Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

Articol editat de Radio Resita, 27 octombrie 2024, 10:52

Supă de dovlecei este felul de debut al prânzului. Folosim la preparare:
– un dovlecel
– o cană de mazăre
– 120 de gr de mini mozzarella
– 3 cepe mari
– unt
– sare și piper

Tăiem dovlecelul în cuburi. Călim ceapa în unt. Procedăm la fel și cu dovlecelul. Presărăm sare și piper. Turnăm apă,  astfel încât dovlecelul să fie acoperit și lăsăm să fiarbă. După 5 minute punem mazărea și lăsăm să fiarbă până devine fragedă. Când totul este moale, adăugăm mozzarella și amestecăm. Dacă este necesar, se poate dilua cu apă.

La felul principal ne delectăm cu Piept de rață la tigaie
Lucrăm cu:
– două piepturi de rață
– sare și piper negru
– ulei de măsline
– 2 căței usturoi
– două ramuri de rozmarin
– două linguri de sos de soia
– două linguri de miere
– un sfert de cană de vin roșu.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tăiem grăsimea excesivă de pe pieptul de rață, lăsând un strat subțire. Porționăm pieptul în bucăți egale și condimentăm cu sare și piper pe ambele părți.
Încingem uleiul de măsline într-o tigaie și adăugăm pieptul de rață cu pielea în jos. Prăjim timp de 5-6 minute până când pielea este aurie și crocantă. Îndepărtăm excesul de grăsime din tigaie.
Adăugăm usturoiul și rozmarinul în tigaie și gătim timp de încă un minut. Întoarcem bucățile de piept de rață și le prăjim pe partea cealaltă timp de încă 3 minute.
Luăm pieptul de rață din tigaie și îl punem într-un vas termorezistent. Într-un castron mic, amestecăm sosul de soia, mierea și vinul roșu. Turnăm combinația peste pieptul de rață.
Punem vasul termorezistent în cuptor și coacem până când pieptul de rață este copt după preferințe. Scoatem din cuptor și lăsăm să se odihnească timp de 5 minute.
Tăiem bucățile de piept de rață și servim alături de cartofi piure, legume aburite sau o salată proaspătă.

Finalizăm masa cu o Înghețată de banane
Folosim următoarele ingrediente:
– 250 de ml de frișcă bătută
– două banane
– câte o lingură de cremă de caju și de fistic.

Batem smântâna până când devine spumoasă. Pasăm bananele și le adăugăm la smântână și amestecăm.
Împărțim amestecul în două recipiente. Într-unul am adăugat o lingură de cremă de caju și în cealaltă o lingură de cremă de fistic. Am pus un recipient la gongelator și pe celălalt l-am păstrat la frigider. După 30 de min l-am scos din congelator și am pus peste conținutul celui de-al doilea. Nu contează ordinea așezării. După aceea am pus vasul în congelator peste noapte. Când se servește, se scufundă pentru câteva secunde în apă fierbinte și se întoarce pe un platou. Fiecare își taie o porție cât mănâncă.
Bucurați-vă de prânzul de Duminică alături de cine-l serviți și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 9 iunie 2025, 07:37

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească

În fiecare zi de luni, explorăm gastronomia Europei cu rețete autentice, menite să aducă savoarea tradițiilor continentale direct în farfuria...

Tartiflette – Rețeta montană franțuzească
Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 5 iunie 2025, 07:00

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive

Joi este ziua dulciurilor la Radio Reșița! Astăzi vă aducem o rețetă spectaculoasă, rafinată și extrem de gustoasă: Tort de ananas cu...

Tort de ananas cu cremă de brânză și ciocolată – desertul perfect pentru momente dulci și festive
Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 4 iunie 2025, 07:00

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane

Miercurea este dedicată savorilor orientale, iar astăzi, la Radio Reșița, te invităm într-o călătorie culinară de neuitat, cu parfum de...

Kebab Şehzade – Deliciul imperial al bucătăriei otomane
Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 iunie 2025, 07:43

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată

Marțea ne poartă gustul spre America Latină – din Nord și până în Sud, trecând prin America Centrală și insulele Caraibe. Iar în...

Rețeta ecuadoriană de Bolones de Verde, o gustare crocantă și aromată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 18 mai 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete

Trei preparate savuroase pentru o duminică petrecută în familie: o supă aromată, un pui rumenit perfect și un desert fresh – meniul complet...

Prânzul de duminică: supă turcească de pui, pui fraged la cuptor cu legume și fructe proaspete
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 17 mai 2025, 06:00

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă

Inspirată din bucătăria lui Antonio Carluccio, această tocană cu carne fragedă, vin și ierburi aromate, servită cu polenta cremoasă și...

Tocană mediteraneană gătită lent cu mămăligă – rețeta savuroasă de sâmbătă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 16 mai 2025, 06:08

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană

Un preparat echilibrat și gustos inspirat de bucătăria italiană – fileuri de macrou fragede în sos pizzaiola, servite cu cartofi rumeniți la...

Macrou în sos pizzaiola cu cartofi sotați – rețetă mediteraneană
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 15 mai 2025, 06:03

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă

O tartă irezistibilă cu cremă fină de lămâie și bezea caramelizată – rețeta perfectă pentru iubitorii de dulciuri cu gust echilibrat și...

Plăcintă cu lămâie și bezea – desert clasic, ușor de preparat acasă