Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a cofetarilor. La urma urmei un tort trebuie să fie nu numai delicios, ci și frumos, deoarece este coroana unei seri festive.

Tort cu lapte condensat

Articol editat de Radio Resita, 2 ianuarie 2025, 09:00 / actualizat: 17 ianuarie 2025, 9:49

Tort cu lapte condensat este dulcele de astăzi. Este o prăjitură cu lapte condensat fiind ideală pentru cei care vor să pregătească acasă un desert decent din ingrediente foarte simple și accesibile.

Pentru blat se folosesc:
– 300 de gr de făină de grâu
– 160 de gr de unt
– 3 linguri de whisky sau de vodkă
– o ceață de sare și apă cam 150 de ml.

Crema se face din:
– 200 de gr de unt
– o cutie cu lapte dulce condensat
– o lingură cu vârf de zahăr pudră.

Înainte de a face aluatul pentru prăjitură toate ingredientele trebuie să fie bine răcite. Cântăriți cantitatea necesară de făină și puneți-o la congelator timp de o oră. Pune uleiul și apă și le răciți.
Pentru a frământăa aluatul, este mai convenabil să folosiți un robot de bucătărie. Dar dacă nu există, vă puteți descurca și fără el. Puneți făina și sarea cernute în vasul robotului de bucătărie. Adăugați untul tăiat bucăți. Se malaxează bine totul, până apar firimituri. Dacă lucrați fără blender, radeți rapid untul pe răzătoarea grosieră și amestecați cu făina.

Se toarnă apa cu gheață și băutura. Frământă rapid aluatul. Este posibil să observați bucăți mici de unt în el, dar nu influențează produsul finit. Rulați aluatul ca un cilindru plin și împărțiți-l în 6 bucăți. Puneți-l pe o farfurie, înveliți-l în folie sau puneți-l într-o pungă și așezați-l în frigider pentru o oră.

Înainte de a coace așezați pe masă untul de la frigider destinat cremei. Ar trebui să ajungă la temperatura camerei. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Scoateți fiecare bucată una câte una din frigider și întindeți-o subțire pe o bucată de hârtie pergament. Tăiați de-a rotundul unei farfurii sau a unui inel și coaceți-le până când se rumenesc.

În timp ce un blat se coace, pregătiți-l al doilea.
Stivuiți cu grijă prăjiturile finite. Puneți resturile de blat separat într-un castron. Dacă întindeți corect aluatul și îl coaceți în starea dorită, prăjiturile vor fi foarte flexibile și se vor transformă ușor în fulgi aerați.
Adăugați în castron laptele condensat, dar nu tot deodată.  Câteva linguri de fiecare dată este suficient. Bateți bine de fiecare dată. Veți obține o cremă aerisită.

Creați un tort clasic. Pentru a face acest lucru, luați un vas plat mare, o tavă de tort sau o bază specială din lemn sau carton. Aplică cremă. Așezați un blat pe el. În acest fel, tortul nu va pleca pe delături. Împărțiți vizual crema în 6 părți, 5 pentru asamblarea tortului și una pentru acoperire.
Se unge blatul cu cremă. Puneți al doilea strat de tort deasupra cremei. Repetați până când tortul este complet asamblat. Dacă vreți ca prăjitură să se înmoaie mai bine, lăsați-o o ora la temperatura camerei.
Ungeți părțile laterale cu cremă și deasupra și acoperiți cu firimiturile pregătite în prealabil. Puneți prăjitura la frigider pentru câteva ore, de preferat peste noapte.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta