Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

Articol editat de Radio Resita, 27 octombrie 2024, 10:52

Supă de dovlecei este felul de debut al prânzului. Folosim la preparare:
– un dovlecel
– o cană de mazăre
– 120 de gr de mini mozzarella
– 3 cepe mari
– unt
– sare și piper

Tăiem dovlecelul în cuburi. Călim ceapa în unt. Procedăm la fel și cu dovlecelul. Presărăm sare și piper. Turnăm apă,  astfel încât dovlecelul să fie acoperit și lăsăm să fiarbă. După 5 minute punem mazărea și lăsăm să fiarbă până devine fragedă. Când totul este moale, adăugăm mozzarella și amestecăm. Dacă este necesar, se poate dilua cu apă.

La felul principal ne delectăm cu Piept de rață la tigaie
Lucrăm cu:
– două piepturi de rață
– sare și piper negru
– ulei de măsline
– 2 căței usturoi
– două ramuri de rozmarin
– două linguri de sos de soia
– două linguri de miere
– un sfert de cană de vin roșu.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tăiem grăsimea excesivă de pe pieptul de rață, lăsând un strat subțire. Porționăm pieptul în bucăți egale și condimentăm cu sare și piper pe ambele părți.
Încingem uleiul de măsline într-o tigaie și adăugăm pieptul de rață cu pielea în jos. Prăjim timp de 5-6 minute până când pielea este aurie și crocantă. Îndepărtăm excesul de grăsime din tigaie.
Adăugăm usturoiul și rozmarinul în tigaie și gătim timp de încă un minut. Întoarcem bucățile de piept de rață și le prăjim pe partea cealaltă timp de încă 3 minute.
Luăm pieptul de rață din tigaie și îl punem într-un vas termorezistent. Într-un castron mic, amestecăm sosul de soia, mierea și vinul roșu. Turnăm combinația peste pieptul de rață.
Punem vasul termorezistent în cuptor și coacem până când pieptul de rață este copt după preferințe. Scoatem din cuptor și lăsăm să se odihnească timp de 5 minute.
Tăiem bucățile de piept de rață și servim alături de cartofi piure, legume aburite sau o salată proaspătă.

Finalizăm masa cu o Înghețată de banane
Folosim următoarele ingrediente:
– 250 de ml de frișcă bătută
– două banane
– câte o lingură de cremă de caju și de fistic.

Batem smântâna până când devine spumoasă. Pasăm bananele și le adăugăm la smântână și amestecăm.
Împărțim amestecul în două recipiente. Într-unul am adăugat o lingură de cremă de caju și în cealaltă o lingură de cremă de fistic. Am pus un recipient la gongelator și pe celălalt l-am păstrat la frigider. După 30 de min l-am scos din congelator și am pus peste conținutul celui de-al doilea. Nu contează ordinea așezării. După aceea am pus vasul în congelator peste noapte. Când se servește, se scufundă pentru câteva secunde în apă fierbinte și se întoarce pe un platou. Fiecare își taie o porție cât mănâncă.
Bucurați-vă de prânzul de Duminică alături de cine-l serviți și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie