Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta olandeză – Stamppot

în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent.

Rețeta olandeză – Stamppot

Articol editat de Radio Resita, 12 august 2024, 10:42

Țările de Jos, cum se mai numește Olanda, nu sunt cunoscute pentru bucătăria lor, dar ar trebui să încercați cel puțin unele dintre produsele alimentare tradiționale olandeze.
Haring sau „Hollandse Nieuwe” (hering nou olandez) este probabil cea mai faimoasă mâncare olandeză. Dacă vă place peștele, ar trebui să-l încercați măcar o dată. Heringul crud se serveste împreuna cu ceapa crudă tocată. De asemenea, modul de a mânca este o adevărată tradiție olandeză. În Țările de Jos, heringul nou este mâncat ridicând peștele de coadă în aer și apoi se introduce în gură. Desigur, vă puteți bucura și de acest deliciu olandez mâncându-l în bucăți mici sau pe un sandviș numit „broodje haring”.
„Stroopwafel” provine din Gouda, un loc la sud de Amsterdam. A fost făcut pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea de către un brutar cu resturi de la brutărie, cum ar fi pesmet și îndulcit cu sirop.
Olanda nu este cunoscută pentru bucătăria sa. Dar în ceea ce privește gustările, nimeni nu-i poate învinge pe olandezi. „Kroket” este un rulou prăjit cu raguut de carne înăuntru, acoperit cu pesmet. Traducerea „kroket” este croșetă. „Kroket” original olandez este făcut din carne de vită sau vițel, dar există multe arome diferite, cum ar fi satay de pui, creveți, gulaș sau chiar un „kroket” vegetarian.
Versiunea olandeză a cartofii prăjiți are multe cuvinte diferite: „Friet”, „Frites”, „Patat” sau „Vlaamse frieten”. Sunt mai groși decât cartofii prăjiți obișnuiți. Olandezilor le plac foarte mult stropiți cu o multime de toppinguri precum maioneza, ketchup-ul de roșii, curry sau sos de arahide. O combinație faimoasă de toppinguri este maioneza, ceapa tocată crudă și sosul de arahide și se numește „patatje oorlog” („cartofi prăjiți la război”). Este gustos.
În lista de mâncăruri celebre olandeze trebuie să menționez brânza. Olandezii fac brânză din anul 800 î.Hr. Cu o medie de 21 kilograme pe an de persoană, putem spune că olandezii își iubesc propria brânză. Olandezii mănâncă brânză la micul dejun, pe sandvișuri la prânz sau ca o gustare (tăiată cubulețe) și servită cu muștar la sfârșitul zilei. Are un gust minunat cu un pahar de vin sau bere.
Majoritatea brânzeturilor olandeze sunt semi-tari sau tari. „Gouda” și „Edam” sunt cele mai populare brânzeturi din Țările de Jos. Dar există multe alte tipuri de brânză olandeză.
Nu auzi prea multe despre mâncarea olandeză. Olandezii sunt bine cunoscuți pentru pictorii lor, lalele și poldere,  dar nu atât pentru bucătărie. Asta nu înseamnă că nu au preparate delicioase.

Mâncarea olandeză este simplă, consistentă și rustică și vă veți edifica imediat.
Rețeta Stamppot nu este cel mai sofisticat fel de mâncare din Țările de Jos. Stamppot tradus ar fi „oală de piure”. Stamppot este hrana confortabilă supremă și implică piurearea cartofilor împreună cu alte legume și servirea cu carne și sos.
Întrucât stampot este, în principiu, numele categoriei, există multe soiuri pe care le puteți încerca, inclusiv boerenkool (cale), zuurkool (varză murată), hutspot (ceapă și morcovi), rauwe andijvie (andive), stamppot hete bliksem (ceapă și mere). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, Stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente.

Pentru preparare se folosesc:
– 12 cartofi de mărime medie. Nu este nevoie să-i curățați, doar spălați-i bine.
– două cepe de care vreți, ceapă verde, praz sau eșalotă
– două linguri de ulei de măsline sau de unt. Recomand totuși untul
– varză sau orice altă legumă cu frunze verzi
– brânză tare după gust
– sare și piper după gust
– cârnați afumati sau ce cărnuri preferați la servire.

Tăiați ceapa și legumele. Tăiați și cartofii în bucăți mici și puneți totul într-o oală mare.
Adăugați apă cât să acopere legumele și aduceți la fiert.
După ce a dat în clocot, reduceți focul și fierbeți timp de 20 de minute. Scurgeți apa și zdrobiți toate ingredientele împreună. În acest moment puteți găti cârnații în oală împreună cu legumele sau puteți găti separat și servi lateral.
Amestecați untul sau uleiul de măsline.
Se pudrează cu sare, piper și brânză rasă după gust.
Nu uitați să înghețați orice porție pe care nu o mâncați de data aceasta pentru a evita risipa de alimente. O economie excelentă de timp pentru o masă simplă într-o altă zi când s-ar putea să fiți ocupați.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(amsterdamtourist.infolovefoodhatewaste.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă