Ascultă Radio România Reșița Live

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este plină de gusturi și arome, fiind o încântare pentru papilele gustative. Rețetele de aici sunt fastuase, delicioase și savuroase.
Pui Halal prăjit este propunerea de astăzi. Aroma condimentelor și a cărnii prăjite cam greu i se poate rezista.

Pui Halal

Articol editat de Radio Resita, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pentru prepararea puiului se folosesc:
– un kg de pulpe superioare de pui dezosate și fără piele
– un sfert de cană cu ulei de măsline extravirgin
– două linguri cu suc de lămâie
– o linguriță de chimen măcinat
– jumătate de linguriță de coriandru măcinat
– 2 căței de usturoi, tocați
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– două linguri de ulei de rapiță sau alt ulei vegetal

Pentru orez se ia:
– o cană de orez basmati
– o lingură de unt nesărat sau de ulei de măsline
– jumătate de linguriță de turmeric măcinat
– două căni și un sfert de apă sau de supă de pui
– sare după gust

Pentru sos se folosesc:
– un sfert de cană de pastă de susan
– un sfert de cană de apă
– două linguri de iaurt grecesc
– două linguri de suc de lămâie
– sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust.

Într-un castron mare, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, chimenul și coriandru măcinate, usturoiul, sare și piper.
Se amestecă pulpele tăiate cuburi, se acoperă și se dă la frigider pentru aproximativ o oră sau două.
De asemenea, puteți pune amestecul de pui și marinadă într-o pungă de plastic cu fermoar și apoi într-un bol la frigider.
Încingeți uleiul de rapiță într-o tigaie mare cu fund greu sau într-o tigaie de fontă. Scoateți bucățile de pui din marinadă și adăugați-le în tigaie. În funcție de dimensiunea tigăii, rumeniți în loturi. Dacă tigaia se supraaglomerează, puiul nu se rumenește uniform.
Gătiți timp de patru până la cinci minute la foc vesel, întoarceți bucățile de pui și continuați să gătiți la foc mediu până când sunt prăjite. Asezonați cu sare dacă este necesar.

Pentru a găti orezul, topiți untul într-o oală și amestecați orezul basmati, turmericul măcinat și se călește câteva minute la foc mare.
Apoi turnați supă de pui sau apă caldă. Sărați după gust, acoperiți oala, reduceți focul la mic și fierbeți până când orezul este fraged și lichidul a fost complet absorbit. După aceea, cu o furculiță pufați orezul.

Într-un castron mic, faceți sosul amestecând pasta de susan, apă, iaurtul grecesc, sucul de lămâie, sare și piper până la omogenizare.
Serviți puiul Halal  pe un pat de orez cu turmeric împreună cu roșii tocate, salată verde sau spanac, pâine caldă și sos.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 iulie 2025, 06:00

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia

Marțea, la Radio Reșița, explorăm arome de pe cele două continente americane, iar astăzi vă aducem o rețetă savuroasă din America de Sud....

Rețetă de marți din America Latină: Papas a la Huancaína – gust picant din Peru și Bolivia
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei