Ascultă Radio România Reșița Live

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urmă urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort galez

Articol editat de Radio Resita, 21 noiembrie 2024, 07:30

Rețeta de astăzi a tortului galez este de la Asociația Galeză din Puerto Madryn, Patagonia.
Ingredientele cu care se lucrează:
Pentru crema de vanilie
– albuș de ou: 200 de gr
– zahăr: 300 de gr. Eu am folosit 250 de gr de zahăr de ștevie
– unt: 450 de gr
– vanilie pentru parfum.

La Macaron-urile se folosesc:
– făină de migdale: 130 gr
– zahăr pudră: 130 gr
– zahăr tos: 130 de gr
– albuș de ou: 120 de gr

Blatul Tortului galez se face cu:
– zahăr: 3 căni
– whisky sau cognac: o cană
– stafide: jumătate de cană
– cafea tare și îndulcită: o ceașcă
– unt: 200 de gr
– ouă: 4 bucăți
– scorțișoară, nucșoară, cuișoare, după gust
– făină auto- crescătoare: 4 căni
– lapte cald: jumătate de cană
– bicarbonat de sodiu: o linguriță
– sucul de la o jumătate de lămâie.

Începem cu blatul. Facem un zahăr caramel pe care îl stingem cu băutura pe care a ales-o fiecare. Lăsăm să se evapore alcoolul. Amestecăm până când caramelul se dizolvă, apoi adăugăm cafeaua și la final stafidele cu condimentele. Lăsăți acest preparat să se odihnească peste noapte. Adăugăm restul ingredientelor și coacem la cuptor la 210 grade Celsius. Punem o tavă cu apă și peste ea recipientul în care facem blatul. Coacem aproximativ o ora și jumătate. După acest timp, se înțeapă cu o scobitoare și se verifică dacă s-a făcut.

Procesăm crema.  Fierbem apă cu zahăr până devine un sirop. Albușurile se bat spumă cu un mixer, se reduce viteza aparatului și se adaugă siropul. Când ajunge la temperatura camerei adăugăm pe bucăți untul. La final, parfumăm cu vanilie.

Trecem la macaron-urile.  Facem un sirop cu zahăr tos. Batem albușurile spumă până se întăresc și adăugăm siropul. Când ajunge la temperatura camerei se amestecă cu făina de migdale și zahărul pudra, cu mișcări de jos în sus. Cu un poș, pe o farfurie formăm macaronu-uri. Lăsăți să stea cel puțin o jumătate de oră. Introducem la cuptor la 150 de grade Celsius până se coc.
Tăiem Tortul galez în formă de lingou, punem pe ele crema de vanilie, apoi macaronul și decorăm cu cireșe, capșuni, zmeură sau cu ce vă place.

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar
Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 octombrie 2025, 05:00

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița

Așa cum v-am obișnuit, în fiecare vineri aducem în prim-plan rețete delicioase cu pește sau fructe de mare, menite să vă inspire spre un stil...

Rețetă cu fructe de mare: Cum se prepară corect caracatița
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață