Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:37 / actualizat: 12 aprilie 2023, 13:48

Plină cu legume delicioase, condimente și carne suculentă, mâncarea azeră este una dintre experiențele culinare mai puțin cunoscute din Caucazul de Sud.

Azeriilor le place să-și gătească ingredientele proaspete cu o gamă largă de ierburi și condimente minunate. Acest lucru face ca unele arome să fie cu adevărat unice.

Împreună, haideți să ne scufundăm în această bucătărie fascinantă și să descoperim supa din Azerbaidjan „Piti”.

Supa Piti este un fel de mâncare națională din  bucătăria azerbaigiană. Această supă are câteva caracteristici importante. În primul rând, în mod tradițional, o astfel de supă este preparată exclusiv din miel cu adaos de năut. Aceste componente rămân neschimbate și oferă preparatului un gust bogat, unic. În al doilea rând, prunele uscate sau gutuile dau lichidului o ușoară aciditate și sunt de asemenea, obligatorii. În al treilea rând, modul de a găti. Supa Piti nu se gătește într-o cratiță, ci se împarte imediat în porții și se procesează la cuptor în oale mici.

Supa Piti este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din Azerbaidjan, popularitatea sa nu este inferioară shish kebab. Această supă de năut este primul fel de mâncare și vizual seamănă cu un sos.

Pentru șase caserole ceramice ne trebuie 500 g de carne de miel, două cepe, o roșie mare, două gutui sau 200 de gr de prune desfidratate, 2 cartofi, 3- 4 linguri de boabe uscate de năut, două linguri de frunze tocate de mentă, sare, piper măcinat și boabe de piper.

Cum gătim supa Piti?

În prealabil este necesar să se înmoaie năutul în apă timp de 10 ore. Scurgem apa și clătim năutul. Tăiem carnea în bucăți mici. Ceapa o facem rondele, iar gutuile cuburi. Dacă folosim prune uscate, scoatem sâmburle și le tăiem în trei.

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade. Punem ceapa, carnea, gutuia și năutul în bolurile de ceramică. Pentru a face supa trebuie umplute recipientele doar pe jumătate. Adăugăm o cană de apă clocotită în fiecare oală, acoperim cu capace și dăm la cuptor pentru 30 de minute.

După jumătate de ceas scoatem oalele din cuptor. Adăugăm cartofi și roșia tăiată în șase bucăți mari. Dacă este necesar mai adăugați apă, dar nu prea multă, pentru că se poate revărsa în cuptor. Presărăm sare și piper după gust. Gatim încă 40 de minute.

Scoatem oalele cu supă din cuptor pentru a adăuga menta tăiată mărunt și boabe de piper negru. Punem capacele la boluri timp de 3- 5 minute. Servim supa cu  pâine caldă. Se poate mânca direct din bol sau puteți turna în farfurii.

Nush olsun se spune în azeră la Poftă bună și mai adaug eu să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă