Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Rețeta din Orientul Mijlociu

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 12:52 / actualizat: 28 martie 2023, 15:40

Deși este considerat preparatul național al Siriei, Kibbeh nayyeh este un aperitiv popular în multe țări din Orientul Mijlociu. Așa că sunt șanse mari să se găsească în meniurile restaurantelor cu specific oriental din România.

Kibbeh sunt niște chiftele cu formă ovală din carne tocată de miel, bulgur, ceapă și condimente tradiționale, de cele mai multe ori prăjite, însă există multe variante ale acestei rețete gătite la cuptor, fierte sau chiar crude. 

Avem nevoie de două sute de grame de bulgur fin, 1 kg carne slabă de miel sau de vită tocată, opțional 2 linguri de piure de ceapă, jumătate de linguriță de sare și tot atâta de amestecul de condimente Bharat. Am mai spus și în alte zile când v-am prezentat rețete din Orientul Mijlociu că baharat se face din amestecul de părți egale de boia de ardei, piper, chimen, coriandru, scorțișoară, cuișoare, cardamom, anason stelat și nucșoară.

Se spală și se scurge bulgurul și se lasă deoparte 30 de minute. Trebuie să absoarbă suficientă apă, astfel încât să fie al dente, dar nu moale. În aceasta jumătate de oră se presară peste bulgur câteva linguri de apă la fiecare 5-10 minute. Trebuie să fie doar înmuiat.

Adăugăm toate ingredientele în bulgur și amestecăm bine cu mâinile până se încorporează totul. Poate fi necesar să adăugați puțină apă dacă este foarte gros. Procesați aluatul de două ori într-o mașină de tocat carne folosind o sită medie. Daca nu mai aveți mașina manuală de tocat carne, se poate folosi un robot de bucătărie.

Este imperativ pentru acest pas să aveți totul la îndemână: aluatul, umplutura și un vas mare cu apă pentru a umezi constant mâinile. Mai întâi, modelați bile mici de aluat de mărimea și forma unui ou. Cu degetul mare de la mână facem o gaură, punem carnea tocată și închidem cavitatea cu aluat kibbeh și aplatizăm puțin. Se prăjesc până devin aurii și se servesc alături de iaurt cremos, mentă, castraveți sau semințe de rodie. Kibbehul se mai poate face, în funcție de regiune, cu cartofi, cu legume cu ciuperci. Mai există kibbeh cu carne crudă, se mai poate și fierbe sau să se pună într-o tigaie ca o plăcintă cu brânză deasupra și să se proceseze în cuptor. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar