Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.

Rețetă – Moussaka grecească

Articol editat de Radio Resita, 14 septembrie 2024, 09:45

Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Moussaka este un fel de mâncare legendar. Cremoasă, suculentă și delicioasă, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Grecia. Moussaka este servit acolo la fiecare tavernă, este pregătit în fiecare casă în timpul săptămânii și pentru masa de sărbători.

Pentru preparare vom lua:
– o vânătă
– un dovlecel
– 3 cartofi
– 500 de gr de carne tocata în amestec
– două roșii
– o lingură de pastă de tomate
– 5 crenguțe de cimbru
– o ceapă
– 50 de gr de parmezan
– două linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper.

Pentru sosul Bechamel:
– 50 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 500 de ml de lapte
– sare și piper.

Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri. Tăiați dovlecelul și vinetele la fel.
Puneți feliile de cartofi, dovleceii și vinetele într-o tavă de copt.

Pentru sosul bechamel topiți untul într-o cratiță.
Se adaugă făina și se prăjește la foc mic, amestecând continuu. Asigurați-vă ca untul și făina să nu se ardă. Gătiți nu mai mult de 3 minute. Se toarnă 500 de ml de lapte, se adaugă sare și piper negru măcinat după gust. Gătiți sosul, amestecând cu telul, până se îngroașă și are consistentă de smântână nu prea groasă.
Se toarnă jumătate din sos peste legume. De obicei fiecare strat este uns cu sos, dar cred că legumele vor fi suficient de înmuiate și așa.

Curățați ceapa și tăiați-o în cuburi mici. Încingeți o tigaie cu două linguri de ulei de măsline și căliți ceapa până se înmoaie. Adăugați carnea tocată în tigaia cu ceapă.
Tăiați două roșii cuburi mici și adăugați-le în tigaia cu carnea tocată și ceapă. De asemenea, puneți o lingură de pastă de tomate.

Se săreză și se piperează după gust. Acum se pun și  crenguțele de cimbru. Se amestecă și se prăjesc câteva minute. Peste legumele cu sosul se așează carnea tocată și se întinde uniform cu o spatulă.
Turnați a două parte de sos bechamel uniform peste carnea tocată. Acoperiți cu parmezan ras. Coaceți Moussaka în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie