Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

Articol editat de Radio Resita, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul debutează cu ciorba de fasole păstăi.
Folosim la preparare:
– 500 de gr de fasole păstăi
– câte două rădăcini de morcov și de pătrunjel
– o țelină mai mică
– o ceapă mai mare
– 4 căței de usturoi
– două roșii proaspete sau pulpă de roșii din conservă
– 4 cartofi, de preferință roz
– o crenguță de cimbru uscat sau proaspăt
– un buchet de pătrunjel proaspăt, tocat
– sare și piper negru, după gust
– boia de ardei dulce sau iute, după preferințe
– ulei vegetal pentru sotat legumele
– opțional, un ardei iute la servit.

Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile. Ceapa o tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele, iar țelina în cuburi mici. Tăiem roșiile și cartofii brunoise. Încingem într-o tigaie uleiul și sotăm ceapa și legumele la foc vioi. Adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar cât să scadă zeama lăsată de ele.
Într-o oală mare punem la fiert 4-5 litri de apă, după care adăugăm crenguța de cimbru, legumele sotate și cartofii și lăsăm la fiert aproximativ o oră.
Când legumele sunt fierte, oprim focul și reglăm gustul cu condimente și cu usturoiul pisat. Tot acum punem și frunzele tocate de pătrunjel. Punem capacul și lăsăm puțin ca să se amestece aromele. La servire, cine dorește poate să înobileze ciorba cu smântână.

Felul principal constă în șnitel crispy.
Luăm:
– 500 de gr de cotlet sau pulpă de porc, fără os
– 4 ouă
– făină
– 4 linguri cu vârf de pesmet
– sare și piper negru
– boia de ardei dulce sau iute, după gust
– ulei de floarea soarelui și untură de porc pentru prăjit.

Porționăm carnea în felii, ceva mai supțiri de un deget. Frăgezim feliile de carne cu ciocanul de șnițele și le masăm cu sare, piper și boia.
Batem ouăle și încorporăm treptat făina. Amestecăm bine ca să aibă consistența unei smântâni, nu prea groasă și lăsăm cam 10 minute ca să se omogenizeze.
Tăvălim feliile de carne prin compoziția preparată, scurgem excesul de ou, după care le tăvălim prin pesmet. În pesmet puteți să mai puneți, dacă doriți: sare, boia de ardei și piper, după gust.
Turnăm suficient ulei într-o tigaie antiaderentă, îl încingem bine și prăjim șnițelele până se rumenesc frumos. Le scoatem într-o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie ca să se scurgă excesul de ulei. Servim șnițelele crispy cu piure de cartofi sau doar cu salată de varză proaspătă.

Felul dulce de la finalul mesei este tiramisu la pahar.
Folosim:
– 12 pișcoturi cu cacao
– 200 de ml de cafea neagră
– 100 de gr de ciocolată
– 100 de gr de smântână lichidă
– 100 de gr de Mascarpone
– 50 de gr de zahăr pudră
– 50 de ml de Amaretto
– 300 de gr de smântână grasă
– cacao.

Pregătim o cafea neagră, intensă, fără zahăr.
Topim ciocolata împreună cu smântâna lichidă, omogenizăm și lăsăm la temperat.
Smântâna o mixăm bine până devine pufoasă și aerată. Adaugăm zahărul, mixăm bine, apoi se punem brânza Mascarpone. La final, picurăm Amaretto și omogenizăm.
Punem câte două pișcoturi în fiecare pahar de sticlă. Pișcoturile le-am însiropat în cafea. Punem un strat de cremă de ciocolată. Crema de brânză se pune într-un poș și se șprițează în fiecare pahar. Pudrăm cu cacao.
Se pun paharele în frigider până la servire.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți! 

Daniel Babun

 (bucataras.ro;culinar.ro)

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 noiembrie 2025, 10:34

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei

Duminica rămâne, pentru cei mai mulți dintre noi, ziua în care încetinim ritmul și ne reîntoarcem la lucrurile esențiale: familie, tihnă,...

Prânz de duminică: trei rețete delicioase pentru o zi dedicată familiei
Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 noiembrie 2025, 06:32

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel

Duminica este ziua dedicată familiei, relaxării și bucuriei de a sta împreună la masă. Un prânz pregătit cu atenție, aromă și ingrediente...

Ouă umplute cu ton, supă franțuzească de ceapă și paste gratinate cu sos Bechamel
Tocană de vită în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 15 noiembrie 2025, 06:19

Tocană de vită în stil mediteranean

Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din lume, fiind apreciată pentru combinația perfectă dintre gust, echilibru...

Tocană de vită în stil mediteranean
Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 14 noiembrie 2025, 06:17

Păstrăv în crustă de sare

Carnea de pește rămâne unul dintre cele mai sănătoase alimente, iar vineri vă aduc mereu câte o rețetă cu pește de apă dulce, sărată sau...

Păstrăv în crustă de sare
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 12 noiembrie 2025, 06:00

Mahmudiye – rețeta sultanilor

Mahmudiye – gustul regal al Imperiului Otoman Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița!Miercurea ne lăsăm răsfățați de fastuoasele...

Mahmudiye – rețeta sultanilor
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 11 noiembrie 2025, 06:00

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar

Chinchuline – gustul autentic al grătarului argentinian Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița! Marțea ne aventurăm culinar în America...

Chinchuline – deliciul argentinian de la grătar
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 10 noiembrie 2025, 06:00

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc

Bucătăria montană europeană – prima oprire: Bulgaria În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene autentice, cu savoarea cărora ne...

Fasuljovitsa, tocană de fasole în stil bulgăresc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 noiembrie 2025, 05:18

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta

Prânzul de duminică – rafinament, savoare și bucuria familiei la masă Bine v-am găsit, prieteni, pe frecvențele de suflet de la Radio...

Prânzul de duminică – supă cremă de ciuperci cu ulei de trufe și piept de pui umplut cu spanac și brânză feta