Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Tort de portocale

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un tort clasic de portocale așa cum se prepara pe vremuri la noi.

Rețeta dulce de bucătărie: Tort de portocale

Articol editat de Radio Resita, 11 mai 2023, 07:00

Pentru blat avem nevoie de cinci ouă, 100 de gr de zahăr, 150 de gr de făină, o lingură de ulei de floarea- soarelui, 20 de gr de unt și un praf de sare. Pentru aromă folosim coaja rasă de la o portocală și o lingură de zeamă de lămâie. Frecăm bine gălbenușurile cu două treimi din cantitatea de zahăr, până devin o cremă spumoasă. Separat batem albușurile, adăugând treptat restul de zahăr. Turnăm albușul peste gălbenușurile frecate, apoi amestecăm de sus în jos pentru aerare și pentru ca gălbenușurile să nu se lase jos. Adăugăm treptat făina, coajă rasă de portocale și o lingură de zeamă de lămâie. Ungem o tavă de copt cu unt, o tapetăm cu hârtie de gătit și turnăm în ea compoziția. Introducem tava în cuptorul încălzit la 150 maxim 160 de grade pentru ca blatul să rămână pufos și nu să se rumenească prea tare. Când este gata se scoate și se lasă la răcit. După ce blatul s-a răcit complet se taie în trei straturi egale. Acestea se însiropează. Pentru sirop vom pune la foc mic 300 de gr de zahăr împreună cu 200 de mililitri de apă. După ce zahărul s-a topit creștem temperatura și fierbem ca pentru șerbet. Separat, într-un castron frecăm 300 de gr de unt peste care turnăm siropul călduț. Punem puțină zeamă de portocale, sucul de la o jumătate de lămâie și coajă de portocală confiată și tocată mărunt. Amestecăm bine și ungem foile de blat care se așează una peste alta. Deasupra și pe lateral fiecare poate unge cu ce cremă dorește. Decorăm tortul cu felii de portocale așezate după inspirația și dorința fiecăruia. Vă propun o cremă de vanilie cu unt. Ne trebuie jumătate de litru de lapte, 300 de gr de zahăr, patru gălbenușuri, 60 de gr de făină, un plic de zahăr vanilat, două- trei picături de esență de vanilie, 200 de gr de unt și zeama de la o jumătate de lămâie. Se freacă gălbenușurile cu jumătate din cantitate de zahăr, se pune în ploaie și făina și treptat se adaugă laptele călduț. Punem și zahărul vanilat. Așezăm crema la foc mic și amestecăm mereu până dă să fiarbă. Se ia crema de pe foc și se amestecă până s-a răcit. Se adaugă untul frecat cu restul de zahăr și zeama de lămâie. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 25 iunie 2025, 07:00

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Miercurea este dedicată fastuoaselor și aromatelor preparate din bucătăria Orientului...

Plăcintă cu legume și feta – Rețetă din bucătăria Orientului Mijlociu
Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 24 iunie 2025, 07:07

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană

Marțea este dedicată rețetelor din America de Nord, Centrală, de Sud și din zona Caraibelor, unde gastronomia este o explozie de arome,...

Carne de porc mărunțită cu orez picant – Rețetă din bucătăria americană
Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 iunie 2025, 07:00

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă

Poftă bună și bucură-te de savoarea autentică a Alpilor francezi! Această friptură de vițel cu legume sotate este alegerea...

Friptură de vițel cu legume sotate – Rețetă europeană savuroasă
Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 iunie 2025, 07:55

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir

Duminica este despre tihnă, familie și bucuria de a savura împreună o masă delicioasă. Ne-am gândit să vă oferim o idee completă de meniu...

Prânzul de duminică: supă cu dovlecei, pulpe de pui cu sirop de arțar și budincă de orez cu aromă de trandafir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 iunie 2025, 07:00

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă

Masa perfectă de duminică începe cu dragoste, continuă cu savoare și se încheie cu dulceață La Radio Reșița, duminica este ziua dedicată...

Prânzul de duminică – Rețete savuroase pentru o masă în familie, cu pește, pui și înghețată de casă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 iunie 2025, 07:00

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana

Sâmbăta cu gust – rețete sănătoase din bucătăria mediteraneană Sâmbăta, la Radio Reșița, este ziua dedicată alimentației echilibrate,...

Cartofi cu Grana Padano – rețetă mediteraneană simplă și delicioasă inspirată din Toscana
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 iunie 2025, 07:00

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană

Vinerea, savurează marea – midii cu vin alb și arome simple, dar rafinate În fiecare vineri, la Radio Reșița, îți aducem în farfurie gustul...

Midii cu Sauvignon Blanc – rețeta clasică belgiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 12 iunie 2025, 07:00

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni

Un deliciu franțuzesc cu iz de vară: Tortul Fraisier Joi e ziua în care, la Radio Reșița, pășim în universul dulce al prăjiturilor și...

Tortul Fraisier – rețetă clasică franțuzească cu căpșuni