Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tort cu căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2024, 07:17

Așa cum v-am spus și săptămâna trecută haideți să profităm de perioada minunatelor căpșuni și să facem un tort.
Ingredientele folosite:
– două căni de căpșuni proaspete tăiate, plus mai multe pentru servire
– două căni și treisfert de făină universală
– două lingurițe și jumătate de praf de copt
– o linguriță și un sfert de sare, împărțită
– o cană și treisfert de zahăr tos
– un pachet de gelatină cu aromă de căpșuni
– 450 de gr de unt nesărat, înmuiat și împărțit
-4 ouă mari, la temperatura camerei
– treisfert de extract de vanilie, împărțit
– o cană de lapte integral, la temperatura camerei
– patru căni de zahăr pudră, cernut

La început se face piureul de căpșuni.
Puneți căpșunile într-un robot de bucătărie sau într-un blender și procesați până la omogenizare, aproximativ 30 de secunde. După ce opriți răzuiți părțile laterale ale bolului și puneți deoparte.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius, cu grătarul în poziție centrală. Ungeți două tavi rotunde pentru tort. Tapetați fundul cu hârtie de copt și puneți deoparte.
Se amestecă făina, praful de copt și o linguriță de sare într-un castron mediu.
Bateți zahărul granulat, gelatina și o cană de unt într-un mixer cu accesoriul cu paletă, la viteză medie, până devine ușor și pufos. Când opriți răzuiți părțile bolului.
Cu mixerul la viteză mică bateți bine ouăle, pe rând, după fiecare adăugare. Puneți și o jumătate de linguriță de vanilie și combinați.
Se amestecă laptele și jumătate de cană din piureul de căpșuni rezervat.
Cu mixerul la nivel minim adăugați alternativ amestecul de făină cu cel de lapte, praful de copt și se termină cu amestecul de făină, bătând după fiecare adăugare până când se combină.

Împărțiți într-un strat uniform aluatul de prăjitură în tăvile pregătite.
Se coace în cuptorul preîncălzit până când o scobitoare introdusă în centru iese curată, cam 28 de minute. Lăsați blaturile să se răcească în tavi 15 minute. Scoateți-le din tăvi și aruncați hârtia de copt. Se lasă să se răcească complet pe gratare, aproximativ o oră.
Între timp, puneți treisfert de cană din piureul de căpșuni rămas într-o cratiță mică. Aduceți la fiert la foc mediu, amestecând din când în când. Reduceți căldura la mediu spre mic. Amestecați ocazional, până când se reduce la un sfert de cană, aproximativ 15 minute. Se ia de pe foc și se transferă într-un castron mic, după care se da la frigider, neacoperit, până se răcește complet.
Odată ce s-au răcit, bateți restul de unt cu un sfert de linguriță de sare și un sfert de linguriță de vanilie într-un mixer prevăzut cu un accesoriu cu paletă, la viteză medie, aproximativ 3 minute.
Cu mixerul la mic, adăugați alternativ zahăr pudră și reducția de căpșuni răcită, bătând după fiecare adăugare până când se combină. Măriți viteza la medie și bateți până devine pufos, aproximativ încă un minut.
Puneți un strat de tort răcit pe o farfurie de servire sau pe un suport de prăjitură. Întindeți aproximativ o cană de glazură într-un strat uniform peste stratul de tort.

Acoperiți cu stratul de tort răcit rămas.
Întindeți uniform peste și pe părțile laterale ale prăjiturii restul de glazură. Ornați cu căpșuni proaspete suplimentare.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. La bună reauzire!

Daniel Babun

(elgourmet.com)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei