Ileana Vulpescu rămâne una dintre literele importante ale alfabetului limbii și literaturii române
„S-au năruit şi se vor nărui civilizaţii, cultura însă e ceea ce supravieţuieşte civilizaţiilor materiale, iar ea va fi etern însemnată de pecetea geniului”, mărturisea regretata Ileana Vulpescu!

Articol editat de Anca Bălălău, 20 mai 2025, 19:55
Personalitate marcantă a culturii române, filolog, lexicograf, prozatoar, romancier și traducător, Ileana Vulpescu a văzut lumina zilei acum 93 de ani, pe 21 mai, 1932 în localitatea Bratovoești, din județul Dolj. A urmat, la Craiova, Şcoala „Regina Elisabeta” (1939-1943) şi Liceul „Elena Cuza” (1943-1946), continuat în particular din motive de sănătate, apoi, la Bucureşti, cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limbă şi literatură franceză, a Universităţii (1953-1958), potrivit „Dicţionarului general al literaturii române” (2009).
Şi-a început activitatea profesională ca documentaristă, lucrând ulterior ca cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, Sectorul lexicografie şi lexicologie (1959-1975), colaborând la redactarea lucrărilor „Dicţionarul limbii române” şi „Dicţionarul explicativ al limbii române”.
Debutul său a avut loc în revista „Familia” din iulie 1966, cu povestirea „Scrisoare către un cunoscut”. În anul 1976, Ileana Vulpescu publica romanul său „Rămas-bun” Editura Cartea Românească – 2100 de exemplare, ce a fost premiat cu Premiul Asociației Scriitorilor din București. Cinci ani mai târziu a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul Arta conversației , Editura Cartea Românească – 50.000 de exemplare, iar în 1987 a primit premiul „Flacăra”, pentru „Sărută pământul acesta” .
Din anul 1972, Ileana Vulpescu a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România. Cel mai cunoscut roman este „Arta conversației”, care a reușit să ajungă best-seller înainte de 1989. Romanele ei au fost traduse în slovacă -„Rămas-bun casei părintești”, maghiară -„Arta conversației”, italiană -„Sărută pământul acesta” și franceză -„Arta conversației”.
În 1991, întreaga activitate literară i-a fost încununată cu Premiul „România Mare”. Ileana Vulpescu a primit, în data de 23 octombrie 2015, din partea Fundației Dignitas un premiu și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență -2015, conceput de artistul plastic Mircea Nechita.
În același an, în iunie 2015, scriitoarei i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al Craiovei, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate culturală, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române, pentru toate proiectele sale care au promovat și promovează imaginea pozitivă a României și pentru susținerea mediului academic.
Ileana Vulpescu a cuprins în scrierile sale viața în chingile sorții, realizând cu sinceritate și talent portretul în care cititorul se regăsește.
Ileana Vulpescu este „Arta Conversației”, un talisman ce a îngăduit regăsirea tuturor cititorilor ei:
„În viaţă trebuie să înveţi să citeşti printre rânduri şi în oameni. Să citeşti printre vorbele lor şi chiar dincolo de ele. Uneori, un oftat povesteşte mai mult decât un roman-fluviu, o privire – mai mult decât o bibliotecă”.
Mai bine de șase decenii a fost soția poetului și traducătorului Romulus Vulpescu, marea sa iubire.
„E de necrezut cum uită trupul. Ceea ce-ţi rămâne dintr-un om e ceea ce-l abstrage din animalitate: gândirea lui, cuvintele, gesturile. Orizontalitatea erotică este cel mai perisabil element al unei legături. Ai să vezi într-o zi că numai spiritualitatea rămâne într-o iubire”.
Împreună cu soţul său poetul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu , scriitoarea a publicat repovestirea romanelor ”Gargantua” şi ”Pantagruel” de Francois Rabelais, iar singură ”Extraordinarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon (Tartarin din Tarascon, Tartarin în Alpi, Portul Tarascon)” după Alphonse Daudet.
„În fiecare zi, ne batem joc
De păsări, de iubire și de mare,
Și nu băgăm de seamă că, în loc,
Ramâne un deșert de disperare”…scria Romulus Vulpescu… fără acești ucenici ai Iubirii Lui Dumnezeu… deșertul de disperare va căpăta noi teritorii, fiindcă lacrima și emoția se vor usca înainte de a lua chipul sufletului cititorului…
Ileana Vulpescu a părăsit această lume 12 mai 2021.
Ileana Vulpescu rămâne una dintre literele importante ale alfabetului limbii și literaturii române!