminantă după ce a absolvit Institutul de Teatru din capitală în anul 1955, la clasa profesorului Alexandru Finți.
Pe numele său de scenă, Ștefan Bănică a apărut pe afișele Teatrului CFR – Giulești în piese ca ‘’Băiat bun dar cu lipsuri’’ de Nicuta Tănase, în celebrul ‘’Escu’’ sau ’’Titanic Vals’’ de Tudor Mușatescu.

La Teatrul Regional București l-a interpretat pe Mitică Popescu, din piesa cu același nume a lui Camil Petrescu, sau pe scena Teatrului Bulandra în rolul lui Iordache din ’’D-ale carnavalului’’ și în celebrul său rol Pristanda din ’’O scrisoare pierdută’’ de I.L. Caragiale, în ’’Arsenic și dantelă veche’’ de J. Kasserling, a fost Mișu Fetecan din ’’Nota zero la purtare’’ de Virgil Stoenescu și Octavian Sava.

Dacă în adolescență a debutat în Corul de Copii Radio, Ștefan Bănică a ajuns în casele românilor și prin piesele de la Teatrul Național Radiofonic,din care amintim: ’’Anecdotă provincială, Bărbierul din Sevilla, Districtul celălalt, Furtuna, Mincinosul, Mitică Râmătorian, Poveste de carnaval, Visul unei nopți de iarnă,’’ etc.
Împreună cu regretata Stela Popescu au format un duet de neuitat în nemuritoarele spectacole de revistă și divertisment, fie la Grădina Boema în ’’Duete … cu vedete’’ sau în ’’Punctuație cu … bucluc.’’

Vocea lui Ștefan Bănică senior a personalizat melodii devenite șlagăre : ” Îmi acordați un dans ”, ” Cum am ajuns să te iubesc ”, ” Hai, coșar, coșar ” , ” Giogonda se mărită ”.

’’Sunt un om care n-ar supăra pe nimeni niciodată și care înțelege să dăruiască tuturor oamenilor un surâs, o glumă, o butadă. În tinerețe am fost un vagabond, mai bine zis, un hoinar”, mărturisea Bănică senior.

Astăzi, pe căsuţa modestă din târgul de pe malul Borcei din Călăraşi, o placă din marmură, montată de autorităţi pe peretele casei de pe strada Pompierilor, aminteşte de marele artist român, dar nimeni din familia actorului nu mai trăieşte în oraş, iar locuinţa a fost vândută de mai multe ori, după ce familia Bănică s-a mutat la Bucureşti.

Totuși, în semn de cinstire, călărăşenii i-au ridicat și un frumos bust în oraş, alături de placa comemorativă, al căror ceremonial de dezvelire a avut loc în prezenţa fiului său, lui Ştefan Bănică junior.
De asemenea, anual, la Călăraşi se desfăşoară Festivalul teatrelor de amatori “Ştefan Bănică”. O stradă din cartierul Livada din oraş poartă numele marelui actor.

Dacă în “Cel mai iubit dintre pământeni”, seniorul Bănică a făcut un rol memorabil alături de tizul său Ștefan Iordache, ni-l reamintim cu emoție și alături de Amza Pellea în “Nea Mărin miliardar”, sau din “Brigada Diverse intră în acțiune” ori “Brigada Diverse în alertă”, alături de alți mari colegi de platou, Jean Constantin, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Toma Caragiu și mulți alții, alături de care, din păcate astăzi joacă pentru Îngeri.

De Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 2016, Ștefan Bănică senior a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.
Ștefan Bănică senior s-a stins pe 26 mai 1995, la vârsta de doar 62 de ani.

Povestea e dusă mai departe de fiul său, Ștefan Bănică junior, dar şi de nepotul său, Radu Ştefan.

De același autor

Related Articles