Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Haggis

Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Haggis

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:32

Trebuie remarcat faptul că bucătăria tradițională scoțiană se bazează pe produse locale – prăjituri din fulgi de ovăz (bannocks), carne sărată sau afumată și vânat. Peștele este un aliment de bază și orașul Aberdeen este cunoscut pentru peștele său încă din secolul al XIII-lea. Astăzi bucătarii scoțieni iau tot ce este mai bun din moștenirea lor culinară, reinterpretând rețetele bunicilor lor pentru a produce delicatese variate la standardele antice.

Scoția este, de asemenea, renumită pentru carnea de vită Aberdeen Angus, cotlete suculente de oaie și fructe delicate de vară, cum ar fi zmeura, căpșunile și murele. Un număr tot mai mare de ferme specializate din zonele înalte produc carne de vânat, iar fabricarea brânzeturilor este o artă redescoperită.

Scoțienii sunt o națiune de dependenți de dulciuri și în afară de ciocolata și bomboanele (fierte), prepară „Rhubarb Rock” și „Plooms Soor”. Există o mulțime de deserturi tradiționale, cum ar fi Cranachan crowdie cu smântână, biscuiți și ca să nu mai spun de gemuri, jeleuri și conserve de tot felul.

Haggis este unul dintre acele feluri de mâncare pe care oamenii din alte părți ori îl iubesc ori îl urăsc. Se face din măruntaiele de oaie care sunt tocate mărunt, amestecate cu fulgi de ovăz prăjiți apoi cusute în stomacul oii și fierte pentru o perioadă de trei ore. Nu m-am încumetat să gătesc haggis, am preparat un alt fel tradițional, Carne tocata de vită cu ciuperci.

Acest preparat necesită doar 15 minute de lucru. Restul îl face cuptorul. Luăm:

800- 900 g carne tocată de vită

500 g de ciuperci

1 kg cartofi noi, tăiați în sferturi

3 linguri ulei de măsline, plus suplimentar pentru a picura

2 cepe pe care le radem

3 morcovi rași

o țelină cam cât un ou tocată marunt

4 linguri faina

6 litri de supa de vita

3 linguri sos Worcester

O mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Preîncălzim cuptorul la 200°C. Întindem cartofii pe o tavă mare de copt, amestecăm cu 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper, apoi îi prăjim în cuptor pentru 25- 30 de minute până devin aurii.

Între timp, înfierbântăm uleiul într-un vas rezistent care poate să meargă la cuptor. Prăjim ceapa, morcovii, țelina, ciupercile și carnea tocată timp de 5 minute pentru a se rumeni. Se amestecă făina, apoi bulionul și sosul Worcester. Gatim, neacoperit, pe etajul din mijloc al cuptorului, timp de 15-20 de minute.

Scoatem cartofii și amestecăm cu carnea tocată din cuptor. Se presară pătrunjelul și se servește. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei