Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Aka Psari Plaki

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Vă propun o rețetă de pește care așa cum se prepară în Grecia. Această rețetă delicioasă de pește grecesc (Aka Psari Plaki) este simplu și sănătos de gătit. Se folosește doar pește alb copt cu roșii și ceapă și o mulțime de arome grecești delicioase. Cuptorul face cea mai mare parte a muncii. Așa cum se întâmplă pe coasta Mediteranei, rețeta suferă variații de la o zonă la alta și chiar de la o familie la alta.

Rețetă cu pește sau fructe de mare: Aka Psari Plaki

Articol editat de Radio Resita, 16 iunie 2023, 09:01

Pentru sosul de roșii și ceapă avem nevoie de două cepe albe mari, câteva roșii în suc propriu, pastă de tomate, vin sec alb sau roșu precum Cabernet sau Merlot. Acestea ingrediente se amestecă încă de la început. Ne mai trebuie ulei de măsline de calitate, trei căței de usturoi, boia de ardei, scorțișoară și oregano uscat. Mai ne sunt necesare miere de albine, busuioc sau pătrunjel proaspete.

Putem utiliza ce file pește alb marin dec care dorim sau găsim, cod, eglefin sau tsipura, adică dorada. Eu am gătit cu dorada.

Tăiem ceapa felii și o dinstuim timp de opt minute, după care adăugăm usturoiul tocat. În cratiță punem amestecul de roșii din conservă, pasta de tomate și vinul sec. Acum adăugăm și  boiaua de ardei, scorțișoara și oregano uscat. Punem sare și piper.

Lăsăm ingredientele din cratiță să fiarbă cam 15- 20 de minute.

După trecerea timpului, luăm o tavă, și punem conținutul cratiței în ea, apoi turnăm o lingură bună de miere și busuiocul sau pătrunjelul tocat. Amestecăm și așezăm fileurile de pește alb marin. Tava se introduce la cuptorul preîncălzit la 170- 180 de grade timp de 30 de minute.

Aka Psari Plaki se servește cu orez cu lămâie, cartofi natur sau cu pâine prăjită unsă cu usturoi, sare și ulei de măsline. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei