Ascultă Radio România Reșița Live

Rețete din Roma

Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.
De acum vom colinda capitatele țărilor din Europa. Astăzi vă spun câteva dintre bunătățile ce se manâncă în Cetatea Eternă. În Roma sunt enorm de multe preparate și practic se poate realiza câte o rubrică în fiecare dimineață cel puțin un an de zile.

Rețete din Roma

Articol editat de Radio Resita, 3 iunie 2024, 16:24

Se consideră că Roma a fost fondată la 21 aprilie 753 î.Hr. de Romulus. O serie de războaie și cuceriri au dus la întemeierea Imperiului Roman în anul 27 î.Hr. În anul 395 a fost împărțit în două părți: Imperiul Roman de Apus, care a dispărut în 476, și Imperiul Roman de Răsărit, care a durat până în 1453. Roma a devenit din nou centrul lumii în timpul Renașterii: între anii 1440 și prima jumătate a anilor 1500. A fost un adevărat focar de talente precum Michelangelo și Rafael. Lucrările din acea perioadă includ noua Bazilica Sf. Petru și Capela Sixtină. Din păcate, mai multe clădiri renascentiste au fost demolate în anii 1900 în cei douăzeci de ani de fascism, comandate ca parte a revoluției urbanistice a lui Benito Mussolini. După al Doilea Război Mondial, Roma a devenit capitala Republicii Italiene în 1946 și a început să înflorească din nou.
Roma, cu istoria ei milenară, monumentele grandioase și cultura de neegalat, este un loc care încântă vizitatorii din întreaga lume. Străzile Orașului Etern sunt un labirint de atmosfere unice cărora nu le poți rezista. Dar printre minunile arhitecturale și artistice, se numără și o altă dimensiune a Romei care cucerește inimile celor care o vizitează: bucătăria sa extraordinară.
Este o sărbătoare pentru simțuri, o călătorie prin secole de istorie culinară. Este redescoperirea rețetelor transmise din generație în generație, arta de a transforma ingrediente simple în preparate extraordinare care spun povestea acestui oraș extraordinar.

O vizită la Roma este incompletă fără a te scufunda în artele culinare locale. Fiecare bucată de mâncăruri tipice romane dezvăluie sufletul orașului. Aceste feluri de mâncare sunt ferestre deschise către istorie.
Spaghetti Carbonara este unul dintre cele mai cunoscute preparate romane. Rețeta sa tradițională include ouă, brânză pecorino romano, guanciale, adică o șuncă de porc lăsată la maturat timp de 6 luni și condimentată cu sare, piper si mirodenii. Secretul gustului său constă în sosul cremos. Guanciale adaugă o notă sărată formatului de paste: spaghete sau rigatoni. Acest preparat este o încântare a gustului și reprezintă tradiția autentică a Capitalei Italiei.

Cacio e Pepe. Tonnarellii sunt gătiți al dente și asezonați cu brânză pecorino Romano și mult piper negru proaspăt măcinat. Adăugarea apei în care s-au gătit pastele ajută la crearea unei creme netede, aromate, care învăluie pastele. Acesta este un exemplu perfect de bucătărie romană care sporește calitatea ingredientelor de bază.

Suppli sunt aperitive prăjite, o adevărată delicatesă stradală. Orezul este gătit cu sos de carne, acoperit cu brânză pecorino, apoi rulat în jurul unui cub de mozzarella. Crochetele rezultate se prăjesc până devin aurii și crocante. Rezultatul este o combinație gustoasă de arome și texturi.

Abbacchio alla Romana. Preparatul este o adevărată sărbătoare pentru iubitorii de carne. Mielul tânăr se gătește cu ierburi, usturoi și vin alb până când devine fraged și suculent. Aroma de miel este inconfundabilă și acesta este un preparat bogat și învăluitor care se consuma mai ales în perioada Paștelui. Abbacchio este servit cu cartofi copți.

Pizza Romana, cunoscută în toată lumea și care își are locul special în inimile oamenilor. Blatul este subțire și crocant, iar  toppingurile sunt variate și gustoase. Există multe variante de pizza romană. Savurarea unei felii dintr-un cuptor tradițional este o satisfacție pentru orice gurmand.
Puține sunt capitalele Europei care și-au păstrat identitatea culinară precum Roma.  

Daniel Babun

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie