Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă: orez cu fasole și năut

Articol editat de Radio Resita, 14 august 2024, 07:01

Orez din Orientul Mijlociu cu fasole neagră și năut este rețeta de astăzi.
Aromele sunt pur și simplu delicioase, iar posibilitățile de completare sunt nesfârșite. Această rețetă își are originile în Betleem.

Ingrediente necesare preparării:
– 1,5 kg de carne de curcan măcinată
– două conserve de năut, scurse și clătite
– două conserve de fasole neagră, scurse și clătite
– un litru de supă de pui
– o lingură de ulei de măsline
– un cățel de usturoi, tocat
– o cană de orez basmati
– două lingurițe de chimen măcinat
– două lingurițe de coriandru măcinat
– o linguriță de turmeric măcinat
– o linguriță de piper cayenne măcinat
– o legătură de coriandru proaspăt tocat (opțional)
– o legătură de pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
– un sfert de cană de nuci de pin (opțional)
– sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.

Încinge-ți ulei de măsline într-o cratiță mare la foc mediu. Se toacă usturoiul și se gătește un minut. Se amestecă orezul prefiert, chimenul, coriandrul, turmericul și ardeiul cayenne. Gătiți și amestecăți timp de 5 minute, apoi turnați bulionul de pui și aduceți la fierbere. Reduceți focul la minim, acoperiți și fierbeți timp de 20 de minute.
Între timp, puneți carnea de curcan măcinată într-o tigaie mare la foc mediu. Gătiți și amestecăți până se sfărâmițiază și se rumenește uniform.
Amestecați ușor carnea, năutul, fasolea neagră, frunzele de coriandru, pătrunjelul și nucile de pin în orezul fiert. Se reglează gustul cu sare și piper negru.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome! 

Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie