Ascultă Radio România Reșița Live

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO în 2010 și până astăzi deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. De ce să nu continuăm să creăm tradiții viitoare? Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Articol editat de Radio Resita, 31 august 2024, 10:24 / actualizat: 1 septembrie 2024, 10:27

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață vă invit să gătiți și să vă bucurați papilele gustative.
Această masă de inspirație mediteraneană într-o singură tigaie este completă, datorită unei metode ușoare de coacere la cuptor și a mirodeniilor pline de viață: piper, cimbru, coriandru și coajă de portocală. Stropite generos cu ulei de măsline, pulpele de pui, feliile de portocale și năutul se prăjesc împreună, devenind crocante pe exterior și se topesc în gură.

Se pregătesc ingredientele:
– 4 pulpe de pui (două kg în total)
– o lingură de semințe de coriandru
– sare
– o portocală, spălată
– o lingură de piper, ideal ar fi de Alep
– o lingură de frunze de cimbru proaspăt, tocate
– jumătate de cană ulei de măsline extravirgin, plus mai mult pentru stropire
– o conservă de năut, scurs
– 3 cepe mici, tăiate în jumătate
– o cană de măsline amestecate, fără sâmburi
– 3 căni de verdeață combinate în care să predomine varza.

Într-o tigaie mică, la foc mediu, prăjiți semințele de coriandru, amestecând ocazional, până când sunt parfumate, aproximativ un minut. Transferați într-o râșniță de condimente sau într-un mojar cu pistil și lăsăți să se răcească complet, apoi măcinați-le sau le pisați.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Asezonați generos puiul cu sare și lăsați-l deoparte. Între timp, rade-ți coaja de portocală. Într-un castron mic, combinați două lingurițe de coajă de portocală cu piper, cimbru, coriandru și o lingură de ulei.
Frecați amestecul de condimente peste toată carnea. Se lasă să stea cel puțin 30 de minute sau se da la frigider, acoperit, câteva ore. Tăiați portocala în jumătate pe lungime, apoi tăiați o jumătate în felii foarte subțiri și împrăștiați-o într-o tigaie, împreună cu năutul și ceapa. Stoarceți sucul din jumătatea rămasă de portocală peste amestecul de năut. Se amestecă cu restul de ulei. Asezonați cu sare.
Pune-ți într-o altă tigaie carnea cu pielea în sus și stropiți cu ulei. Se prăjește până când puiul este auriu și foarte fraged. Transferați carnea la năut și ceapă. Lăsați în cuptor până în două ore sau până carnea începe să se caramelizeze. Scoateți tava din cuptor și transferați puiul pe o farfurie. Amestecați măslinele și verdeața în tigaie, apoi întoarceți puiul. Puneți din nou la cuptor și gătiți până când puiul devine maro auriu și verdeața s-a ofilit, cam 5 minute.
Daniel Babun

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie