Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de gustoase și de apetisante.

Rețetă: empanada columbiană din carne

Articol editat de Radio Resita, 13 august 2024, 07:01

Columbia este situată în partea de nord-vest a Americii de Sud. Din punct de vedere geografic are coaste la Pacific și Atlantic. Este traversată de Munții Anzi. Bucătăria columbiană este un bun exemplu de multiculturalism. Se amestecă influențe indigene, spaniole și africane.
Între fructe exotice, pește la grătar și cafea excelentă, bucătăria exaltă ingredientele în preparate ușor asezonate, fără decorațiuni, adică mâncărurile sunt pregătite cu simplitate, ceea ce garantează calitatea și varietatea. Printre cele mai reprezentative mâncăruri regionale se numără ajiaco Santafereño, tumba paisa, mote de queso, porcul de lapte Tolimense, mamona, vițelul a la llanera și peștele, în special în regiunile de coastă. Porumbul este foarte important în cultura columbiană, este un aliment sacru pentru comunitățile indigene. Fiind și o țară producătoare, multe feluri de mâncare sunt gătite cu porumb.
Este, de asemenea, ingredientul de bază pentru a face arepas, prăjiturile de porumb care se găsesc peste tot. Porumbul se găsește și în La Mazamorra, o supă făcută din porumb și lapte (sau apă) care poate fi consumată caldă sau rece.

Obișnuită dimineața, la micul dejun, la prânz sau seara, este și pâinea. Localnicii nu beau de obicei apă sau alcool la masă, ci mai degrabă consumă sucuri de fructe. În Columbia există multe fructe exotice, cum ar fi fructul pasiunii, papaya, mango, soursop, feijoa, sapotul, care pare a fi o nucă de cocos la exterior și un pepene galben în interior. Plin de nutrienți, aroma sa este deosebită și amintește de un amestec între mango, morcov și dovleac. Un alt fruct curios originar din Pacific este borojo. Acest dulce afrodisiac din pădurea tropicală are o pulpă cu aromă de vanilie. Mulți îl descriu ca fiind esența a ceea ce oferă Columbia.

Empanada columbiană din carne vă prezint astăzi.
Ingrediente de lucru:
– 275 de gr de făină de porumb
– 365 de ml de apă
– sare
– două fire de șofran
– ulei de floarea soarelui pentru întins aluatul
Pentru umplutură:
– 400 de gr de carne tocată de vită
– o ceapă mică
– un ardei verde italian
– jumătate de ardei roșu
– două linguri de sos de roșii
– două linguri de ulei de măsline
– un ardei kapia
– boia de ardei
– o lingură de pudră de ceapă
– câteva frunze de coriandru proaspăt tocate
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este umplutura, pentru că trebuie să fie rece înainte de a umple empanada. Sotăm carnea într-o tigaie și o rezervăm. În aceeași tigaie călim ceapa și ardeii cu ulei de măsline.  Adăugăm boia de ardei, sosul de roșii și carnea sotată în prealabil. Presărăm coriandrul la sfârșit și gătim totul câteva minute, ajustând cu sare și piper și apoi lăsăm să se răcească.

Odată făcut acest lucru, trecem la aluat.

Pentru a-l face  încălzim o parte din apă și infuzăm șofranul în acea apă timp de câteva minute. Amestecăm toate ingredientele într-un bol și le lucrăm timp de trei minute cu mâinile, după care le lăsăm să se odihnească la frigider acoperite cu folie de plastic pentru cel puțin 30 de minute.

După acel timp, punem pe blat o bucată mare de folie transparentă și pictăm o bucată, cam de dimensiunea unei farfurii, cu ulei vegetal. Punem o bilă de aluat de mărimea unui pumn pe acel ulei și împăturim peste ea folie de plastic în așa fel încât să putem aplatiza bila cu un sucitor fără ca aluatul să se lipească. Odată întins uniform, scoatem pliul de folie, punem o lingură de umplutură pe aluatul întins și cu ajutorul foliei impaturim aluatul peste umplutură.

Aplatizăm ușor și cu ajutorul unui inel de placare sau a unui vas întors, marcăm o semilună, lăsând umplutură închisă, apasând până jos. Când separăm pelicula, îndepărtăm excesul de aluat pe care îl putem refolosi și ținem pe o farfurie semiluna umplută, așteptând să se prăjească.

Când am procedat la fel cu toate empanadas, se încălzește mult ulei vegetal, de preferință de floarea soarelui sau rapiță. Într-o tigaie adâncă se prăjesc empanadas până sunt aurii, aproximativ trei sau  minute. Scoatem și punem empanadas pe hârtie absorbantă pentru eliminarea excesului de grăsime. Empanadas se servesc calde.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(directoalparadar.com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă