Ascultă Radio România Reșița Live

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este plină de gusturi și arome, fiind o încântare pentru papilele gustative. Rețetele de aici sunt fastuase, delicioase și savuroase.
Pui Halal prăjit este propunerea de astăzi. Aroma condimentelor și a cărnii prăjite cam greu i se poate rezista.

Pui Halal

Articol editat de Radio Resita, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pentru prepararea puiului se folosesc:
– un kg de pulpe superioare de pui dezosate și fără piele
– un sfert de cană cu ulei de măsline extravirgin
– două linguri cu suc de lămâie
– o linguriță de chimen măcinat
– jumătate de linguriță de coriandru măcinat
– 2 căței de usturoi, tocați
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– două linguri de ulei de rapiță sau alt ulei vegetal

Pentru orez se ia:
– o cană de orez basmati
– o lingură de unt nesărat sau de ulei de măsline
– jumătate de linguriță de turmeric măcinat
– două căni și un sfert de apă sau de supă de pui
– sare după gust

Pentru sos se folosesc:
– un sfert de cană de pastă de susan
– un sfert de cană de apă
– două linguri de iaurt grecesc
– două linguri de suc de lămâie
– sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust.

Într-un castron mare, amestecați uleiul de măsline, sucul de lămâie, chimenul și coriandru măcinate, usturoiul, sare și piper.
Se amestecă pulpele tăiate cuburi, se acoperă și se dă la frigider pentru aproximativ o oră sau două.
De asemenea, puteți pune amestecul de pui și marinadă într-o pungă de plastic cu fermoar și apoi într-un bol la frigider.
Încingeți uleiul de rapiță într-o tigaie mare cu fund greu sau într-o tigaie de fontă. Scoateți bucățile de pui din marinadă și adăugați-le în tigaie. În funcție de dimensiunea tigăii, rumeniți în loturi. Dacă tigaia se supraaglomerează, puiul nu se rumenește uniform.
Gătiți timp de patru până la cinci minute la foc vesel, întoarceți bucățile de pui și continuați să gătiți la foc mediu până când sunt prăjite. Asezonați cu sare dacă este necesar.

Pentru a găti orezul, topiți untul într-o oală și amestecați orezul basmati, turmericul măcinat și se călește câteva minute la foc mare.
Apoi turnați supă de pui sau apă caldă. Sărați după gust, acoperiți oala, reduceți focul la mic și fierbeți până când orezul este fraged și lichidul a fost complet absorbit. După aceea, cu o furculiță pufați orezul.

Într-un castron mic, faceți sosul amestecând pasta de susan, apă, iaurtul grecesc, sucul de lămâie, sare și piper până la omogenizare.
Serviți puiul Halal  pe un pat de orez cu turmeric împreună cu roșii tocate, salată verde sau spanac, pâine caldă și sos.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar