Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

Articol editat de Radio Resita, 15 septembrie 2024, 08:52

Începem prânzul cu ciorbă de praz.
Mâncarea oltenească, de obicei simplă, este întotdeauna gustoasă și asezonată cu ardei iute sau hrean, dar nimeni nu poate nega rolul de vedetă al prazului.

Ingrediente:
– două bucăți de praz
– un păstârnac
– 50 de gr de țelină
– un kg de cartofi
– zeamă acră din murături sau borș
– roșii decojite
– ulei vegetal
– sare
– un morcov potrivit
– frunze de pătrunjel.

Se curăță zarzavatul, se spală, se taie rondele mici și subțiri de praz, iar celelalte legume se taie cubulețe. Se pun la călit în 4 linguri de ulei, după care se adaugă apă în jur de doi litri. Se lasă să fiarbă zarzavatul 15-20 de minute, după care se adaugă cartofii tăiați cuburi.
Separat, se pune zeama acră la fiert. Când cartofii sunt pe jumătate fierți, se adaugă roșiile și zeama acră.
Se mai lasă 10 minute după care se potrivește gustul de sare și se servește cu pătrunjel tocat mărunt.

Pentru felul principal ne inspirăm din Transilvania și pregătim tocănița ardelenească de porc.
Aceasta este o mâncare foarte îndrăgita în țara noastră pentru că este ușor de făcut și extrem de gustoasă. Cum fiecare regiune are specificul ei, în Ardeal diferența o face untura de porc și boiaua, care se folosesc din plin.

Ingredientele de care ne folosim:
– 1,5 kg carne de porc
– două linguri de untură de porc
– 3 cepe
– două linguri de pastă de tomate
– o lingură de boia dulce
– o foaie de dafin
– o lingură de pătrunjel tocat
– o lingură de faină
– o linguriță rasă de chimen măcinat, opțional
– sare și piper.

Ceapa se taie peștișori și se călește într-o cratiță cu cele două linguri de untură.
Carnea tăiată în bucăți potrivite se trece prin faină, se scutură de exces și se adaugă în cratiță, peste ceapă. Bucățile se rumenesc bine la foc iute, după care se presară boiaua și chimenul.
Se stinge totul cu pastă de tomate dizolvată în apă cât să acopere carnea și ceapa din cratiță.
Pe vas se așează un capac și se fierbe totul la foc mic cam o oră sau până când se pătrunde toată carnea, iar sosul este legat. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă apă și se mai fierbe puțin.
Tocănița ardelenească se poate servi cu o mămăligă caldă și ca aperitiv un pahar de pălincă.

Dulcele este un preparat rapid, tăieţei cu pesmet.
Este un desert delicious și foarte sățios care o să încânte mesenii.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de tăieţei laţi
– 100 de gr de pesmet
– 100 de gr de zahăr
– un sfert de linguriţă de scorţişoară
– două linguri de ulei de rapiță sau de unt.

Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare, urmând indicațiile producătorului.
Într-o tigaie largă se încinge o lingură de ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu, amestecând tot timpul.
După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen.
Când pesmetul s-a rumenit adăugaţi zahărul şi scorţişoara şi amestecaţi.
Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei sau de unt.
Presărați pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi-i calzi și cine dorește îi poate asezona cu diverse dulcețuri.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

(folclor-romanesc.ro)

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 octombrie 2025, 05:00

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano

Astăzi vă prezentăm un desert clasic românesc, nelipsit din caietele de rețete ale bunicilor: Prăjitura Milano. Deși numele trimite cu gândul...

Rețeta tradițională de Prăjitură Milano
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 14 septembrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure

Duminica este ziua dedicată familiei și celor dragi, iar un prânz de duminică delicios, servit cu bună dispoziție și un vin de calitate,...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu salată de avocado și creveți, friptură de porc la cuptor și tartă cu fructe de pădure
Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 13 septembrie 2025, 06:00

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc

Sâmbăta este ziua în care vă invităm să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, alegând preparate ușoare, rapide și echilibrate,...

Dieta mediteraneană: chiftele rustice de vită și porc
Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 august 2025, 07:19

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic

Duminica este despre familie, voie bună și bucuria unei mese împărtășite cu cei dragi. La Radio Reșița, vă propunem un meniu complet pentru...

Prânzul de duminică: rețete savuroase cu ciolan de porc, legume călite și desert clasic
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 august 2025, 06:14

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie

Duminica este momentul perfect pentru a petrece timp de calitate în familie, iar o masă de prânz gustoasă și echilibrată completează perfect...

Prânzul de duminică la Radio Reșița: Rețete savuroase pentru o masă în familie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 2 august 2025, 06:00

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață

În fiecare sâmbătă, la Radio Reșița, ne lăsăm inspirați de aromele lumii mediteraneene. Astăzi, nu vă propunem o rețetă anume, ci vă...

Sâmbăta mediteraneană la Radio Reșița: Dieta mediteraneană – mai mult decât o rețetă, un stil de viață
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 1 august 2025, 06:05

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat

Vineri, la Radio Reșița, este ziua dedicată rețetelor cu pește și fructe de mare – ingrediente esențiale într-o alimentație echilibrată,...

Rețeta de vineri: Pește prăjit cu cartofi crocanți și piure de mazăre – un clasic reinventat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 31 iulie 2025, 06:01

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie

Ca în fiecare joi, la Radio Reșița pătrundem în universul plin de culoare și rafinament al dulciurilor internaționale, unde desertul este nu...

Rețeta dulce de joi: Goxua – desertul tradițional basc cu frișcă, pandișpan și cremă de vanilie