Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Articol editat de Radio Resita, 28 august 2024, 09:00

Ca și alte rețete din regiune, gândiți-vă la falafel, hummus, fatteh și tocană de spanac, mujadara se bazează pe leguminoase.
Mujadara este un preparat reconfortant și delicios de linte și orez din Orientul Mijlociu. Conține linte fiartă și orez aromat cu condimente calde, ceapă caramelizată și ierburi proaspete.
Mujaddara este ușor de preparat cu ingrediente simple și este, de asemenea, plină de aromă, hrănitoare și satisfăcătoare.

Pentru ceapa caramelizata se utilizează:
– 4 cepe mari albe sau galbene
– o lingura de ulei de masline extravirgin
– o lingura de zahar
– sare după gust
– treisfert de cană de apă
– o lingură de oțet de cidru de mere sau balsamic

Alte ingrediente folosite la rețetă:
– o cană de linte uscată verde sau maro + 4 căni apă și o linguriță de sare.
– jumătate de cană de orez basmati + 3 căni de apă și jumătate de linguriță de sare.
– o lingură de ulei de măsline extravirgin
– 4 fire de ceapă verde tăiată mărunt (se lasă părțile verzi deoparte pentru garnitură)
– 2 căței de usturoi presați sau tocați
– o linguriță de boia
– o linguriță de coriandru măcinat
– jumătate de linguriță de chimion măcinat
– o jumătate de linguriță de scorțișoară
– un vârf de linguriță de fulgi de ardei roșu sau mai mult după gust
– sare și piper negru după gust
– două linguri de frunze de pătrunjel, tocate
– două linguri de coriandru verde tocat, opțional

Începeți cu ceapa caramelizată.
Curățați și tăiați ceapă în felii de maxim un cm și căliți -le cu ulei de măsline, sare și zahăr într-o tigaie mare, la foc mediu, timp de 5 minute. Amestecați des.
Adăugați apă, reduceți focul la mediu spre mic și fierbeți timp de 30-40 de minute până când lichidul dispare complet și ceapă tăiată felii este moale, strălucitoare și lipicioasă. Se amestecă din când în când.
Puneți aragazul la foc mediu spre mare și adăugați oțetul. Se amestecă timp de 3 minute, apoi se oprește focul și se lasă deoparte.

Clătiți lintea uscată și adăugați-o într-o oală cu multă apă ușor sărată.
Se aduce la fierbere, se reduce focul și se fierbe până când se înmoaie.
Timpul de gătire variază în funcție de tipul de linte și este adesea scris pe ambalaj. Dacă nu, gustați-le după 15 minute și ajustați timpul de gătire în consecință.
Scurgeți lintea și rezervați-o.

Clătiți orezul basmati, apoi adăugați-l într-o oală cu apă clocotită ușor sărată. Pentru jumătate de cană de orez, veți avea nevoie de 3 căni de apă și jumătate de linguriță de sare.
Fierbeți ușor la foc mic timp de 8 până la 10 minute sau până când orezul este fiert.
Scurgeți orezul și pune-l deoparte.

Încingei uleiul de măsline într-o tigaie mare.
Adăugați ceapa verde tocată mărunt (doar părțile verzi deschis) și căliți 2 minute.
Adăugați usturoi presat, fulgi de ardei roșu, chimen măcinat, coriandru măcinat, scorțișoară, boia de ardei și mai căliți încă un minut.
Adăugați lintea și orezul, jumătate din ceapa caramelizată, pătrunjel și coriandru tocate, sare și piper negru .
Se amestecă și se prăjește în tigaie câteva minute până când totul este bine combinat.
Gustați și ajustați de sare și condimente.
Mujadara este un fel central superb.
Transferați-l pe un platou de servire și acoperiți cu ceapa caramelizată rămasă, puțin pătrunjel tocat și un praf de boia de ardei.
Se servește cu felii de lămâie, sos tahini sau iaurt simplu grecesc.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

(themediterraneandish-com)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă