Ascultă Radio România Reșița Live

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Tort cu căpșuni

Articol editat de Radio Resita, 30 mai 2024, 07:17

Așa cum v-am spus și săptămâna trecută haideți să profităm de perioada minunatelor căpșuni și să facem un tort.
Ingredientele folosite:
– două căni de căpșuni proaspete tăiate, plus mai multe pentru servire
– două căni și treisfert de făină universală
– două lingurițe și jumătate de praf de copt
– o linguriță și un sfert de sare, împărțită
– o cană și treisfert de zahăr tos
– un pachet de gelatină cu aromă de căpșuni
– 450 de gr de unt nesărat, înmuiat și împărțit
-4 ouă mari, la temperatura camerei
– treisfert de extract de vanilie, împărțit
– o cană de lapte integral, la temperatura camerei
– patru căni de zahăr pudră, cernut

La început se face piureul de căpșuni.
Puneți căpșunile într-un robot de bucătărie sau într-un blender și procesați până la omogenizare, aproximativ 30 de secunde. După ce opriți răzuiți părțile laterale ale bolului și puneți deoparte.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius, cu grătarul în poziție centrală. Ungeți două tavi rotunde pentru tort. Tapetați fundul cu hârtie de copt și puneți deoparte.
Se amestecă făina, praful de copt și o linguriță de sare într-un castron mediu.
Bateți zahărul granulat, gelatina și o cană de unt într-un mixer cu accesoriul cu paletă, la viteză medie, până devine ușor și pufos. Când opriți răzuiți părțile bolului.
Cu mixerul la viteză mică bateți bine ouăle, pe rând, după fiecare adăugare. Puneți și o jumătate de linguriță de vanilie și combinați.
Se amestecă laptele și jumătate de cană din piureul de căpșuni rezervat.
Cu mixerul la nivel minim adăugați alternativ amestecul de făină cu cel de lapte, praful de copt și se termină cu amestecul de făină, bătând după fiecare adăugare până când se combină.

Împărțiți într-un strat uniform aluatul de prăjitură în tăvile pregătite.
Se coace în cuptorul preîncălzit până când o scobitoare introdusă în centru iese curată, cam 28 de minute. Lăsați blaturile să se răcească în tavi 15 minute. Scoateți-le din tăvi și aruncați hârtia de copt. Se lasă să se răcească complet pe gratare, aproximativ o oră.
Între timp, puneți treisfert de cană din piureul de căpșuni rămas într-o cratiță mică. Aduceți la fiert la foc mediu, amestecând din când în când. Reduceți căldura la mediu spre mic. Amestecați ocazional, până când se reduce la un sfert de cană, aproximativ 15 minute. Se ia de pe foc și se transferă într-un castron mic, după care se da la frigider, neacoperit, până se răcește complet.
Odată ce s-au răcit, bateți restul de unt cu un sfert de linguriță de sare și un sfert de linguriță de vanilie într-un mixer prevăzut cu un accesoriu cu paletă, la viteză medie, aproximativ 3 minute.
Cu mixerul la mic, adăugați alternativ zahăr pudră și reducția de căpșuni răcită, bătând după fiecare adăugare până când se combină. Măriți viteza la medie și bateți până devine pufos, aproximativ încă un minut.
Puneți un strat de tort răcit pe o farfurie de servire sau pe un suport de prăjitură. Întindeți aproximativ o cană de glazură într-un strat uniform peste stratul de tort.

Acoperiți cu stratul de tort răcit rămas.
Întindeți uniform peste și pe părțile laterale ale prăjiturii restul de glazură. Ornați cu căpșuni proaspete suplimentare.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate. La bună reauzire!

Daniel Babun

(elgourmet.com)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie