Ascultă Radio România Reșița Live

Prebranica

Ca de obicei, în fiecare zi de luni poposim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Prebranica

Articol editat de Radio Resita, 1 iulie 2024, 07:38

Bucătăria Belgradului nu poate fi scoasă din contextul bucătăriei sârbe în general. Un lucru interesant despre mâncărurile sârbești este că aproape fiecare regiune din țară are un mod special de a pregăti un anumit fel de mâncare. Datorită acestor diferențe, dar și a numeroaselor ingrediente folosite, bucătăria sârbă este considerată eterogenă.
Capitala Serbiei, Belgrad, este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa și a fost întotdeauna la răscrucea dintre Est și Vest.
Belgradul este un oraș pe două râuri, la confluența Savei și Dunării, și este un oraș care nu doarme niciodată.
Bucătăria Belgradului reprezintă o combinație neobișnuită de tradiții otomane, austro-ungare și mediteraneene.
Se știe că o masă sârbă adevărată nu este completă dacă nu există Prebranica. Acest fel de mâncare este popular în Serbia pe tot parcursul anului.

Pentru preparare se folosesc:
– 500 de gr de fasole
– 50 de ml de ulei
– un kg de ceapă
– 2 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– ienibahar, piper macinat si sare

Se pune fasolea albă într-o oală, se toarnă apă rece și se fierbe până dă în clocot. Apoi se scurge, se toarnă apă fierbinte și se fierbe până devine moale. Apa se scurge. Curățați ceapa și puneți-o în apă rece să stea timp de zece minute, apoi tăiați-o în inele subțiri. Se încălzește o parte din ulei într-o cratiță și se prăjește ceapa până se rumenește. Adăugați puțin piper măcinat, ienibahar și sare. Unge o tavă, apoi așează un rând de fasole uniform pe fund. Pune peste ea ceapă prăjită.
Repetați acest lucru până când se epuizează fasolea și ceapa. Acoperiți fiecare rând de ceapă cu uleiul rămas. Ultimul rând trebuie să fie fasole. Pune deasupra o frunză de dafin, doi căței de usturoi și, dacă se dorește, un ardei iute uscat.
Acoperiți totul bine cu ulei. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ o jumătate de oră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto: worldfoodstory.co.uk

Etichete:
Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 iulie 2025, 06:00

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei

În fiecare luni, la Radio Reșița, vă invităm într-o călătorie gastronomică europeană, descoperind rețete tradiționale din regiunile cu...

Rețetă europeană de luni: Olla Aranesa – preparatul tradițional din inima munților Pirinei
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 13 iulie 2025, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

Duminica este despre liniște, familie și bucuria de a sta împreună la masă. Este ziua în care mâncarea bună aduce oamenii aproape, în jurul...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 10 iulie 2025, 05:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi pătrundem în universul dulce al deserturilor rafinate, iar astăzi vă propunem un tort spectaculos fără coacere: Tort cu mousse...

Tort cu mousse de dovleac
Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 iulie 2025, 05:39

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană

Sâmbăta este despre mese ușoare, rapide și pline de nutrienți. Astăzi vă propun o rețetă simplă și revigorantă: salată caldă cu macrou...

Macrou cu penne – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 iulie 2025, 05:35

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă

Vinerea este despre sănătate, prospețime și arome marine. Astăzi vă propunem o rețetă simplă și delicioasă: macrou la cuptor, pregătit cu...

Macrou la cuptor – rețeta sănătoasă și gustoasă
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 2 iulie 2025, 05:06

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu

Miercurea este dedicată aromelor și condimentelor bogate ale Orientului Mijlociu – o regiune cu o istorie culinară fascinantă și rețete...

Sandwich-uri coapte cu falafel – gusturi autentice din Orientul Mijlociu
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 1 iulie 2025, 05:02

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei

În fiecare marți traversăm oceanul și explorăm bucătăriile din Americi. Astăzi ne oprim în sudul Statelor Unite, în Louisiana – patria...

Jambalaya – O explozie de gusturi din sudul Louisianei
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 iunie 2025, 05:00

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei

În fiecare luni, explorăm gusturi autentice din gastronomia continentului. Astăzi, ne oprim în inima munților Spaniei, unde preparatele sunt...

Orez cu mușchiuleț de porc, gust autentic din munții Spaniei