Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Haggis

Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Haggis

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:32

Trebuie remarcat faptul că bucătăria tradițională scoțiană se bazează pe produse locale – prăjituri din fulgi de ovăz (bannocks), carne sărată sau afumată și vânat. Peștele este un aliment de bază și orașul Aberdeen este cunoscut pentru peștele său încă din secolul al XIII-lea. Astăzi bucătarii scoțieni iau tot ce este mai bun din moștenirea lor culinară, reinterpretând rețetele bunicilor lor pentru a produce delicatese variate la standardele antice.

Scoția este, de asemenea, renumită pentru carnea de vită Aberdeen Angus, cotlete suculente de oaie și fructe delicate de vară, cum ar fi zmeura, căpșunile și murele. Un număr tot mai mare de ferme specializate din zonele înalte produc carne de vânat, iar fabricarea brânzeturilor este o artă redescoperită.

Scoțienii sunt o națiune de dependenți de dulciuri și în afară de ciocolata și bomboanele (fierte), prepară „Rhubarb Rock” și „Plooms Soor”. Există o mulțime de deserturi tradiționale, cum ar fi Cranachan crowdie cu smântână, biscuiți și ca să nu mai spun de gemuri, jeleuri și conserve de tot felul.

Haggis este unul dintre acele feluri de mâncare pe care oamenii din alte părți ori îl iubesc ori îl urăsc. Se face din măruntaiele de oaie care sunt tocate mărunt, amestecate cu fulgi de ovăz prăjiți apoi cusute în stomacul oii și fierte pentru o perioadă de trei ore. Nu m-am încumetat să gătesc haggis, am preparat un alt fel tradițional, Carne tocata de vită cu ciuperci.

Acest preparat necesită doar 15 minute de lucru. Restul îl face cuptorul. Luăm:

800- 900 g carne tocată de vită

500 g de ciuperci

1 kg cartofi noi, tăiați în sferturi

3 linguri ulei de măsline, plus suplimentar pentru a picura

2 cepe pe care le radem

3 morcovi rași

o țelină cam cât un ou tocată marunt

4 linguri faina

6 litri de supa de vita

3 linguri sos Worcester

O mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Preîncălzim cuptorul la 200°C. Întindem cartofii pe o tavă mare de copt, amestecăm cu 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper, apoi îi prăjim în cuptor pentru 25- 30 de minute până devin aurii.

Între timp, înfierbântăm uleiul într-un vas rezistent care poate să meargă la cuptor. Prăjim ceapa, morcovii, țelina, ciupercile și carnea tocată timp de 5 minute pentru a se rumeni. Se amestecă făina, apoi bulionul și sosul Worcester. Gatim, neacoperit, pe etajul din mijloc al cuptorului, timp de 15-20 de minute.

Scoatem cartofii și amestecăm cu carnea tocată din cuptor. Se presară pătrunjelul și se servește. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie