Ascultă Radio România Reșița Live

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și brânzeturi italiene, este perfectă pentru o masă de weekend.

Rețetă mediteraneană: Tocană gătită lent cu polenta

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Articol editat de Radio Resita, 17 mai 2025, 06:00

Rețetă mediteraneană: Tocană gătită lent cu polenta

Sâmbăta, la Radio Reșița, vă invităm să redescoperiți bucuria gătitului sănătos, cu rețete echilibrate și bogate în nutrienți, inspirate din dieta mediteraneană – recunoscută la nivel mondial ca fiind cea mai sănătoasă.

Astăzi, vă propunem un preparat clasic, de inspirație italiană, din repertoriul regretatului Chef Antonio Carluccio: tocană gătită lent cu polenta cremoasă, ideală pentru o masă în familie sau cu prietenii.

Ingrediente pentru 6–8 porții:

Pentru tocana mediteraneană:

  • 2,5 kg carne mixtă (porc, vițel, miel, iepure sau vânat), tăiată cuburi
  • 100 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare (tăiată fin)
  • 4 tulpini de țelină Apio (cubulețe)
  • 2 morcovi mari (cubulețe mici)
  • 3 căței de usturoi (tocați mărunt)
  • 200 ml vin roșu sec
  • 1 lingură boabe ienupăr
  • 1 linguriță boabe întregi de piper negru
  • 4 frunze de salvie
  • 1 lingură rozmarin proaspăt
  • 2 foi de dafin
  • 1,5 kg roșii tocate sau passata groasă
  • 2 linguri piure de roșii
  • 1 linguriță nucșoară proaspăt rasă
  • Sare și piper după gust

Pentru polenta (mămăligă cu brânză):

  • 600 g mălai
  • 3 litri apă
  • 250 g brânză Fontina sau Taleggio, rasă
  • 100 g Parmezan ras
  • 100 g unt nesărat
  • Sare după gust

Mod de preparare:

Tocana:

  1. Încingeți uleiul într-o cratiță mare și căliți ceapa, țelina, morcovii și usturoiul 6–7 minute.
  2. Adăugați carnea și prăjiți-o 10 minute până devine aurie pe toate părțile.
  3. Turnați vinul roșu, aduceți la fierbere, apoi reduceți focul.
  4. Adăugați ienupărul, piperul, ierburile și roșiile, apoi fierbeți 6–7 minute.
  5. Încorporați piureul de roșii și nucșoara, apoi lăsați la fiert descoperit, 1–1,5 ore, până când carnea devine fragedă și sosul scade.

Polenta:

  1. Într-o oală mare, aduceți la fierbere 3 litri de apă cu sare.
  2. Presărați mălaiul treptat, amestecând continuu pentru a evita cocoloașele.
  3. Fierbeți la foc mic, amestecând constant, până când polenta este fiartă și cremoasă.
  4. Luați de pe foc și adăugați brânzeturile și untul, amestecând până la omogenizare.

Servire:

Întindeți polenta pe un platou sau pe un tocător mare de lemn, faceți o adâncitură în mijloc și turnați tocana fierbinte.
Este o masă perfectă pentru a fi savurată împreună cu familia sau prietenii.

Gătiți cu plăcere, savurați cu bucurie!

Daniel Babun

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni