Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă: orez cu fasole și năut

Articol editat de Radio Resita, 14 august 2024, 07:01

Orez din Orientul Mijlociu cu fasole neagră și năut este rețeta de astăzi.
Aromele sunt pur și simplu delicioase, iar posibilitățile de completare sunt nesfârșite. Această rețetă își are originile în Betleem.

Ingrediente necesare preparării:
– 1,5 kg de carne de curcan măcinată
– două conserve de năut, scurse și clătite
– două conserve de fasole neagră, scurse și clătite
– un litru de supă de pui
– o lingură de ulei de măsline
– un cățel de usturoi, tocat
– o cană de orez basmati
– două lingurițe de chimen măcinat
– două lingurițe de coriandru măcinat
– o linguriță de turmeric măcinat
– o linguriță de piper cayenne măcinat
– o legătură de coriandru proaspăt tocat (opțional)
– o legătură de pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
– un sfert de cană de nuci de pin (opțional)
– sare și piper negru proaspăt măcinat după gust.

Încinge-ți ulei de măsline într-o cratiță mare la foc mediu. Se toacă usturoiul și se gătește un minut. Se amestecă orezul prefiert, chimenul, coriandrul, turmericul și ardeiul cayenne. Gătiți și amestecăți timp de 5 minute, apoi turnați bulionul de pui și aduceți la fierbere. Reduceți focul la minim, acoperiți și fierbeți timp de 20 de minute.
Între timp, puneți carnea de curcan măcinată într-o tigaie mare la foc mediu. Gătiți și amestecăți până se sfărâmițiază și se rumenește uniform.
Amestecați ușor carnea, năutul, fasolea neagră, frunzele de coriandru, pătrunjelul și nucile de pin în orezul fiert. Se reglează gustul cu sare și piper negru.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome! 

Daniel Babun

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 mai 2025, 06:00

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală

Inspirată din bucătăria Orientului Mijlociu, această rețetă de pizza turcească cu carne de vită, feta, ardei murați și melasă de rodie...

Pizza turcească cu vită și rodie – rețeta orientală