Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă: orez cu fasole și năut

Articol editat de Radio Resita, 14 august 2024, 07:01

Orez din Orientul Mijlociu cu fasole neagră și năut este rețeta de astăzi.
Aromele sunt pur și simplu delicioase, iar posibilitățile de completare sunt nesfârșite. Această rețetă își are originile în Betleem.

Ingrediente necesare preparării:
– 1,5 kg de carne de curcan măcinată
– două conserve de năut, scurse și clătite
– două conserve de fasole neagră, scurse și clătite
– un litru de supă de pui
– o lingură de ulei de măsline
– un cățel de usturoi, tocat
– o cană de orez basmati
– două lingurițe de chimen măcinat
– două lingurițe de coriandru măcinat
– o linguriță de turmeric măcinat
– o linguriță de piper cayenne măcinat
– o legătură de coriandru proaspăt tocat (opțional)
– o legătură de pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
– un sfert de cană de nuci de pin (opțional)
– sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.

Încinge-ți ulei de măsline într-o cratiță mare la foc mediu. Se toacă usturoiul și se gătește un minut. Se amestecă orezul prefiert, chimenul, coriandrul, turmericul și ardeiul cayenne. Gătiți și amestecăți timp de 5 minute, apoi turnați bulionul de pui și aduceți la fierbere. Reduceți focul la minim, acoperiți și fierbeți timp de 20 de minute.
Între timp, puneți carnea de curcan măcinată într-o tigaie mare la foc mediu. Gătiți și amestecăți până se sfărâmițiază și se rumenește uniform.
Amestecați ușor carnea, năutul, fasolea neagră, frunzele de coriandru, pătrunjelul și nucile de pin în orezul fiert. Se reglează gustul cu sare și piper negru.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome! 

Daniel Babun

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta