Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

Articol editat de Radio Resita, 27 octombrie 2024, 10:52

Supă de dovlecei este felul de debut al prânzului. Folosim la preparare:
– un dovlecel
– o cană de mazăre
– 120 de gr de mini mozzarella
– 3 cepe mari
– unt
– sare și piper

Tăiem dovlecelul în cuburi. Călim ceapa în unt. Procedăm la fel și cu dovlecelul. Presărăm sare și piper. Turnăm apă,  astfel încât dovlecelul să fie acoperit și lăsăm să fiarbă. După 5 minute punem mazărea și lăsăm să fiarbă până devine fragedă. Când totul este moale, adăugăm mozzarella și amestecăm. Dacă este necesar, se poate dilua cu apă.

La felul principal ne delectăm cu Piept de rață la tigaie
Lucrăm cu:
– două piepturi de rață
– sare și piper negru
– ulei de măsline
– 2 căței usturoi
– două ramuri de rozmarin
– două linguri de sos de soia
– două linguri de miere
– un sfert de cană de vin roșu.

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tăiem grăsimea excesivă de pe pieptul de rață, lăsând un strat subțire. Porționăm pieptul în bucăți egale și condimentăm cu sare și piper pe ambele părți.
Încingem uleiul de măsline într-o tigaie și adăugăm pieptul de rață cu pielea în jos. Prăjim timp de 5-6 minute până când pielea este aurie și crocantă. Îndepărtăm excesul de grăsime din tigaie.
Adăugăm usturoiul și rozmarinul în tigaie și gătim timp de încă un minut. Întoarcem bucățile de piept de rață și le prăjim pe partea cealaltă timp de încă 3 minute.
Luăm pieptul de rață din tigaie și îl punem într-un vas termorezistent. Într-un castron mic, amestecăm sosul de soia, mierea și vinul roșu. Turnăm combinația peste pieptul de rață.
Punem vasul termorezistent în cuptor și coacem până când pieptul de rață este copt după preferințe. Scoatem din cuptor și lăsăm să se odihnească timp de 5 minute.
Tăiem bucățile de piept de rață și servim alături de cartofi piure, legume aburite sau o salată proaspătă.

Finalizăm masa cu o Înghețată de banane
Folosim următoarele ingrediente:
– 250 de ml de frișcă bătută
– două banane
– câte o lingură de cremă de caju și de fistic.

Batem smântâna până când devine spumoasă. Pasăm bananele și le adăugăm la smântână și amestecăm.
Împărțim amestecul în două recipiente. Într-unul am adăugat o lingură de cremă de caju și în cealaltă o lingură de cremă de fistic. Am pus un recipient la gongelator și pe celălalt l-am păstrat la frigider. După 30 de min l-am scos din congelator și am pus peste conținutul celui de-al doilea. Nu contează ordinea așezării. După aceea am pus vasul în congelator peste noapte. Când se servește, se scufundă pentru câteva secunde în apă fierbinte și se întoarce pe un platou. Fiecare își taie o porție cât mănâncă.
Bucurați-vă de prânzul de Duminică alături de cine-l serviți și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta