Ascultă Radio România Reșița Live

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Pui cu boia, ardei și iaurt
Foto: chicken arrabbiata stew with lentil and potato in a pot on a wooden table, horizontal view from above, close-up

Articol editat de Radio Resita, 16 noiembrie 2024, 09:33 / actualizat: 17 noiembrie 2024, 9:37

Pui cu boia, ardei și iaurt este gustul mediteraneean de astăzi.
Avem de lucru cu:
– două linguri de ulei de măsline extravirgin
– două fileuri de piept de pui tăiate în bucăți mari
– două cepe uscate feliate
– câte un ardei roșu, galben și verde
– puțin cimbru proaspăt
– 50 de ml de vin alb sec
– 400 de gr de roșii tocate mai mari
– o lingură de boia dulce
– sare și piper negru măcinat proaspăt
– o lingură de pătrunjel verde tocat
– 200 de gr de iaurt cu 2% grăsime, strecurat.

Mai întâi se încinge uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu și se rumenește carnea 4-5 minute, până își schimbă culoarea. Cu carnea rămasă în tigaie se pune ceapa tăiată Julienne și ardeiul făcut cuburi.
Se presară cu boia de ardei și se lasă legumele să se ofilească 5 minute. Vine și rândul cimbrului să se înfrățească alături de carne și legume.
Se stinge cu vinul și se lasă mâncarea să fiarbă 3 minute până când alcoolul se evaporă. În tigaie ajung și roșiile și se presaă sare și piper să dea gust măreț.
Se acoperă cu un capac și se continuă gătirea un sfert de ceas. Timpul depinde și de mărimea și calitatea cărnurilor.
După ce mâncarea s-a făcut se adaugă iaurtul, se amestecă, se mai potrivește gustul de sare și se amestecă din nou. La final se presară frunze tocate de pătrunjel.
Pui cu boia, ardei și iaurt se servește cu orez. Merge de minune orezul îmbogățit la gust cu anason stelat, dar aveți grijă că este un condiment puternic și se poate compromite gustul.
Serviți orezul în farfurii și puneși boia de pui cu sosul său.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(argiro-gr)

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta