Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:37 / actualizat: 12 aprilie 2023, 13:48

Plină cu legume delicioase, condimente și carne suculentă, mâncarea azeră este una dintre experiențele culinare mai puțin cunoscute din Caucazul de Sud.

Azeriilor le place să-și gătească ingredientele proaspete cu o gamă largă de ierburi și condimente minunate. Acest lucru face ca unele arome să fie cu adevărat unice.

Împreună, haideți să ne scufundăm în această bucătărie fascinantă și să descoperim supa din Azerbaidjan „Piti”.

Supa Piti este un fel de mâncare națională din  bucătăria azerbaigiană. Această supă are câteva caracteristici importante. În primul rând, în mod tradițional, o astfel de supă este preparată exclusiv din miel cu adaos de năut. Aceste componente rămân neschimbate și oferă preparatului un gust bogat, unic. În al doilea rând, prunele uscate sau gutuile dau lichidului o ușoară aciditate și sunt de asemenea, obligatorii. În al treilea rând, modul de a găti. Supa Piti nu se gătește într-o cratiță, ci se împarte imediat în porții și se procesează la cuptor în oale mici.

Supa Piti este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din Azerbaidjan, popularitatea sa nu este inferioară shish kebab. Această supă de năut este primul fel de mâncare și vizual seamănă cu un sos.

Pentru șase caserole ceramice ne trebuie 500 g de carne de miel, două cepe, o roșie mare, două gutui sau 200 de gr de prune desfidratate, 2 cartofi, 3- 4 linguri de boabe uscate de năut, două linguri de frunze tocate de mentă, sare, piper măcinat și boabe de piper.

Cum gătim supa Piti?

În prealabil este necesar să se înmoaie năutul în apă timp de 10 ore. Scurgem apa și clătim năutul. Tăiem carnea în bucăți mici. Ceapa o facem rondele, iar gutuile cuburi. Dacă folosim prune uscate, scoatem sâmburle și le tăiem în trei.

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade. Punem ceapa, carnea, gutuia și năutul în bolurile de ceramică. Pentru a face supa trebuie umplute recipientele doar pe jumătate. Adăugăm o cană de apă clocotită în fiecare oală, acoperim cu capace și dăm la cuptor pentru 30 de minute.

După jumătate de ceas scoatem oalele din cuptor. Adăugăm cartofi și roșia tăiată în șase bucăți mari. Dacă este necesar mai adăugați apă, dar nu prea multă, pentru că se poate revărsa în cuptor. Presărăm sare și piper după gust. Gatim încă 40 de minute.

Scoatem oalele cu supă din cuptor pentru a adăuga menta tăiată mărunt și boabe de piper negru. Punem capacele la boluri timp de 3- 5 minute. Servim supa cu  pâine caldă. Se poate mânca direct din bol sau puteți turna în farfurii.

Nush olsun se spune în azeră la Poftă bună și mai adaug eu să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie